De opleiding

Je hebt een strategische rol in de organisatie als HR-professional. Samen met het management maak je de organisatie klaar voor de uitdagingen van de toekomst. Na een brede basis die gelegd wordt in de propedeuse fase van de opleiding, verdiep je je in de hoofdfase op vraagstukken als digitalisering, robotisering, inclusie en diversiteit én duurzaamheid. Kritisch denken en onderzoekende vaardigheden zijn relevante skills.

Bekijk hoe jij een toekomstbestendige HR-adviseur wordt met HRM deeltijd

Video afspelen Video Human Resource Management deeltijd

Inhoud van de opleiding Human Resource Management

Het curriculum is modulair ingericht en heeft een propedeuse en hoofdfase. Per cursus heb je 4 of 5 contactdagen verdeeld over 10 weken. Tijdens fysieke bijeenkomsten volg je werkcolleges, werk je samen opdrachten uit, zijn er actieve werkvormen en presentaties. Vooraf bestudeer je de stof zelfstandig. Start jij met veel relevante werkervaring, kennis en opleiding, dan zijn er mogelijkheden om de opleiding versneld te volgen. Neem contact met ons op om de mogelijkheden voor jouw persoonlijke leerroute te onderzoeken.

In het eerste jaar start je samen met deeltijdstudenten van de opleiding Bedrijfskunde met een identieke propedeuse. Dit vormt naast een brede basis ook de mogelijkheid na jaar 1 te switchen naar de hoofdfase Bedrijfskunde. 

De propedeuse bestaat uit 5 cursussen:  

  • Organisatiekunde 
  • Human Resource Management 
  • Financieel Management 
  • Project – en Proces Management 
  • Persoonlijk Leiderschap

De duur van de hoofdfase is drie jaar. Afhankelijk van jouw persoonlijke keuzes kan dit sneller. Tijdens de opleiding is er aandacht voor de volgende onderwerpen in het onderwijs: 

  • Strategisch HRM 
  • People Analytics 
  • Binden en behouden van talent 
  • Learning & Development 
  • Coaching
  • Duurzame inzetbaarheid 
  • Change 
  • HR-onderzoek en advies 
  • Persoonlijk leiderschap

Tijdens de hoofdfase heb je ruimte om je eigen profilering aan te brengen door het kiezen van een of twee keuzecursussen. Bijvoorbeeld: 

  • Arbeidsrecht in de praktijk 
  • Mediation bij conflicten op de werkvloer 
  • Employer Branding 
  • Duurzaamheid en Welzijn 
  • Management Digitale Transformatie

Wil je een losse cursus volgen?

Volg je een andere deeltijdopleiding bij Hogeschool Utrecht en wil je een of meerdere cursussen van de bachelor Human Resource Management volgen? Dat kan. Neem contact met ons op door een mail te sturen naar IPBdeeltijd@hu.nl. Samen met jou kijken we dan wat de mogelijkheden zijn.

De HRM docenten

Al jarenlang zijn onze opleidingen HRM te vinden in de hoogste regionen van de landelijke rankings. Dat komt door het kwaliteitsbeleid van de HU. Ruim 90% van alle HRM-docenten heeft een masteropleiding en 5% is gepromoveerd. Alle docenten hebben veel ervaring in de praktijk.

Sjoerd van den Heuvel, docent Human Resource Management deeltijd, Hogeschool Utrecht

Dr. Sjoerd van den Heuvel

Hoofddocent People & Business, Lead People Analytics Onderwijs & Onderzoek

Sjoerd van den Heuvel is hogeschoolhoofddocent bij het Institute for People & Business (IPB) en onderzoeker binnen het Kenniscentrum Sociale Innovatie.

Zijn primaire inhoudelijke focus ligt op het thema People Analytics. Sjoerd spreekt met grote regelmaat op congressen in binnen- en buitenland, waarbij de verbinding tussen wetenschap en praktijk op gebied van People Analytics altijd de rode draad vormt. Sjoerd is aan de Universiteit van Tilburg gepromoveerd op het thema weerstand tegen organisatieverandering.

Fenke Kooi

Fenke Kooi

Programmaleider en docent deeltijdopleiding HRM hoofdfase

Fenke Kooi is programmaleider van de deeltijdopleiding HRM. Daarnaast is zij hogeschooldocent, studieloopbaanbegeleider en leerteamcoach bij het Institute for People & Business (IPB) bij de opleiding. Zij heeft een master Sociale Wetenschappen.

Samen met een team van betrokken professionals staat zij klaar voor onze studenten. Er is een grote diversiteit aan ervaring, kennis, interesses en vaardigheden. Dit is ook meteen de kracht van het team. “Kenmerkend is onze grote betrokkenheid, deskundigheid en ons vermogen om samen met studenten en werkveld te werken aan goed onderwijs voor nieuwsgierige, wendbare en toekomstbestendige HRM'ers!”

Fenke heeft als organisatieadviseur en trainer bij verschillende bureaus gewerkt. Het thema “ontwikkeling” heeft bij al haar werkzaamheden altijd centraal gestaan. Zo nu ook bij de HU; de professionele en persoonlijke ontwikkeling van studenten, het ontwikkelen van een up-to-date HRM curriculum en cursussen als Learning & Development.

Ellen van Ojik

Ellen van Ojik

Programmaleider Propedeuse

Als Programmaleider Propedeuse geeft Ellen vorm aan de basis van de gezamenlijke propedeuse van de deeltijdopleiding HRM en Bedrijfskunde. Ze ontwikkelt cursussen in de hoofdfase zoals Persoonlijk Leiderschap en Coaching, is docent, coach, examinator bij afstuderen en studieloopbaanbegeleider.

Meer weten over deze opleiding?

De gemiddelde studiebelasting bedraagt, inclusief de lessen, 15 tot 20 uur per week. De lesvormen bestaan uit fysieke bijeenkomsten met werkcolleges, samen opdrachten uitwerken, actieve werkvormen en presentaties. Vooraf dien je zelfstandig de stof te studeren en de praktijkopdrachten voor te bereiden.

Tijdens de deeltijdopleiding Human Resource Management leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

Tijdens de opleiding maak je opdrachten in en over de organisatie waar je werkt. Het is daarom belangrijk dat je een werkplek hebt waarin je toegang krijgt tot de informatie die je nodig hebt voor je opdrachten. Zo pas je het geleerde direct toe in jouw eigen praktijk.

Binnen de bacheloropleiding is het mogelijk te versnellen of te vertragen, zodat je je studie goed kunt laten aansluiten op jouw werk- en privéleven. Als je al veel werkervaring hebt op hbo-niveau, kunt je ook direct een toets maken. De tijd die overblijft, kunt je benutten voor bijvoorbeeld een andere cursus. Drukke periode op het werk? Daarna vervolg je je studie weer. Andersom kan natuurlijk ook. Is het juist even heel rustig? Dan kun je je richten op meer cursussen.

Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een studieadvies. Als de opleiding denkt dat je, gezien je resultaten, de studie hoogstwaarschijnlijk niet zult halen, krijg je het dringend advies om te stoppen. Dit advies mag je naast je neerleggen.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)externe link.

In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 500 kwijt.

In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de gids.

Gertjan Stomp

"Als werkvelddeskundige denk ik mee over de vernieuwing van deze deeltijdopleiding."

Gertjan Stomp People Manager Rabobank
Human Resource Management, gebouw Padualaan 101

Interesse in de bachelor Human Resource Management (HRM)?

Vragen over deze opleiding?