De opleiding

Leer hoe je vakinhoud over gezondheid, gezond gedrag, voeding en de ontwikkeling overbrengt aan allerlei doelgroepen. Je wordt uitgedaagd je kennis en ervaring onderbouwd toe te passen in jouw onderwijspraktijk. Een stage- of leerwerkplek vanaf jaar 1 is daarbij onmisbaar.

Je wordt de gehele studie uitgedaagd om kennis en inzichten toe te passen in het onderwijs en te koppelen aan de beroepspraktijk van jouw toekomstige leerlingen. Daarom sta je vanaf halverwege het eerste studiejaar al 1 dag per week voor de klas op je leerwerkplek of stage.

Docente van de HU geeft uitleg aan studenten

Inhoud van de opleiding Leraar Gezondheidszorg en Welzijn tweedegraads

In het eerste jaar verken je de sector, de vakinhoud en het beroep van leraar. Vanaf november loop je 1 dag per week stage. Hiermee leg je een stevige basis voor jaar 2.

De vakken van jaar 1

Je verbreedt en verdiept je bestaande kennis en ervaring in jaar 2 en 3. Ook werk je gericht aan je inhoudelijke, didactische en pedagogische kennis en leer je onderzoeksvaardigheden zodat je kunt bijdragen aan de onderwijsontwikkeling op je (leer-)werkplek.

In je afstudeerfase sta je als zelfstandig leraar voor de klas. Je hebt je ontwikkeld tot een professionele en onderzoekende leraar die maatschappelijk betrokken is. In je vrije ruimte kun je een minor naar keuze volgen.

Wil je een losse module volgen?

Bekijk de modules

De Leraar Gezondheidszorg en Welzijn docenten

Bij de opleiding werken ervaren en betrokken docenten. Alle docenten hebben een masteropleiding afgerond.

Meer weten over deze opleiding?

Tijdens de opleiding krijg je de ruimte om je eigen leerproces en leerroute vorm te geven. Er is een leerteambegeleider om je daarin te begeleiden.

Tijdens de deeltijdopleiding Leraar Gezondheidszorg en Welzijn tweedegraads leer je niet alleen in de klas op de HU en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen jou en je studiegenoten en docenten.

We werken volgens de uitgangspunten van Programmatisch toetsen. Zo kun jij meer gepersonaliseerd en ontwikkelingsgericht leren. Je maakt leertaken op verschillende niveaus. Zo toon jij je ontwikkeling op de pedagogische, vakdidactische en vakinhoudelijke leeruitkomsten. Reflectie op je eigen handelen en feedback van anderen is daarbij onmisbaar.

Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een dringend studieadvies. Je kunt het advies gebruiken om door te stromen in de opleiding óf om te stoppen met de opleiding.

Wij hebben verschillende routes die leiden naar een (extra) bevoegdheid om les te geven in het vo of mbo. Heb jij al een hbo- of wo-opleiding afgerond? Mogelijk kun je dan versneld je studie volgen. Als je al werkt in het onderwijs, kun je een gesubsidieerd traject volgen.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)externe link.

Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 350 kwijt. Ben je al leraar, dan kun je ook in aanmerking komen voor een lerarenbeurs of een tegemoetkoming leraren.

Tijdens je studie heb je een begeleider die jou ondersteunt en waarmee je je persoonlijke onderwijsroute bespreekt en eventueel bijstelt. Ook ben je onderdeel van een leerteam, waarin je samen met andere studenten en een leerteambegeleider alles rond je studie bespreekt: leerstrategieën, omgaan met tegenslag, het waarmaken van ambities, ethische kwesties, professionele identiteit, reflectie op professioneel handelen en beroepsvaardigheden.

Leraar Gezondheidszorg en Welzijn, gebouw Padualaan 97

Interesse in de bachelor Leraar Gezondheidszorg en Welzijn tweedegraads?

Vragen over de opleiding?