De opleiding

Tijdens de master Orthopedische Manuele Therapie leer je complexe musculoskeletale problemen te ontrafelen en behandelen. Je ontwikkelt jouw kennis en skills naar het niveau van een expert.

Tijdens verschillende cursussen er aandacht voor de brede set aan competenties die je moet ontwikkelen om orthopedische manuele therapeut te worden. Door het werken in kleine groepen, sterke verbinding met de praktijk en integratie van de laatste inzichten ben jij straks de professional die midden het vakgebied staat. Tijdens de opleiding heb je naast de basis competentie van de manueel therapeut ruimte om jezelf op specifieke thema’s te ontwikkelen als super expert.

Inhoud van de master Orthopedische Manuele Therapie

In drie jaar tijd beslaat het programma diverse thema’s en werk je intensief samen met collega’s en docenten aan jouw eigen persoonlijke ontwikkeling. Je krijgt les van experts op hun domein en werkt regelmatig samen met collega’s van de psychosomatische- en sportfysiotherapie. Het gevarieerde aanbod van cursussen sluit aan bij jou praktijk en geef je vorm op basis van jouw persoonlijke ambities.

Orthopedische Manuele Therapie is wereldwijd de grootste stroming binnen de manuele therapie. De opleiding is erkend door de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT) en internationale beroepsorganisatie voor manuele therapie, de International Federation of Orthopaedic Manipulative Physical Therapists (IFOMPT).

Cursussen jaar 1

Cursussen jaar 2

Cursussen jaar 3

Wil je een losse cursus volgen?

Je kunt een aantal cursussen uit de master Orthopedische Manuele Therapie ook los volgen. Na het behalen van een cursus ontvang je een certificaat. Je krijgt op die manier een goed beeld van de opleiding en kunt besluiten om in de toekomst de gehele opleiding te gaan volgen met vrijstelling voor de behaalde cursus.

Lage rugpijn, bekkenpijn en de bekkenbodem
Je verdiept je in het bewegend systeem van de lumbale wervelkolom (LWK) en de bekken(bodem). Je ontdekt welke behandelmogelijkheden je als fysiotherapeut hebt en hoe je de samenwerking optimaliseert met andere medische disciplines.

Keuzecursussen

De master Orthopedische Manuele Therapie docenten

Alle docenten hebben een masteropleiding afgerond, of zijn gepromoveerd als gespecialiseerd fysiotherapeut. Daarnaast krijg je les van experts op specifieke gebieden en experts van aanverwante disciplines als psychologie, geneeskunde en bewegingswetenschappen.

Francois Maissan

Francois Maissan

Hoofd en docent Orthopedische manuele therapie, fysiotherapeut, manueel therapeut en gezondheidswetenschapper

Francois werkt sinds 2007 bij de Master Fysiotherapie van de HU. Vanaf 2022 is hij hoofd van de master Orthopedische Manuele Therapie. Francois is in oktober 2022 gepromoveerd. De centrale vraagstelling van zijn thesis was “waarom doen fysiotherapeuten wat ze doen”.

Verdieping van het klinisch redeneren binnen de manueel therapie heeft onder andere vanuit zijn studies een weg naar het onderwijs gevonden. Francois heeft hierbij de kwaliteit wetenschap begrijpelijk te maken binnen de context van de praktijk. Hij doceert verdiepend, kritisch en logisch klinisch redeneren op maat.

Lees de Publicatie Non specific neck pain: to match or not to match waarop Francois is gepromoveerd.

Casper Jonker

Casper Jonker Msc

Kerndocent master Orthopedische Manuele Therapie

Casper werkt zowel op de bacheloropleiding Fysiotherapie als bij de master Orthopedische Manuele Therapie. In deze functies richt hij zich voornamelijk op klinisch redeneren en praktische vaardigheden bij neuromuskuloskeletale klachten.

Daarnaast combineert hij zijn docentschap met werk in een eerstelijns fysiotherapiepraktijk, waar hij vooral patiënten behandelt met klachten aan de wervelkolom en elleboog.

Esther van Benten

Esther van Benten MSc

Kerndocent master Orthopedische Manuele Therapie, Epidemioloog, PhD kandidaat

Esther is sinds 2020 docent op de master Orthopedische Manuele Therapie. Zij doet daarnaast promotieonderzoek aan de Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen van de VU.

Dit onderzoek gaat over prognostische factoren voor bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap, waarbij kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden gecombineerd worden. De resultaten van dit onderzoek vinden hun weg naar het onderwijs. Ook is het mogelijk voor studenten om te participeren in onderzoeksprojecten. Zo wil zij een brug slaan tussen wetenschap en praktijk, om bij te kunnen dragen aan de professionele ontwikkeling van moderne, breed geïnteresseerde manueel therapeuten.

Joey Molloy

Joey Molloy MSc

Kerndocent master Orthopedische Manuele Therapie

Joey is sinds 2023 werkzaam als docent bij de master Orthopedische Manuele Therapie en is daar met name betrokken bij de lessen rondom het klinisch redeneren en praktijkvaardigheden.

Hiernaast is hij in de eerstelijns praktijk werkzaam als fysio-/manueel therapeut en als stagebegeleider voor bachelor Fysiotherapie studenten van de HU.

Marc van den Berg

Marc van den Berg MPt

Kerndocent master Orthopedische Manuele Therapie

Sinds zijn eigen specialisatie tot Orthopedisch Manueel Therapeut in 2009 combineert Marc het werken in de praktijk met onderwijs. Deze combinatie versterkt voor hem het integreren van actuele wetenschappelijke inzichten in het dagelijks werk als therapeut en docent.

Een belangrijk aandachtsgebied hierbij vormen chronische musculoskeletale (pijn)klachten en het toepassen van een moderne, evidence based, manueel therapeutische benadering bij deze complexe gezondheidsproblemen. Samen met het begeleiden van collega’s in opleiding probeert hij zo een brug te slaan tussen wetenschap, verleden en toekomst.

Sabrine Klerx

Sabrine Klerx MSc

Kerndocent master Orthopedische Manuele Therapie, Epidemioloog, PhD kandidaat

Sabrine is sinds 2012 kerndocent bij de master Orthopedische Manuele Therapie. Naast haar werk als docent verricht ze promotieonderzoek aan de Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen van de VU, waarbij ze haar kennis als epidemioloog kan benutten.

Het promotieonderzoek richt zich op veranderingen in de motorische cortex en de relatie met motorische en sensorische tests bij mensen met lage rugpijn. Daarnaast werkt Sabrine als fysio/manueel therapeut op de pijnpoli in het UMC nauw samen met anesthesiologen, is ze hoofd van de pijnexpertisegroep binnen de HU en lid van het kernteam van de Pain Community. Sabrine draagt binnen de HU het onderwerp pijn uit als inhoudelijk expert, (project)leider en verbinder in onderzoek, onderwijs en praktijk.

Meer weten over deze opleiding?

De master Orthopedische Manuele Therapie in deeltijd bestaat uit 90 studiepunten. Het onderwijs is praktijkgericht. Naast lessen op de HU ga je ook op je eigen werk aan de slag met praktijkopdrachten. Je moet rekening houden met een gemiddelde studiebelasting van 20 uur per week.

Heb je veel relevante werkervaring of een relevante (master) vooropleiding waardoor je bepaalde competenties al hebt verworven? Dan kun je de opleiding mogelijk sneller afronden via een persoonlijke leerroute. Neem contact op met francois.maissan@hu.nl om te bespreken wat jouw mogelijkheden zijn.

In de master Orthopedische Manuele Therapie combineren we contactonderwijs op de opleiding en creatieve, digitale onderwijsvormen.
Er vindt ook onderwijs plaats in het werkveld bij specifieke academische adressen, in klinieken en ziekenhuizen met real life patiëntenzorg.

Je maakt opdrachten in en over de organisatie waar je werkt. Het is daarom belangrijk dat je een werkplek hebt die past binnen het specialisme en waarin je voldoende ruimte, tijd en begeleiding krijgt om deze opdrachten uit te voeren.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Tevens is de opleiding erkend door de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT) welke aangesloten is bij de International Federation of Orthopaedic Manipulative Physical Therapists(IFOMPT).

De module Lage rugpijn, bekkenpijn en de bekkenbodem is geaccrediteerd door het KNGF voor 96 punten onder nummer 26286.

De module Problemen in Kaak- en Halsgebied is geaccrediteerd door het KNGF voor 83 punten onder nummer 27736.

Deze driejarige opleiding kost € 8175,- (vrij van btw) voor studiejaar 2024/2025. Dit bedrag is een richtlijn voor de kosten voor de volgende jaren. Ieder studiejaar worden de kosten voor het daarop volgende studiejaar bepaald en geïndexeerd.

Informatie over de betalingsmogelijkheden vind je op de pagina Aanmelden, onder ‘Meld je aan voor cursussen, modules en leergangen’ (overige informatie).

Heb je geen recht op studiefinanciering? Via de Levenlanglerenkrediet-regeling kun je geld lenen voor je studie tegen 0% rente. Deze lening kun je voor aanvang van de studie aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Interesse in de master Orthopedische Manuele Therapie (MSc)?

Heb je nog vragen?