Gezonde Peutermonden wint RAAK-publieksprijs
Het onderzoeksproject Gezonde Peutermonden van het lectoraat Innovaties in de Preventieve Zorg van Hogeschool Utrecht heeft de RAAK-publieksprijs gewonnen. De prijs werd uitgereikt op het SIA RAAK-congres 2021, als onderdeel van de verkiezing van beste projecten in praktijkgericht onderzoek.
Het project Gezonde Peutermonden van Hogeschool Utrecht in samenwerking met ACTA zet in op het tijdig aanbieden van preventieve mondzorg door mondzorgcoaches op consultatiebureaus. Vanaf de doorbraak van de eerste melktand krijgen ouders preventieve mondzorgadviezen op maat. De onderzoekers hopen hiermee de mondgezondheid van baby’s en peuters te verbeteren.
Tijdens het digitale SIA-congres kreeg het projectteam de prijs uitgereikt, waarmee zij naast de eer ook 2.500 euro opstrijken. Het prijzengeld willen de onderzoekers steken in een webinar en een nascholingsprogramma voor (mond)zorgprofessionals.
Mondgezonde toekomst
Jurylid Jalbert Kuijper roemde het grote bereik van Gezonde Peutermonden tijdens het uitreiken van de prijs. Onderzoeker Peggy van Spreuwel: “Het winnen van de publieksprijs geeft aan wat voor impact we hebben gemaakt met Gezonde Peutermonden. Super dat onze nominatie en stemoproep door alle beroepsverenigingen gedeeld is en dat zoveel mensen hebben gestemd op ons. Met deze prijs kunnen we nog meer kinderen helpen op weg naar een mondgezonde toekomst."
Betrouwbare informatie
Studentreporter en vierdejaars student Mondzorgkunde Tatevic Azerijan (@mondzorgkundememes) verzorgde een campagne in aanloop naar het congres. Daarnaast lanceerde het team van Gezonde Peutermonden recentelijk een eigen Instagramaccount @gezondepeutermonden, om ouders te bereiken met betrouwbare informatie over mondgezondheid van baby’s en peuters. Van Spreuwel: “Wij krijgen nu al reacties uit het beroepenveld van collega’s die dit initiatief ondersteunen. De komende tijd hopen we dit verder uit te bouwen. Het prijzengeld gaat ons daarbij helpen.”
Vorig jaar viel Hogeschool Utrecht tweemaal in de prijzen bij de RAAK-awards: het project ZINnig van het lectoraat Logopedie: Participatie door Communicatie won de eerste prijs, de derde prijs ging naar het project Immersieve journalistiek en het betrokken publiek van het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie.