HU ontwikkelt samen met bewoners en professionals wijkleefstijlnetwerk in Leidsche Rijn
De komende vier jaar gaan onderzoekers van Hogeschool Utrecht (HU) en UMC Utrecht samen met het Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentrum en partners in de regio een wijkleefstijlnetwerk ontwikkelen. Dit netwerk zet in op een integrale aanpak tussen het zorgdomein en het sociale domein. “Voor het verlagen van de druk op de zorg wordt nu volop gekeken naar preventie in de wijk. In Leidsche Rijn worden al veel initiatieven georganiseerd en activiteiten aangeboden op het gebied van leefstijl. Met dit project willen we dit gaan doorontwikkelen tot een wijkleefstijlnetwerk en inzetten op verbinding,” zegt onderzoeker Rixt Zuidema.
“Patiënten met een chronische aandoening hebben vaak baat bij ondersteuning op het gebied van leefstijl. Leefstijlproblemen zijn echter vaak complex. Oplossingen bevinden zich vaak op het snijvlak van het sociaal- en welzijnsdomein. Een integrale aanpak op wijkniveau, waarin professionals vanuit de zorg en het sociaal domein komen tot een gezamenlijke inzet, is dan ook essentieel voor een duurzame verandering op leefstijl. Die integrale aanpak is er nu vaak nog niet. We zien nog vaak een aanpak georganiseerd vanuit één domein wat niet altijd het gewenste resultaat oplevert. Door een wijkleefstijlnetwerk te ontwikkelen met een integrale aanpak en deze ook te evalueren, hopen wij dit te ondervangen”, stelt Rixt Zuidema, onderzoeker bij het lectoraat Proactieve Zorg voor Thuiswonende Ouderen bij de HU.
Onderzoek in en met de wijk
In Leidsche Rijn worden er in de wijk al veel activiteiten en initiatieven georganiseerd die gericht zijn op gezondheid en leefstijl. Met het onderzoek worden deze bestaande activiteiten en initiatieven samengebracht en doorontwikkeld. “Waar we echt op willen inzetten, is een stevige samenwerking tussen de zorg en sociale domein. Dit gaan we samen doen bewoners, waaronder mensen met de een chronische aandoening, en professionals uit Leidsche Rijn. Wat daar precies voor nodig is en hoe dit wordt vormgegeven, dat gaan we de komende jaren bepalen samen met deze groepen. Uit vooronderzoek blijkt in ieder geval al wel dat een integrale aanpak noodzakelijk is en dat leefstijlactiviteiten inzichtelijk en toegankelijk aangeboden moeten worden via een online tool. Tot slot willen we ook een monitoringssysteem opzetten, zodat we meer inzicht krijgen in wat bewoners doen”, vertelt Zuidema.
Wijkpreventie is de toekomst
Vanuit verschillende organisaties wordt er met grote interesse gekeken naar dit onderzoek. “We weten inmiddels dat leefstijlverbetering iets is wat echt op lokaal niveau moet worden aangepakt. Elke wijk heeft immers eigen uitdagingen in het zorg- en sociale domein en bewoners hebben daardoor verschillende behoeftes. Met dit project hopen we niet alleen een passend wijkleefstijlnetwerk voor Leidsche Rijn op te zetten, maar ook werkzame componenten te identificeren die generiek zijn voor een wijkleefstijlnetwerk en gemakkelijk kunnen worden toegepast in andere wijken en regio’s.”
Het onderzoeksproject is tot stand gekomen door een vierjarige subsidie van ZonMw. Het Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentrum is hoofdaanvrager en Hogeschool Utrecht (lectoraat Proactieve Zorg voor Thuiswonende ouderen) is projectleider en uitvoerder. Andere partners binnen dit onderzoeksproject zijn het Julius Centrum van UMC Utrecht, DOCK, SAMEN030 en Indekerngezond.
Dit project sluit aan bij het onderzoeksprogramma PREVENT, dat ook inzet op het versterken van de integrale wijkgerichte preventie.