HU studenten verzorgen smaaklessen op basisschool
Smaaklessen is een lesprogramma over eten en smaak voor de basisschool dat is ontwikkeld door het Voedingscentrum en de Wageningen University & Research. Het laat kinderen kennismaken met gezonde voeding door te proeven, ruiken, voelen en kijken. Binnen dit lesprogramma verzorgen HU-studenten van de minor Voeding en ziektepreventie de interactieve ‘Lekker Lunchen’-les op de basisschool in de groepen zes tot en met acht en op de BSO. Het geven van deze les is voor de studenten een vast onderdeel van de minor.
Lekker Lunchen
“In de minor Voeding en ziektepreventie leren studenten de basis voor het geven van voedingsadvies en ontwikkelen ze in een groepje een interventie voor een zelfgekozen doelgroep. Met het geven van deze Smaaklessen zien studenten hoe een bestaande interventie in praktijk wordt uitgevoerd”, vertelt Silvia van de Lagemaat, vakdocent Voeding bij de HU. “Tijdens de Lekker Lunchen-les laten onze studenten de basisschoolleerlingen spelenderwijs kennismaken met gezonde voeding. Ze proberen groentes onder een doek blind te herkennen, leren verschillende snijtechnieken en bereiden samen verschillende lunchgerechten, die ze vervolgens gezamenlijk opeten. Zo proeven ze ook van elkaar wat ze hebben gemaakt.”
Veel enthousiasme
De Smaaklessen zijn al sinds 2020 onderdeel van de minor, maar door corona hebben studenten de les dit voorjaar pas voor het eerst in praktijk kunnen brengen. Met succes want de Smaaklessen vallen in de smaak bij zowel de studenten als de basisscholen en BSO’s. “Ik hoor van veel studenten dat ze het geven van de les aan de kinderen veel leuker vinden dan van tevoren verwacht. Ze zijn vaak het meest verrast door het enthousiasme van de kinderen om mee te doen en nieuwe dingen te proberen”, vertelt Silvia. “Ook de basisscholen reageren heel positief. De interactie tussen de studenten en de basisschoolleerlingen en de leerzame en leuke inhoud maken het voor herhaling vatbaar.”
Meer informatie vind je op de pagina over de minor Voeding en ziektepreventie.