Open innovatielab IMAGINE van start

Om innovaties in de medische technologie niet alleen sneller te kunnen realiseren, maar ook om ze beter te laten aansluiten op en te introduceren in de dagelijkse ziekenhuispraktijk, wordt het open innovatielab IMAGINE gelanceerd. Hier komen bedrijven, onderzoeks- en onderwijsinstituten bij elkaar om gezamenlijk te werken aan beeldgestuurde innovaties. Daarbij worden de nieuwste wiskundige, AI- en datatechnologieën gecombineerd met beeldgestuurde technieken en interventies. Hogeschool Utrecht is trotse partner van IMAGINE en participeert met de lectoraten Smart Systems for Healthy Living en Innovative Testing in Life Sciences & Chemistry.

Bron: Ivar Pel

De NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) en de publieke en private partners investeren in totaal 54 miljoen euro in dit wereldwijd toonaangevende innovatielab. IMAGINE streeft naar het sneller en effectiever behandelen van patiënten met kanker met behulp van de nieuwste minimaal invasieve technieken, en tegelijkertijd naar het verlichten van de aanhoudende druk op de zorgsector. De deelnemende publieke en private partijen gaan zij aan zij samenwerken in het open innovatielab. Daar delen wiskundigen, AI-ontwikkelaars, beeldwetenschappers, methodologen, innovatie-experts, ingenieurs en artsen hun expertise, middelen en ideeën met medtech bedrijven om de nieuwste beeldvormende en beeldgeleide technologieën uit te vinden.

Omdat dit alles in de ziekenhuisomgeving van UMC Utrecht plaatsvindt, zijn patiënten en patiëntendata dichtbij. Daardoor kunnen vernieuwende beeldgestuurde behandelingen veilig en snel worden onderzocht en ingezet bij mensen met kanker. De deelnemende ziekhuizen, naast het UMC Utrecht, zijn het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Radboud UMC en Catharina Ziekenhuis.

Aan IMAGINE nemen ook diverse hogescholen deel om zo de zorgprofessional van de toekomst gerichter op te kunnen leiden. Het gaat daarbij niet alleen om radiolaboranten of ander zorgpersoneel, maar ook om bijvoorbeeld ingenieurs en andere technici die nodig zijn om bijvoorbeeld apparatuur en software te bedenken of te verbeteren. De laborantenopleiding van Fontys Hogeschool en de opleiding HBO-V van De Haagse Hogeschool doen mee aan IMAGINE. En vanuit Hogeschool Utrecht participeren twee lectoraten, die gespecialiseerd zijn in praktijkgericht onderzoek rondom AI en Life Sciences en Smart Systems: het lectoraat Smart Systems for Healthy Living en het lectoraat Innovative Testing in Life Sciences & Chemistry.

Deel dit artikel

Gerelateerde expertises