“Hier leer je echt hoe je een evenement moet organiseren”
Een vak leer je niet alleen in een klaslokaal, maar ook met je voeten in de klei van de werkpraktijk. Daarom is het belangrijk dat studenten al tijdens hun opleiding kennismaken met het werkveld om te leren omgaan met een steeds veranderende omgeving, waarin het werken aan grote maatschappelijke vraagstukken onderdeel is van de dagelijkse praktijk. Hogeschool Utrecht noemt die ruimte waarin studenten hybride leren op het raakvlak van school en werkplek een rijke leeromgeving. Studenten van Hogeschool Utrecht en ROC Midden Nederland waren bij de organisatie van een ‘leisure day’, een dag vol ontspanning voor Oekraïense vluchtelingen, onderdeel van zo’n rijke leeromgeving.
Studenten van de HU Associate Degree (AD) Eventmanager organiseerden op dinsdag 19 december een dag vol activiteiten voor Oekraïense vluchtelingen. Studenten van het Beauty College van ROC Midden Nederland zorgden voor de ontspanning in de vorm van beauty-behandelingen en haarverzorging. Voor de studenten van de hogeschool een uitgelezen kans in de praktijk te ervaren hoe is om een evenement van a tot z op te zetten. Student Berrin zegt: “Hier leer je echt hoe je een evenement goed moet organiseren. De opdracht was om een mooie, ontspannen dag voor Oekraïners te organiseren en dat is volgens mij goed gelukt.”
Samenwerken
Een vast onderdeel van het leren in de praktijk is dat je niet alleen samenwerkt met studenten van je eigen opleiding, maar ook met mensen uit het werkveld en van andere opleidingen. Voor de leisure day zochten de studenten van Hogeschool Utrecht de samenwerking op met stichting Vital’nya, een Utrechtse organisatie die Oekraïense vluchtelingen ondersteunt. Over de voorbereiding van het event vertelt HU-student Savine: “ik heb geleerd om de volgende keer nog meer te communiceren met alle betrokken partijen.” De samenwerking met studenten van het ROC verliep goed. Een van de studenten is zelfs zo enthousiast geworden, dat ze graag nog een keer deelneemt.
Docent Eelco Koot begeleidt de studenten en dat doet hij met een specifieke insteek en visie: “We willen zoveel mogelijk regie bij de studenten zelf houden. Leren en tegelijkertijd werken aan maatschappelijke vraagstukken: dat is wat we graag willen stimuleren.”
HU Oekraïne project
De ‘leisure day’ is onderdeel van het HU Oekraïne project. Het project is gestart in 2021, met het op gang komen van een grote stroom vluchtelingen. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) riep hogescholen en universiteiten op om Oekraïense studenten te helpen die niet meer naar hun eigen school kunnen. Hogeschool Utrecht zag meer mogelijkheden om de groep vluchtelingen te ondersteunen en werkt inmiddels met stichting Vital'nya en verschillende opleidingen samen in het project. Samen met de gemeente Utrecht en Vluchtelingenwerk is er bijvoorbeeld een spreekuur opgezet waar studenten de vluchtelingen ondersteunen met vragen rond huisvesting, werk, autoverzekeringen, ziektekosten en belastingen.