Drie SPRONG-subsidies toegekend voor onderzoeksgroepen van of met de HU
Het Regieorgaan SIA heeft recent acht nieuwe SPRONG-subsidies toegekend. In drie van de acht gehonoreerde SPRONG-aanvragen is Hogeschool Utrecht (HU) penvoerder of medeaanvrager. De subsidie ondersteunt praktijkgericht onderzoek dat de maatschappelijke impact van innovatieve ideeën vergroot.
Met SPRONG stimuleert Regieorgaan SIA de samenwerking tussen onderzoeksgroepen van verschillende hogescholen die de potentie hebben om uit te groeien tot krachtige SPRONG-groep. Iedere SPRONG-groep krijgt 1 miljoen euro voor de eerste vier jaar van het SPRONG-traject. Als uit de tussentijdse evaluatie blijkt dat de groep goed op weg is een krachtige onderzoeksgroep te worden, volgt nog eens een miljoen voor weer vier jaar. Binnen drie van deze groepen is de HU actief betrokken. Alle groepen werken samen met publieke instellingen, andere kennisinstellingen en het bedrijfsleven om kennis en expertise te bundelen en maatschappelijke vraagstukken aan te pakken.
Verduurzaming van de bouwsector
Samen met Saxion en Van Hall Larenstein werkt de HU in een SPRONG-groep aan de verduurzaming van de bouwsector. Doel is de kennis over hout als hernieuwbaar bouwmateriaal te vergroten, met focus op circulair bouwen en duurzaam bosbeheer. Hout is klimaatneutraal en herbruikbaar, maar de praktijkkennis om dit volledig te benutten ontbreekt. De SPRONG-groep bundelt de expertise van lectoraten op het gebied van functioneel bouwen en bosbeheer om een duurzame kennisketen te ontwikkelen, van bosaanplant tot het hergebruik van constructief hout in gebouwen.
All4Talent
Daarnaast werkt de HU eveneens samen met HAN University of Applied Sciences en Windesheim in de SPRONG-groep All4Talent. Bedoeld om een inclusieve arbeidsmarkt te bevorderen. Deze samenwerking richt zich op het ondersteunen van arbeidsmarktprofessionals en organisaties bij het realiseren van de doelen van de Wet banenafspraak en het verbeteren van de aansluiting van de Participatiewet op de behoeften van bijstandsgerechtigden. De groep ontwikkelt de All4Talent-toolbox, die nieuwe kennis, best practices en diensten biedt om inclusie te bevorderen. All4Talent werkt samen met partners uit verschillende arbeidsmarktregio’s om inclusievraagstukken in vier belangrijke transitiedomeinen aan te pakken.
CONNECT: Collective process development for an innovative chemical industry
Binnen de derde SPRONG-groep CONNECT werkt HU samen met Zuyd Hogeschool, Hogeschool Rotterdam en Hanze. Deze groep moet bijdragen aan het versnellen van de klimaat- en duurzaamheidstransitie van de chemische industrie. CONNECT richt zich op de ontwikkeling van energie- en materiaalefficiënte chemische processen om de doelen van de Kennis- en Innovatieagenda (KIA) Klimaat en Energie te behalen. Door expertise te bundelen op het gebied van materiaalwetenschappen, circulair waterbeheer en innovatieve tests, creëert CONNECT een netwerk van bedrijven, kennisinstellingen en onderwijsorganisaties om procesontwikkeling en de professionalisering van studenten te bevorderen.