HU-student wint innovatieprijs logopedie met afstudeeronderzoek
Kinderen met een taalontwikkelingsstoornis hebben moeite met communiceren. Daardoor is het voor hen vaak ook moeilijk vriendschappen te sluiten en te onderhouden. Hoe maak je dit als logopedist bespreekbaar? Voor haar afstudeeronderzoek aan de HU ontwikkelde Dominique Spierings hier een gesprekstool voor. Daarmee heeft zij nu de NVLF Innovatieprijs 2019 gewonnen.
De Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF) en het Landelijk Overleg Opleidingen Logopedie (LOOL) geven jaarlijks enkele studenten Logopedie de kans om innovaties te pitchen, op het NVLF Congres. De beste innovatie krijgt de NVLF Innovatieprijs. Hiermee wil de vereniging een impuls geven aan innovaties en een brug slaan tussen opleiding en werkveld. Winnaar van de NVLF Innovatieprijs 2019 is Dominique Spierings, oud-student Logopedie aan Hogeschool Utrecht. Zij kreeg de meeste stemmen van het publiek, voor haar Gesprekstool TOS.
Gesprekstool TOS
Kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebben vaak moeite met het aangaan en onderhouden van vriendschappen. Het is dus belangrijk om hen daarbij te ondersteunen. Daarvoor is wel inzicht nodig in de manier waarop een kind met TOS zijn of haar vriendschappen beleeft. Ouders zien soms problemen die het kind helemaal niet als zodanig ervaart, terwijl het kind problemen kan hebben die bij ouders en behandelaars onder de radar blijven. De Gesprekstool TOS van Spierings helpt logopedisten het gesprek aan te gaan over vriendschap. In onderstaande video licht zij het zelf toe.
Ondersteuning en startbudget
In nummer 6 van het Nederlands Tijdschrift voor Logopedie, dat op 20 december verschijnt, wordt een interview opgenomen met Dominique Spierings. Als winnares ontvangt zij bovendien professionele ondersteuning en een startbudget, om de innovatie verder uit te werken en naar de praktijk te brengen.