HU wint Best Practice award bij Sustainabul 2020
In Inside Out, een project van het Utrecht Sustainability Institute (USI), werkt de HU – onder andere vanuit het lectoraat Nieuwe Energie in de Stad - samen met Universiteit Utrecht en andere innovatiepartners aan het energieleverend maken van een 10-hoogflat in de Utrechtse wijk Overvecht. Dit appartementencomplex krijgt verschillende multifunctionele bouwdelen, zoals een slimme gevel die de woningen verwarmt, van elektriciteit voorziet en ventileert. HU-studenten hebben - samen met onze onderzoekers - geholpen bij het ontwikkelen van de gevel en het testen van de geveldelen. Onder andere in de Duurzame Engergieproeftuin 2.0, op het dak van Hogeschool Utrecht: “Een mooi voorbeeld van het actief betrekken van studenten, onderzoekers en medewerkers bij het opwekken van groene energie”, aldus het rapport van de Sustainabul 2020.
Brede samenwerking
Zonnepanelen wekken stroom op voor de flat. De energie die over is, wordt opgeslagen in een batterij van iWell en voor het opladen van elektrische deelauto’s van WeDriveSolar. Het project wordt uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Partners zijn, naast de HU en UU, woningcorporatie Bo-Ex, Bos Installatiewerken, Alkondor Hengelo, Mex Architects, LomboXnet en Bosch Thermotechniek. Dankzij deze brede samenwerking is het gelukt om het Inside Out concept te ontwikkelen én in de praktijk toe te passen.
Duurzame regio
De prijs voor de Best Practice 2020 is onderdeel van de Sustainabul 2020, waarin Studenten van Morgen de 30 grootste hogeronderwijsinstellingen van Nederland toetste op duurzaamheid. Hogeschool Van Hall Larenstein eindigde bovenaan de SustainaBul 2020 en werd door ‘Studenten van Morgen’ uitgeroepen tot de duurzaamste hogeronderwijsinstelling van Nederland. Hogeschool Utrecht eindigde in die ranglijst op de vierde plaats, de Universiteit Utrecht – ook partner in Inside Out – op de zesde plaats. Daarmee scoort het hoger onderwijs in de regio Utrecht bijzonder goed op duurzaamheid. Dat vertaalt zich onder andere in de vele samenwerkingsprojecten in de regio op het gebied van duurzaamheid; een thema dat hoog op de agenda staat van de regio.
Natuurgerelateerde studies
“Over het algemeen blijkt bij natuurgerelateerde studies makkelijker om duurzaamheid te verwerken in het onderwijs”, stelt Studenten van Morgen. “De volgende uitdaging is het integreren van duurzaamheid binnen de studierichtingen die minder voor de hand liggen.”
Bekijk het benchmarkrapport, de ranglijst en het overzicht van alle best practices.