Dr. Patrick Baesjou is sinds 2017 als docent-onderzoeker verbonden aan de Hogeschool Utrecht bij het Instituut voor Life Sciences & Chemistry (ILC) en lectoraat Innovative Testing (INT), waar hij zich met name bezighoudt met onderwijs & onderzoek op het gebied van polymeren en duurzaamheid.
Sinds 2023 is hij Hogeschoolhooffdocent, en vanuit die functie ook verbonden aan het Instituut voor Design & Engineering (IDE) en het lectoraat Nieuwe Energie in de Stad (NEidS). Binnen deze functie houdt hij zich bezig met circulaire en biobased (bouw)materialen, en de verbinding van de twee lectoraten en instituten daarin in onderwijs&onderzoek.
Patrick Baesjou studeerde tot 1992 scheikunde in Utrecht, gevolgd door een promotieonderzoek in Leiden. Na een postdoc in Princeton (USA) begon hij als Senior Scientist bij Philips Research (het voormalige NatLab) in Eindhoven. Daar was hij werkzaam als onderzoeker en projectleider in verscheidene projecten, met als grootste gemene deler nanomaterialen voor optische en elektronische toepassingen en duurzaamheid. Vanuit die rol heeft hij sinds 2011 ook een aanstelling als gast-universitair docent bij de Universiteit Utrecht (departement Natuurkunde) waar hij zich bezighoudt met soft matter.
Expertises
- Polymeerchemie
- Nanomaterialen
- Colloidchemie en -fysica
Projecten
In de media
Bacterieel kleuren als duurzaam alternatief voor schadelijke kleurstoffen
Veel hedendaagse producten bevatten schadelijke kleurstoffen. Docent-onderzoeker Patrick Baesjou werkt op de Hogeschool Utrecht aan een groen alternatief: bacterieel kleuren. ‘We hebben al veel vooruitgang geboekt.’
Lees het artikelMooie kansen voor vervanging milieubelastende kleurstoffen
Wanneer huisschilders over een aantal jaren gebruik maken van verf zonder milieubelastende pigmenten en kleurstoffen, kunnen míjn studenten zeggen dat ze daaraan meegewerkt hebben.
Lees het artikel