Roberta doet onderzoek naar de zuivering van allerlei typen water zoals drinkwater, afvalwater, industriewater, oppervlakte- en grondwater. Het gaat hierbij meestal om de verwijdering van organische en anorganische microverontreinigingen als medicijnen, gewasbeschermingsmiddelen, PFAS enz. Maar ook andere watergerelateerde onderwerpen, als decentrale zuivering en hergebruik van grondstoffen en water, zijn belangrijke aandachtspunten. Aan de HU is ze nu bezig het onderwerp ‘water’ te verankeren in zowel onderzoek als onderwijs, enerzijds omdat het een maatschappelijk bijzonder relevant onderwerp is, en anderzijds omdat de sector zit te springen om goed opgeleide jonge mensen
Roberta studeerde in 1986 af aan de Technische Universiteit Eindhoven op technisch organische synthese. Vervolgens is ze in 1990 aan dezelfde TUE gepromoveerd bij de vakgroep polymeerchemie op de ontwikkeling van watergedragen coatings. Van 1990 tot 2009 heeft ze gewerkt op het centrale researchlaboratorium van Akzo Nobel, voor de toenmalige businessunits coatings, pharmaceuticals en chemicals.
Sinds 2009 werkt ze bij KWR Water Research Institute in het team ‘Water treatment and resource recovery’. Hier houdt ze zich bezig met diverse waterbehandelingstechnieken. Ze kijkt hierbij naar diverse typen water en ook naar het sluiten van de watercyclus. Ze is betrokken bij hergebruik van bijvoorbeeld waterijzer als adsorbens of vlokmiddel. Tevens is ze één van de mensen die bij KWR levenscyclusanalyses (LCA’s) uitvoeren. Namens de afdeling communicatie heeft ze oa. zitting in de redactieadviesraden van vakblad H2O en het C2W. Als visiting scientist is ze betrokken bij de vakgroep ETE van de WUR. Daarnaast is Roberta een lid van het team van de ‘watertelefoon’ en procesmanager/hoofdaannemer bij het Crisis-Expert Team milieu en drinkwater (CET-md).
Expertises
- Conventionele waterbehandelingstechnieken
- Oxidatie/reductietechnieken
- Filtratie/adsorptieprocessen
- Hergebruik van grondstoffen
- LCA