Doen wat werkt in de jeugdzorg

Er zijn zorgen over de kwaliteit van de jeugdhulp, de hoge werkdruk van jeugdhulpprofessionals en het verloop onder personeel. Het Doen Wat Werkt programma is een zesjarig programma dat zich richt op het professionaliseren van professionals en het ontwikkelen van een leercultuur in jeugdzorgorganisaties.

Doel

Met het Doen Wat Werkt programma beogen we bij te dragen aan de kwaliteit en effectiviteit van de jeugdhulpverlening die wordt geboden in verschillende contexten en aan uiteenlopende doelgroepen. Doel van het programma is het leren van jeugdhulpprofessionals op de werkvloer te bevorderen en borgen in de dagelijkse praktijk. Alleen op die manier kunnen professionals zorg bieden van hoge kwaliteit.

We gaan daarbij na óf en hoe technologie daarbij kan helpen. Dit gebeurt samen met ervaringsdeskundigen, professionals en jeugdhulporganisaties en met gebruikmaking van de kennis over werkplekleren en technologie. Door samenwerking van onderzoekers van verschillende hogescholen met beleidspartijen en docenten in hbo en WO zorgen we voor breder gebruik van de ontwikkelde manieren van leren: in de sector en in het onderwijs dat daarvoor opleidt.

"De ruimte voor het leren van de professionals in hun werkpraktijk kan een aangrijpingspunt zijn voor verandering."

Elly de Bruijn
lector Beroepsonderwijs

Resultaten

Dit voorstel richt zich op het verbeteren van de kwaliteit van de geboden hulp door 1) het ontwikkelen en borgen van een stimulerende, interactieve en evidence-informed leeromgeving voor professionals en 2) het faciliteren van leren op de werkplek door jeugdzorgprofessionals op alle niveaus van de organisatie en regio en verankerd in beleid.

Looptijd

01 januari 2024 - 31 december 2029

Aanpak

Het Doen Wat Werkt programma omvat zes werkpakketten. Via verschillende onderzoeksmethodes wordt invulling gegeven aan:

  • het identificeren van handelingskennis en leervragen van professionals (werkpakket 1);
  • het ontwerpen van leertrajecten voor professionals (WP 2);
  • het onderzoeken van condities en organisatorische randvoorwaarden voor leren (WP 3);
  • hoe technologie kan worden ingezet in de leertrajecten (WP4);
  • het evalueren van het effect van de leertrajecten (WP5);
  • en kennisbenutting (WP6).

Betrokken HU-onderzoekers

Betrokken lectoraten

Samenwerking met kennispartners

Er zijn bij het DOEN WAT WERKT programma veel verschillende partijen betrokken. Onderzoekers en docenten van hogescholen en universiteiten, organisaties voor jeugdzorg, uiteenlopende experts, vertegenwoordigers van beleid en cliëntenorganisaties.
Bekijk de projectwebsite van Doen wat werkt in de jeugdzorg van penvoerder Hogeschool van Amsterdam. 

Cofinanciering

Dit project wordt medegefinancierd van de Nationale Wetenschapsagenda - Onderzoek op Routes door Consortia 2023 (NWA-ORC 2023).

Impact voor het onderwijs

Door samenwerking met beleidspartijen en docenten in HBO en WO zorgen we voor breder gebruik van de ontwikkelde manieren van leren: in de sector en in het onderwijs dat daarvoor opleidt.

Wil je samenwerken of heb je een vraag?