Europese Telling van Dak- en Thuisloosheid

Foto van een dakloze man in een auto

Dit project richt zich op het ontwikkelen van een geharmoniseerde methode voor de verzameling van data over de aard en omvang van dak- en thuisloosheid in Europa. Onderzoekers en vertegenwoordigers van 15 Europese steden werken samen om vergelijkbare lokale gegevens te verzamelen, die beleidsmakers en organisaties kunnen gebruiken om dakloosheid effectief aan te pakken.

Doel

Doel van dit project is: 

  • Het ontwikkelen van een gestandaardiseerde aanpak voor uitvoeren van Europese tellingen van dak- en thuisloosheid, gebaseerd op een uniforme definitie van dakloosheid (ETHOS Light)
  • Het stimuleren van de regelmatige en vergelijkbare verzameling van gegevens over dakloosheid op lokaal niveau in de EU
  • Het informeren van lokale, nationale en Europese autoriteiten over de aard en omvang van dakloosheid, om dakloosheid effectief aan te pakken
 

Resultaten

De resultaten en geleerde lessen worden gedeeld in een lokale en een overkoepelende onderzoeksrapportage en worden gedeeld op internationale conferenties.

Looptijd

01 januari 2024 - 01 januari 2026

Aanpak

In elk van de 15 steden wordt een telling van dak- en thuisloosheid uitgevoerd. De dak- en thuisloze personen worden geteld door alle lokale organisaties die direct- of indirect met dakloze personen in contact staan. Ondertussen worden kennis en ervaringen over het opzetten en uitvoeren van de telling uitgewisseld in een lerend netwerk waarin regelmatig training, evaluaties en feedbacksessies worden georganiseerd.


Impact voor het onderwijs

De EU-lidstaten en lokale organisaties hebben toegezegd samen te werken in de strijd tegen dakloosheid in de EU. Het beschikken over vergelijkbare  data over dakloosheid helpt lokale overheden en professionals om te leren van de strategieën van landen die dakloosheid succesvol bestrijden.

Betrokken HU-onderzoekers

Betrokken lectoraten

Samenwerking met kennispartners

Het onderzoek wordt gefinancierd door de Europese Commissie en gecoördineerd door Lucas – Centrum voor Zorgonderzoek & Consultancy van de Katholieke Universiteit Leuven. Bij de lokale telling worden we ook gefinancierd en werken we samen met Kansfonds. Het onderzoek wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met onderzoekers en vertegenwoordigers van de Europese steden Nijmegen, Bochum, Munster, Namur, Charleroi, Cork, Dublin, Košice, Porto, Catania, Milan, Lyon, Budapest en Ljubljana.   
Foto van Sandra Schel

Sandra Schel

  • Docent-onderzoeker
  • Lectoraat: Wonen en Welzijn