Redsaam Samenwerken aan zelfredzame mensen met wijkverpleging

ouder stel op een bankje
Veel oudere mensen willen graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Soms is wijkverpleging noodzakelijk. De toegankelijkheid van wijkverpleging staat onder druk door de vergrijzing en tekort aan zorgprofessionals. Om hierop in te spelen gaan we een netwerkaanpak ontwikkelen die bijdraagt aan eigen regie en zelfredzaamheid van mensen thuis.

Doel

Binnen vijf jaar is er een gezamenlijk gedragen programmatische netwerk aanpak ontwikkeld en geëvalueerd die bijdraagt aan het optimaliseren van eigen regie en zelfredzaamheid bij mensen die wijkverpleging ontvangen. Hierin werken professionals uit verschillende domeinen integraal samen met zowel mensen uit de wijk, mensen die zorg thuis ontvangen en hun  mantelzorgers.

Resultaten

  • De ouderen ervaren welzijn en gezondheid waardoor deze zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en kunnen meedoen in de samenleving; 
  • De zorgprofessionals binnen de wijkverpleging werken planmatig aan passende zorg die past binnen de vakinhoudelijke visie op eigen regie en zelfredzaamheid van de mensen die wijkverpleging ontvangen en dragen hiermee bij aan het welzijn en de gezondheid van mensen in de wijk, waardoor de wijkverpleging toegankelijk blijft;
  • Het (in)formele netwerk werkt multidisciplinair en integraal samen met mensen die wijkverpleging ontvangen en teams wijkverpleging aan het optimaliseren van eigen regie en zelfredzaamheid. En borgt dit op het moment dat wijkverpleging niet nodig is.

Looptijd

01 juli 2024 - 01 juli 2029

Aanpak

Dit traject komt voort uit een nieuw opleidingstraject van Hogescholen: het Professional Doctorate (PD). Dit PD-traject behelst interveniëren in complexe praktijken. De methode die hierbij gekozen is, is het participatief actieonderzoek.

Impact voor het onderwijs

De kennis en producten die voortkomen uit dit PD traject worden ingebed in het onderwijs (nieuwe curriculum BN2030) van de HBO-V en de keuzemodule Wijkzorg van de de HU. De PD kandidaat zal tevens enkele gastlessen verzorgen over dit thema aan studenten verpleegkunde. Daarnaast wordt de kennis verspreid zowel binnen Careyn als met de hele  beroepsgroep: professionals werkzaam in de wijkverpleging. 

PD-kandidaat Caroline Smeets over samen werken aan zelfredzaamheid in de wijk

Betrokken HU-onderzoekers

Samenwerking met kennispartners

Wil je samenwerken of heb je een vraag?

portret van een vrouw

Caroline Smeets

  • PD-kandidaat
  • Lectoraat: Proactieve zorg voor thuiswonende ouderen