SMART: een AI-ondersteunde zelfmanagement-aanpak voor mensen met heup- en knie-artrose

Artrose van de heup en knie is één van de meest voorkomende en snel groeiende chronische aandoeningen. Het belangrijk dat mensen met artrose, op het juiste moment, het juiste persoonlijke advies over zelfzorg en de mogelijkheden op gebied van professionele zorg krijgen. Daarom ontwikkelen we vanuit het onderzoeksproject SMART stapsgewijs, met input van eindgebruikers, experts en literatuur, een slimme (AI-ondersteunde) zelfmanagement-app.

Doel

Binnen het SMART project streven we ernaar mensen in hun kracht te zetten en het zelfmanagement, het fysieke functioneren en de participatie tijdens hun gehele artrosereis te verbeteren volgens de huidige artroserichtlijnen, inclusief de ‘stepped-care’ strategie.

 

Looptijd

01 september 2022 - 31 augustus 2029

Aanpak

Om dit doel te bereiken wordt expertise op gebied van gezondheidszorg, gedragsverandering, technologie en artificiële intelligentie gecombineerd om samen met mensen met artrose en stakeholders een AI-ondersteunde aanpak te ontwikkelen die in een bestaande gezondheidsapp wordt gebouwd.

Resultaten

  • Een AI-model met voorspellende factoren voor klachten bij heup- en knieartrose, waarbij gebruik wordt gemaakt van continue gemeten data
  • De behoeften, wensen én ervaringen van eindgebruikers (burgers en zorgverleners) ten aanzien van coaching met behulp van slimme technologie worden in kaart gebracht
  • Het vergaren van kennis over strategieën om vertrouwen van burgers in slimme technologie te creëren 
  • De inzet, bruikbaarheid en eerste aanwijzingen van effectiviteit van AI binnen de zorg voor mensen met heup of knieartrose 
  • De opgedane kennis kan bijdragen aan het ontwikkelen van slimme interventies voor andere populaties 

Relevantie

  • De huidige interventies voor artrose duren een afgebakend aantal weken en sluiten daarmee niet goed aan op bij het chronische karakter van artrose.
  • Met dit onderzoek wordt echter een interventie ontwikkeld die doorlopend kan ondersteunen in zelfmanagement, een behoefte die leeft binnen de beroepspraktijk.
  • Binnen de ontwikkeling wordt specifiek aandacht besteed aan gebruikers met beperkte digitale- en gezondheidsvaardigheden, om zo de zorg voor álle mensen te verbeteren.
  • De app wordt beheerd door de burger, die zelf kan bepalen wie inzicht krijgt in zijn gegevens. Dit maakt dat álle zorgverleners kunnen profiteren van dit project.

Werkpakketten

Het project bestaat uit verschillende werkpakketten. Op het project zijn vier promovendi actief. De Hogeschool Utrecht is, als penvoerder, verantwoordelijk voor de projectleiding, het werkpakket over artrose en over implementatie. Anders betrokken onderzoekspartners zijn Maastricht University (gedragsverandering), Open Universiteit (kwetsbare groepen), Vrije Universiteit Amsterdam (artificial intelligence), Universitair Medisch Centrum Utrecht (zorg rondom artrose) en Fontys (empowerment en technologie). 

Financiering

SMART wordt medegefinancierd door het KIC-programma Zorg in Eigen Leefomgeving van NWO (KICH1.GZ03.21.005), ReumaNederland en Hogeschool Utrecht (promotievoucher). Cofinanciering is afkomstig vanuit de overige consortiumleden.

"Er zijn nog niet zo veel voorbeelden beschikbaar van succesvolle AI-toepassingen in de zorg. Door binnen dit consortium kennis op allerlei domeinen bij elkaar te brengen verwacht ik dat we tot heel waardevolle inzichten gaan komen."

Corelien Kloek, projectleider SMART

Betrokken HU-onderzoekers

Wil je samenwerken of heb je een vraag?

Dorien Ginsel | onderzoeker | lectoraat Innovatie van Beweegzorg

Dorien Ginsel

  • Docent-onderzoeker
  • Lectoraat: Innovatie van Beweegzorg