Tijdens de opleiding

Leer hoe duurzame energiesystemen in elkaar zitten. Je gaat ze niet alleen begrijpen, maar ook bedenken en bouwen. Denk aan een systeem dat het klimaat binnen een bedrijfspand op duurzame wijze reguleert of hoe je nu een off-grid sporthal ontwerpt.

Inhoud van de opleiding Ad Engineering

Je werkt veelal bij bedrijven aan projecten en je volgt workshops, masterclasses, colleges en gastlessen op school. Samen met studiegenoten vorm je een leerteam, waarin jij je eigen manier van leren ontdekt. Een studiecoach helpt je met je professionele ontwikkeling, zodat jij straks helemaal klaar bent voor een baan of vervolgstudie.

Het eerste half jaar op onze opleiding staat in het teken van het verdiepen en verbreden van jouw (technische) kennis en analytische vaardigheden. Het leuke is dat je die kennis direct kan toepassen, bijvoorbeeld in je stage. Je eerste jaar bestaat naast stages uit gastcolleges en opdrachten die je echt voor bedrijven uitvoert. Het tweede half jaar ligt de focus op samenwerken, verbinden en  leidinggeven.

Op school werk je in groepen samen met andere studenten aan het ontwikkelen van je kennis en vaardigheden. Vakken die onder andere aan bod komen, zijn:

  • wiskunde,
  • constructieleer,
  • energieopwekking,
  • programmeren en
  • technisch tekenen.

Altijd met het oog op toepassingen in de praktijk.

In de eerste helft van het tweede jaar van onze opleiding ga je stagelopen bij een bedrijf. Daar kan je al je opgedane kennis toepassen, en praktijkgericht  verder leren. Je ontwikkelt binnen het bedrijf je persoonlijke vaardigheden en specialiseert je verder in de technieken achter de duurzame ontwikkelingen. Naast je stage is er ook tijd voor zelfstudie. Heb je vragen bij de opdrachten die je uitvoert bij de opdrachtgever? Dan kan je op school ondersteunende kennis en vaardigheden op te doen.
 
In het laatste half jaar van de opleiding ga je volledig zelfstandig aan de slag met een afstudeerstage binnen een bedrijf.

  • 70%Praktijk
  • 30%Theorie

Studiebelasting

40
uur per week
  • 60%individueel werk
  • 40%Groepswerk

Zelfstudie

20
uur per week
    Studie in cijfers

    Meer weten over deze opleiding?

    Een Associate degree is een praktijkgerichte, tweejarige hbo-opleiding. Met een Ad-diploma vergroot je je kans op een baan, zonder meteen een volledige vierjarige bacheloropleiding te moeten volgen. Na een Ad-opleiding kun je alsnog doorstromen naar een bacheloropleiding en deze verkort doorlopen.

    Bedrijven zijn vaak op zoek naar flexibele en ondernemende medewerkers die oplossingsgericht denken. Daarom zijn onze lessen altijd gericht op de praktijk. Je werkt in een inspirerende leeromgeving aan echte projecten. Dat doe je in teamverband, net zoals je in een organisatie zou doen. Je krijgt gastlessen van mensen uit het bedrijfsleven, er worden workshops gegeven en je voert bestaande opdrachten uit voor verschillende bedrijven. Een studiecoach begeleidt je bij je persoonlijke ontwikkeling, zodat jij straks helemaal klaar bent voor een baan of vervolgstudie.

    Bij deze opleiding toetsen we door middel van feedback. Jouw medestudenten, docenten en externe opdrachtgevers geven gedurende het hele jaar feedback op je leerproces. Het is aan jou om deze feedback mee te nemen in de projecten die je uitvoert. Zo kom je tot het gewenste niveau, wat we elk semester toetsen door een interview met jouw docenten. Je rondt de opleiding af met een project tijdens je afstudeerstage.

    Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt. 

    Aan het einde van je eerste studiejaar ontvang je een studieadvies. Dat advies kan inhouden dat je geschikt wordt geacht voor de opleiding, een verwijzingsadvies als een andere opleiding beter bij je lijkt te passen, of het advies om met de studieloopbaanbegeleider een studieplanning op te stellen.

    Het betreft hier geen bindend advies: je hoeft het advies niet op te volgen. Uiteraard gaan we ervan uit dat je het advies zorgvuldig weegt.

    Je hebt een eigen laptop nodig tijdens deze opleiding. Hieronder vind je de aanbevolen specificaties:

    • een up-to-date besturingssysteem Windows
    • 8GB of meer intern geheugen
    • grafische kaart
    • 20GB of meer vrije ruimte
    • een 15” scherm met hoge resolutie
    • een accuduur van minimaal 6 uur

    Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd wat jij aan collegegeld betaalt? Zie binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht. Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.

    Waarom Ad Engineering: Duurzame energiesystemen studeren bij de HU?

    • Veel praktijkervaring

      Je leert niet alleen op school, maar werkt ook aan echte projecten voor bedrijven en opdrachtgevers.

    • Persoonlijke begeleiding

      De opleiding kan pittig zijn en er zijn veel verschillende specialisaties die je kan kiezen, maar je staat er niet alleen voor. Je krijgt veel begeleiding.

    • Leren leren

      Je leert niet alleen de vaardigheden om een vak uit te oefenen, maar we geven je ook handvatten om jezelf te blijven ontwikkelen.

    Heb je nog vragen?