Bedenk jij graag oplossingen voor technische problemen? Dan is de hbo-opleiding Technische Bedrijfskunde (TBK) iets voor jou! Een brede opleiding waarmee je alle kanten op kan: manage bijvoorbeeld de productie van Douwe Egberts of geef advies over duurzame innovaties bij de NS. Leer hoe je de manier van werken in de productie en logistiek van een bedrijf verbetert. En hoe je met techniek de wereld een beetje mooier maakt. Kan een proces efficiënter, goedkoper én duurzamer? Jij weet hoe je dat voor elkaar krijgt. 

Ontdek de opleiding Technische Bedrijfskunde aan de HU

Video afspelen
2:22

Techniek speelt een steeds belangrijkere rol in ons leven en is hard nodig om grote uitdagingen op te lossen. Hoe verduurzamen we bijvoorbeeld de productie van kleding? Hoe kun je de gezondheidszorg innoveren met 3D-printen? En hoe bouw je een klimaatneutraal huis? Tijdens de hbo-opleiding Technische Bedrijfskunde leer jij oplossingen te bedenken voor dit soort technische uitdagingen. Je leert bedrijfsprocessen beschrijven en analyseren. En vervolgens hoe je advies uitbrengt over hoe een proces beter kan. Het toffe is: je bedenkt het niet alleen, maar voert het ook uit. Zo maak je bijvoorbeeld prototypes en draag je ICT-oplossingen aan. Er is niet voor niets enorm veel vraag naar technische bedrijfskundigen, dus reken maar op hoge baankansen en een mooi salaris. 

Open dagen

Past deze opleiding bij jou? Ontdek het tijdens de studiekeuze-events!

Volg een meeloopdag

Leer de opleiding nog beter kennen tijdens een meeloopdag. Zo ervaar je hoe het is om bij ons te studeren.

Tijdens de opleiding Technische Bedrijfskunde: voorbeeld van een lessituatie
Tijdens de opleiding

Kansen spotten in de praktijk

Elk collegejaar kruip je in de huid van een andere functie van een technisch bedrijfskundige. Zo ontdek je het hele bedrijfsveld. Je leert over technische en bedrijfskundige thema’s, maar gaat vooral in de praktijk aan de slag. Je tweede jaar begint met een stage en in het derde jaar werk je samen met andere technische studenten aan maatschappelijke projecten zoals recyclen, gezondheid en energie. Zo leer je kansen spotten én erop inhaken.  

Na de opleiding Technische Bedrijfskunde: technisch bedrijfskundige en student in overleg
Na de opleiding

Veel kans op een passende baan

Techniek is voor steeds meer bedrijven belangrijk. Er is dan ook veel vraag naar mensen die zowel de techniek als het bedrijf begrijpen, een technisch bedrijfskundige dus! Of je nu de medicijnvoorraad van het UMC efficiënter gaat inrichten of onderzoekt hoe PostNL pakketjes sneller én duurzamer kan bezorgen: dankzij je brede en praktische opleiding ben jij er klaar voor. 

Toelatingseisen Technische Bedrijfskunde

Studeren na middelbare school of mbo?

Je kunt starten met de opleiding Technische Bedrijfskunde als je een havo- (met wiskunde A of B), vwo- of mbo-diploma (niveau 4) hebt.

Studeren zonder diploma?

Ben je 21 jaar of ouder en heb je geen (geschikt) diploma? Dan moet je een toelatingsonderzoek doen.

Is deze opleiding iets voor jou?

  • Je hebt interesse in techniek en wil de wereld mooier maken

    Techniek is dé oplossing voor problemen van nu. Jij snapt precies hoe je met techniek het verschil maakt.

  • Je bent een verbinder

    Ingewikkeld verhaal? Niet als jij het vertelt. Jij legt oplossingen uit, zodat iedereen het begrijpt. En er enthousiast van wordt!

  • Je leert graag in de praktijk

    Stages, praktijkopdrachten en uitdagingen die je samen met je studiegenoten aangaat: dat is wat voor jou. 

Handig om te weten

Aanmelden t/m 1 mei
Startmoment September
Locatie Padualaan 99 Utrecht
Diploma Bachelor of Science (BSc)
Numerus fixus Nee
Croho-naam B Technische Bedrijfskunde
Croho-code 34421

Veelgestelde vragen

Het grootste verschil vind je in de focus van de opleiding. Bij “gewone” bedrijfskunde staat de digitale verandering van organisaties centraal. Bij Technische Bedrijfskunde ligt de nadruk op het verbeteren van technische, bedrijfskundige processen. We behandelen daarom een combinatie van bedrijfskundige en technische onderwerpen zoals statistiek, marketing, logistiek en productietechnologie.

Als tbk’er wil jij de productieprocessen van technische bedrijven steeds beter maken. Vaak werk je samen met technisch specialisten en help je innovaties op te zetten. Zo maakte een student van ons gin-tonic van regenwater.

Productiemanager, supply chain engineer en technisch accountmanager zijn een paar functies die je kunt bekleden. Dit kan bij een industrieel- of installatiebedrijf, maar ook bij een commerciële dienstverlener. De arbeidsmarkt in deze sector is erg goed: 91% van de afgestudeerden vindt binnen 1,5 jaar een baan. Lees wat je nog meer kunt doen na het behalen van je diploma.

Je startsalaris na de opleiding Technische Bedrijfskunde ligt gemiddeld rond de € 2.700 bruto per maand.

Je betaalt wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld. Hoeveel collegegeld jij straks moet betalen, bereken je heel eenvoudig met onze collegegeldmeter.

Vragen over de opleiding?