Tijdens de opleiding
In het eerste jaar werk je aan belangrijke vaardigheden als samenwerken, presenteren en onderzoeken. Ook bedenk en organiseer je vanaf het begin al direct events. Wat je in het eerste jaar leert, breng je in de tweede jaar steeds meer zelfstandig in de praktijk.
Stagelopen bij de Efteling: ‘De coronacrisis is een rollercoaster geweest’
‘Het is natuurlijk niet leuk om te zeggen, maar de coronacrisis is ook heel leerzaam geweest. Er kwam zoveel op me af en ik moest constant schakelen. Deze tijd was echt een rollercoaster.’
Toch is Rogier Snel (21) blij dat het leven in de Efteling langzaam terugkeert. ‘Dagelijks mogen wij nu een vast aantal gasten verwelkomen. Veel mensen zijn blij om weer iets leuks te doen en om er even uit te zijn. Het is nog steeds leuk hier, maar er zijn wel overal regels en instructies bijgekomen. Ik heb zelf ook even door het park gelopen en het is een andere ervaring dan eerst. Zomaar nonchalant rondsjokken is er vanwege de verplichte looproutes niet meer bij.’
Tweede stage
Rogier studeert Ad Eventmanager aan de HU in Amersfoort. Als sluitstuk van deze tweejarige opleiding begon hij in februari aan zijn stage bij de Efteling. ‘Ik heb hier ook stage gelopen toen ik nog op het mbo zat. Gelukkig kon ik terugkomen. Het begon te kriebelen; ik had zin om hier weer aan de slag te kunnen,’ vertelt Rogier. Ditmaal kwam hij terecht op de afdeling Meetings & Events. ‘Jaarlijks organiseert die honderden zakelijk evenementen en ik werk daar als stagiair-projectmanager aan mee.’
De eerste weken van Rogiers stage zien er normaal uit. Vier dagen per week zit hij op kantoor. ‘Bij zakelijke evenementen zijn wij de spil in het web. Als er vanuit een bedrijf een aanvraag binnenkomt, zetten wij die uit bij alle afdelingen. Het gaat bijvoorbeeld om de techniek, entertainment en catering. Wij zijn bij de voorbereiding en tijdens het evenement ook aanwezig, als vast gezicht voor de opdrachtgever.’
Uitstel
Maar dan breekt maart aan. Vanaf het begin van die maand begint het thuiswerken, twee weken later sluiten de hotels en het park. Half april hakt hij de knoop door: hij stelt zijn stage uit tot september. ‘Ik had deze maanden wel door kunnen gaan, maar dan had ik veel minder geleerd.’
De beslissing om zijn stage uit te stellen, betekent ook dat Rogier langer over zijn studie doet. ‘Dat vond ik lastig. Ik heb altijd keihard gewerkt om goede cijfers te halen, dus deze uitloop past niet bij mij. Aan de andere kant: het is misschien helemaal geen nadeel om wat later klaar te zijn met studeren. Als je in september al de arbeidsmarkt op gaat, zeker in deze sector, is het maar de vraag of je snel een baan vindt.’
Contact met collega’s
De Efteling is volgens de richtlijnen weer open en de laatste persconferentie biedt voor het attractiepark een behoorlijke verruiming van de coronamaatregelen. Toch is het bij de afdeling Meetings & Events voorlopig nog stil. Rogier: ‘Tot september ligt alles plat. Daarna gaan we kijken wat de mogelijkheden zijn. Achter de schermen zijn we al druk bezig met het ontwikkelen van creatieve ideeën. Er mogen weer evenementen georganiseerd worden, maar met de anderhalvemeterregel en vaste zitplekken blijft dat lastig.’
Hoewel Rogier nu officieel geen stageloopt, blijft hij wel betrokken bij de Efteling en zijn afdeling. ‘Ik klap af en toe mijn laptop open en houd alles zoveel mogelijk bij. Dan ben ik in september in ieder geval goed op de hoogte.’
Op de vraag of de student Eventmanager zin heeft om weer te starten, hoeft hij niet lang na te denken. ‘Ik heb ontzettend veel zin om weer te beginnen,’ roept hij. ‘Vooral omdat ik mijn collega’s en opdrachtgevers dan weer zie, dat heb ik het meest gemist.’
Bron: Trajectum online, 25 juni 2020 - Ieke Schout
Studenten halen geld op voor Cliniclowns
Hoe kun je als student Eventmanager beter aantonen wat je hebt geleerd dan met het organiseren van een event? Met in totaal 43 fundraising events haalden studenten van de Ad Eventmanager ook nog eens geld op voor een goed doel: de Cliniclowns.
Diverse bootcamps en sponsorlopen, high teas, een zomercircus met een vintage kledingruilbeurs en een live Jukebox, een avondje karten voor bedrijven (hoogste opbrengst!), een veiling, een cocktailproeverij... met deze en andere events haalden eerstejaars studenten van de Ad Eventmanager meer dan 5.200 euro op. Het geld ging naar een lokaal doel met landelijke naamsbekendheid: De Cliniclowns.
Foto: Studenten Ad Eventmanager bieden cheque aan Cliniclowns aan. V.l.n.r. Joyce, Joost, Lynn, Marleen, Varinia, Rowie, Sven, Esmay, Merel, Laura, Kim, Sophie, Clementine Schrama (Cliniclowns), Amber, Ryan, Laurie van Deventer (Cliniclowns) en Anneke van Gruijthuijsen-Bos (projectcoördinator en docent)
Feestelijke opening opleiding
Op 5 oktober 2018 is de nieuwe opleiding tot Eventmanager van start gegaan met – heel toepasselijk – een feestelijk event. Dit event werd volledig georganiseerd door de eerstejaarsstudenten. Niet alleen medewerkers van de HU maar ook partners uit het Amersfoortse bedrijfsleven én de wethouder van onderwijs waren aanwezig. Zo maakten de studenten al meteen kennis met de praktijk.
Ondanks de stress kijken ze terug op een geslaagd event: "Om in de vijfde week van de studie al gelijk een evenement te organiseren leek op het eerste moment bijna onmogelijk. Met een goede samenwerking, hard werken en een hoop stress denk ik dat we mogen zeggen dat we een mooi eindresultaat neer hebben kunnen zetten. En dat we daar best trots op mogen zijn!”
Inhoud van de opleiding Ad Eventmanager
De opleiding Ad Eventmanager is competentiegericht. Dat betekent dat je werkt aan de kennis en vaardigheden die nodig zijn om later je werk goed te kunnen doen. Zo leer je presenteren en onderzoeken. En je verdiept je in trends, ontwikkelingen en theorie van het communicatie- en eventvak. Tegelijkertijd ga je in het eerste jaar ook al evenementen organiseren en korte praktijkstages doen. Je doet hiermee dus zowel veel kennis als ervaring op.
In het eerste jaar krijg je verschillende opdrachten zoals casussen, projecten voor opdrachtgevers en het samenstellen van een portfolio. Hierin komen onderwerpen uit de volgende vakgebieden aan de orde:
- Communicatie (intern, extern, marketingcommunicatie)
- Psychologie en sociologie
- Creativiteit
- Online mediaproductie
- Projectmanagement
In diverse trainingen leer je ook persoonlijke vaardigheden aan en verbeter je je schrijfvaardigheid.
In de eerste helft van het tweede jaar realiseer je met een projectgroep een evenement voor een échte opdrachtgever uit de praktijk. Je bedenkt een creatief concept en het programma, maakt draaiboeken, stelt een begroting op, ontwikkelt alle communicatie en draait het event.
In het tweede semester loop je stage bij een bedrijf in de eventbranche en ga je afstuderen. Alle basiskennis uit het eerste jaar breng je in dit jaar in praktijk.
Eventmanager
Studie in Cijfers laat met objectieve cijfers zien hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen.
Studie in cijfers Eventmanager. Bron: studiekeuze123.nl
Meer weten over deze opleiding?
Een Associate degree is een praktijkgerichte, tweejarige hbo-opleiding. Met een Ad-diploma vergroot je je kans op een baan, zonder meteen een volledige vierjarige bacheloropleiding te moeten volgen. Na een Ad-opleiding kun je alsnog doorstromen naar een bacheloropleiding en deze verkort doorlopen.
Tijdens werkcolleges ga je in leerteams actief aan het werk met de lesstof en opdrachten. Met je studiegenoten werk je in projectgroepen samen aan je eindopdracht. En je bezoekt seminars, om je te laten inspireren op verschillende thema’s.
Per studievak maak je een opdracht die je studiepunten oplevert. Je krijgt geen tentamens, omdat de stof beter blijft hangen als je opdrachten maakt.
Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt.
Samen met een aantal studiegenoten vorm je een leerteam. In zo'n team geef je elkaar feedback. Dit helpt je weer bij je eigen leerproces. Een leerteam wordt begeleid door een docent: de leerteambegeleider.
Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd wat jij aan collegegeld betaalt? Zie binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht. Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.
Aan het einde van je eerste studiejaar ontvang je een studieadvies. Dat advies kan inhouden dat je geschikt wordt geacht voor de opleiding, een verwijzingsadvies als een andere opleiding beter bij je lijkt te passen, of het advies om met de studieloopbaanbegeleider een studieplanning op te stellen.
Het betreft hier geen bindend advies: je hoeft het advies niet op te volgen. Uiteraard gaan we ervan uit dat je het advies zorgvuldig weegt.
Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegids.
Samenwerking
Begüm wint IDEA Talent Scout 2021
Elk jaar geeft de Independent Dutch Event Association (IDEA) jonge talenten een kans om zichzelf te laten zien in de eventbranche, tijdens de IDEA Talent Scout. Op 16 november koos een jury, bestaande uit een afvaardiging van acht eventbureaus, Begüm Saker als hét eventtalent van dit jaar. “Je weet echt al creativiteit te laten zien. We voelen de passie, we voelen je energie, je hebt een sterk verhaal dat overkomt en een visie op jouw rol in deze branche. Dat hebben we nodig”, aldus de vakjury. Saker volgde de Associate degree (Ad) opleiding Eventmanager aan Hogeschool Utrecht.
Van links naar rechts: HU-studenten Ad Eventmanager Cody Coesel, Irene Vinke, Begüm Saker, Muriël Blom, Maud Geurds en Koen Mijnheer
Dat is een wel een hele lekkere springplank voor een leuke stage en verdere carrière in de eventbranche.
Begum: “Ik deed mee voor de ervaring. Dat ik dan win is echt super!” Ook twee andere HU-studenten, Maud Geurds en Muriel Blom, behoorden tot de tien finalisten. Zij sprongen er volgens de jury uit met hun videopitch, cv en algehele deelname aan de dag.
Tijdens de IDEA Talent Scout kregen alle deelnemers volop de gelegenheid om te netwerken. De HU-studenten werkten samen met studenten van andere hogescholen aan een creatieve opdracht, deden inspiratie op en kregen tips om zichzelf te profileren. Ook kreeg iedereen een cv-check van werving- en selectiebureau 7Beaufort. Al met al was het een interessante en leuke dag voor studenten om de branche van eventmanagement beter te leren kennen - en andersom.
Hogeschool Utrecht is supertrots op alle studenten die hebben meegedaan en natuurlijk op Begum in het bijzonder. Hou deze toppers in de gaten!
Waarom Eventmanager studeren bij de HU?
-
Veel leren in de praktijk
Je bedenkt en organiseert allerlei evenementen en doet dus meteen al heel veel werkervaring op.
-
Enthousiaste en ervaren docenten
De docenten komen allemaal uit de evenementenbranche en staan te popelen om jou alle kneepjes van het vak te leren.
Interesse in de Associate degree Eventmanager?
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur