Tijdens de opleiding

Je werkt aan slimme oplossingen voor gebouwen en gebieden. Met medestudenten bedenk je creatieve, duurzame en slimme ideeën. Je leert hoe je plannen maakt, ontwerpt én uitvoert. En je ontdekt welke beroepen jouw hart sneller laten kloppen. 

Inhoud van de opleiding Built Environment

Duurzaamheid is de kern van onze opleiding. We gaan voor een gezonde leefomgeving voor mens en natuur. Hoe zorg je bijvoorbeeld voor energiezuinige isolatie? Hoe vermijd je gezondheidsproblemen met goede ventilatie? Hoe geef je sloopafval een nieuw leven? Wat doe je met waterberging en hittestress in de stad?

In het eerste jaar krijg je een brede basis. Vanaf het tweede jaar ontwikkel jij je tot een echte expert in één van de drie richtingen.

Je leert ontwerpen

Je begint breed; je leert wat komt kijken bij het maken van een (woon)gebouw en de stad van de toekomst. De basis is ontwerpen. Daarom leer je om met de hand en digitaal te tekenen. Zo ontwikkel je een gevoel voor maten en getallen en stimuleer je je creativiteit!

Je werkt aan gave projecten in kleine teams

Je werkt in kleine teams van medestudenten aan gave projecten voor echte opdrachtgevers. Je maakt ook alvast kennis met onderdelen uit de richtingen Stadsontwikkeling, Bouwen en Digitaal ontwerpen. Zo ontdek je wat jou het meest aanspreekt.

De opbouw van jaar 1

Je kiest jouw favoriete richting en gaat de diepte in. Zo leer je alles over je vakgebied. Toffe projecten en goede docenten helpen je hierbij. 

In dit jaar groeien ook jouw persoonlijke en professionele vaardigheden verder. Denk aan communicatie, professionaliseren en onderzoeken. Zo zet je straks zelfverzekerd de stap naar het werkende leven. Of dat nu bij bedrijven of bij de overheid is.

Ook bereid je alvast je stage voor jaar 3 voor. Denk aan de kunst van netwerken en solliciteren.

 
Specialisaties

Je derde jaar begint met je stage. Je hebt een plek gevonden bij een bedrijf of de overheid die goed aansluit bij wat je wilt. Dat kan in Nederland en natuurlijk ook in het buitenland. Je werkt echt mee bij een organisatie. Zo leer je nog beter hoe alles werkt in de praktijk.

Na je stage kom je weer terug naar school. Je volgt dan een pakket vakken en mag kiezen uit een aantal projecten. De onderwerpen: 

  • Duurzame Mobiliteit
  • Energietransitie 
  • Slimme Stad en Data
  • Gezondheidstechniek
  • Circulair & Industrieel Produceren
  • Gezonde Compacte Leefomgeving

Natuurlijk ontwikkel je je nog verder op persoonlijk en professioneel vlak. Vaak in kleine teams waarmee je samen optrekt. Zo combineer je leren en gezelligheid. 

 

De eerste helft van je laatste jaar bestaat uit je minor. Dat is één groot lesblok waarbij je zelf kiest waarin je je verdiept. Je specialiseert of verbreedt je. Bij specialiseren denk je aan een minor Architectuur, Stedenbouw, Circulariteit of Virtueel Bouwen. Of je verbreedt juist. Dan kies je een minor als Entrepreneurship. Deze minors mag je volgen bij ons op de HU of op een andere hogeschool, ook in het buitenland. Hiervoor hebben we goede contacten met buitenlandse onderwijsinstellingen.

Ben je na jaar 4 nog niet uitgeleerd? Dan kun je ook verder studeren aan één van de HU Masters die we aanbieden. Je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld Architecture, Urbanism & Building Science aan een technische universiteit of Stedenbouw of Architectuur aan de Academie van Bouwkunst. Kies dan als minor een doorstroom- of schakelprogramma.

Tijdens de opleiding Built Environment: voorbeeld van een lessituatie
  • 50%Praktijk
  • 50%Theorie

Zelfstudie

20
uur per week
  • 40%individueel werk
  • 60%Groepswerk

Studiebelasting

40
uur per week
    Studie in cijfers

    Meer weten over deze opleiding?

    Je krijgt tijdens je studie de volgende lesvormen:

    • Werkcolleges
    • Leerteambijeenkomsten
    • Hoorcolleges
    • Practica
    • Zelfstudie

    Tijdens je studie stomen we je klaar voor het echte werk. In verschillende lesvormen werk je aan competenties die aansluiten bij het landelijke competentieprofiel.

    Tijdens de studie Built Environment besteden we aandacht aan verschillende competenties om je klaar te stomen voor het professionele werkveld. Dit doen we in de vorm van colleges, leerteambijeenkomsten, begeleiding en feedback. De volgende competenties komen aan bod:

    • Initiëren: je kunt maatschappelijke en/of beroepsrelevante vraagstukken identificeren, analyseren en definiëren om vervolgens duidelijke plannen op te stellen.
    • Ontwerpen: je kunt een toekomstbestendige oplossing ontwikkelen op basis van verschillende invalshoeken en binnen de juiste kaders.
    • Specificeren: je kunt oplossingen uitwerken die technisch, juridisch en economisch haalbaar, alsook maatschappelijk verantwoord en sociaal inclusief zijn.
    • Realiseren: je kunt de juiste voorbereiding en handelingen uitvoeren om je oplossing te realiseren in de praktijk.
    • Beheren: je houdt de kwaliteit van objecten in de leefomgeving in stand en houdt daarbij rekening met de maatschappelijke gevolgen ervan op korte en lange termijn.
    • Managen: je bent in staat projecten en processen te faciliteren en sturen om zo waarde te creëren. Het lukt je om alle informatie en belangen van betrokken partijen in kaart te brengen en mensen mee te krijgen.
    • Onderzoeken: je formuleert en valideert een onderzoeksvraag op basis van een voor de maatschappij en/of het beroepsrelevante opgave.
    • Communiceren: je communiceert doelbewust en doelgroepgericht en werkt graag samen om bij te dragen aan kennis-, mening- en besluitvorming.
    • Professionaliseren: je bent je bewust van je eigen handelen en de resultaten daarvan en je kunt daarop reflecteren. Hierbij houd je rekening met de ethische en sociale standaarden bij het ontwikkelen van een professionele identiteit.

    Je maakt verschillende soorten toetsen. Je werkt in projectgroepen samen aan beroepsproducten. Ook heb je individuele tentamens, geef je presentaties en doe je assessments.

    Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt. 

    Je werkt in leerteams en leert zo goed samenwerken. Superbelangrijk voor in de toekomst. De teams zijn groepjes van ongeveer 10 studenten. Dit werkt fijn en veilig. Ieder groepje heeft een begeleider die jullie op de voet volgt en helpt waar nodig.

    Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd wat jij aan collegegeld betaalt? Zie binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht.

    Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.

    We raden je aan om met een laptop te werken met:

    • Windows 10 of hoger;
    • Geen Apple Macbook, vanwege het gebruik van programma’s als Revit;
    • minimaal 16 GB geheugen;
    • harddisk 256 GB of meer;
    • grafische kaart minimaal 4 GB video geheugen;
    • minimale beeldresolutie van 1280 x 1024;
    • processor: minimaal Intel i5, zo mogelijk i7 of vergelijkbaar.

    We hebben geen specifieke eisen voor een rekenmachine. Een grafische rekenmachine is handig, maar niet verplicht.

    Aan het einde van jaar 1 krijg je een (niet bindend) studieadvies. We bekijken samen of de opleiding bij je past en of je door kan naar het tweede studiejaar. Denken wij dat je je studie niet gaat halen? Dan stellen we samen met jou een studieplan op.

    Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegids.

    Waarom Built Environment studeren bij de HU?

    • Zelf je toekomst bepalen

      Wat wil jij bouwen? En wat voor ingenieur wil je worden? Bepaal zelf hoe je de studie invult, door middel van een specialisatie, keuzevakken en projecten.

    • Duurzaamheid staat centraal

      Tijdens de opleiding leer je duurzaam en verantwoord omgaan met de ontwikkeling van gebouwen en gebieden. De gezondheid en welzijn van mens en milieu staat altijd voorop.

    • Studeren in een bruisende studentenstad

      Studeren in Utrecht betekent niet alleen leren, maar ook deel uitmaken van de bruisende studentenstad. In Utrecht is er altijd iets te doen. Ook binnen de opleiding wordt er veel georganiseerd voor studenten. Er is een actieve studievereniging, de Utrechtse Technische Vereniging, die onder andere borrels, uitjes en bijles organiseert. Wil je meer weten? Kijk dan op utvweb.nl.

    Heb je nog vragen?