Na de opleiding

Als afgestudeerd chemisch technoloog vind je snel een baan in bijvoorbeeld de geneesmiddelen-, cosmetica- of drinkwaterindustrie. Met jouw aandacht voor verduurzaming van chemische processen ben je erg gewild. Je kunt ook kiezen om eerst door te studeren voor een master.

 

Opleiding Chemische Technologie onderzoek (Life Sciences): werken in een laboratorium

Wat kan ik worden met Chemische Technologie?

Als procestechnoloog verbeter je bestaande processen. Je maakt ze duurzamer en efficiënter. Je onderzoekt bijvoorbeeld of een reactor op lagere temperatuur kan draaien. Je kijkt hoeveel energie er bespaart kan worden door een warmtewisselaar te gebruiken. Of je test op welke manier er meer lignine in plaats van bitumen gebruikt kan worden in Grasfalt®.

Moeten er nieuwe voedingsmiddelen of medicijnen op grote schaal uit grondstoffen worden gemaakt? Jij weet hoe dit werkt.

Als procesontwerper ontwerp je nieuwe productieprocessen voor nieuwe of bestaande producten. Uiteraard sneller, beter en duurzamer. Je werkt vaak voor een ingenieursbureau waar je met simulaties, modellen en experimenten een complete fabriek ontwerpt en laat bouwen.

Wil je je enthousiasme over chemie en technologie overbrengen? Dan kun je aan de slag als docent of wetenschapsjournalist.

Jij weet alles van grondstoffen en hoe je deze veilig en milieuvriendelijk verwerkt. Vanuit die kennis kun je milieuregels opstellen en bedrijven adviseren en controleren.

Je kunt aan de slag bij

  • Grote chemische bedrijven (zoals Nouryon, DSM of BASF)
  • Voedingsindustrie (zoals Heineken, Danone of Coca-Cola)
  • Farmaceutische industrie (zoals Janssen, Abbott of Bilthoven Biologicals)
  • Waterzuiveringsbedrijven (zoals Waternet, Vitens of Brabant Water)
  • Onderzoeksinstellingen (zoals TNO, KWR of ISPT)
  • Ingenieursbureaus (zoals Royal Haskoning DHV, Tauw of Witteveen&Bos)
  • De papier-industrie (zoals Crown van Gelder, Smurfit Kappa of Neenah Coldenhove)
  • Start-ups/scale-ups (zoals Miscancell, Circ of Rebottled)
  • Aanverwante functies (zoals de overheid, het onderwijs of in de sales)
Na de opleiding Chemische Technologie: werken in een laboratorium

Baankans

83%
vindt een baan binnen 1,5 jaar
  • 40%Praktijk
  • 60%Theorie

    Doorstuderen na je diploma?

    Met je diploma Chemische Technologie op zak kun je verschillende masters aan een technische universiteit volgen. We werken nauw samen met de Technische Universiteiten van Eindhoven, Delft en Twente. Hierdoor kun je vaak via een premastertraject instromen en je kunt er meestal al in het vierde jaar van je hbo-opleiding mee starten.

    Master Data Driven Business

    De Master Data Driven Business sluit goed aan op de opleiding Chemische Technologie. Je leert strategische business vraagstukken overbrengen op dataprofessionals en zorgt ervoor dat dataoplossingen bijdragen aan evidence-based besluitvorming.

    Heb je nog vragen?