Tijdens de opleiding

De hbo-opleiding Chemische Technologie focust op duurzaamheid, chemie en procestechnologie. Werk vanaf jaar 1 in een geavanceerd lab aan relevante projecten voor bedrijven. Maak tijdens je studie al het verschil: je levert een significante bijdrage aan het verduurzamen van grootschalige productieprocessen en bespaart zo tonnen aan euro’s, brandstof, CO2-uitstoot en grondstoffen. Vanaf jaar 3 specialiseer je je in onder andere reactortechnologie, fabrieksontwerp en energie-overdracht. Ook kies je zelf in welke richting je je verder specialiseert.

Inhoud van de opleiding Chemische Technologie

Natuurlijk wil je weten wat je gaat doen. Daarom per jaar een handig overzicht.

In het eerste jaar leer je de basis van chemie en procestechnologie. Je krijgt ondersteunende vakken zoals statistiek en wiskunde, en je gaat aan de slag in onze moderne laboratoria. Daar leer je diverse apparatuur te bedienen en eraan te rekenen. 

Wil je na dit jaar liever overstappen naar de studie Chemie? Dat kan zonder vertraging.

Vakken jaar 1

Vanaf het tweede jaar leiden we je op tot chemisch technoloog en ontwerp, optimaliseer en verduurzaam je processen. Je gaat dieper in op de procestechnologie en je leert werken met chemische installaties zoals filtratie- en destillatie- apparatuur, met reactiekinetiek (hoe snel reageren stoffen op elkaar?) en met de stroming van vloeistoffen en warmte. Wat je leert, breng je meteen in de praktijk tijdens experimenten in onze moderne laboratoria. Je krijgt les in kleine groepen van docenten met veel praktijkervaring.

Vakken jaar 2

In het eerste halfjaar (semester) van het derde jaar loop je stage bij een bedrijf om je kennis van de chemische technologie in de praktijk te brengen. Dit kan in Nederland of in het buitenland. Veel van de opdrachten zijn gericht op het verduurzamen van de procesindustrie.

In het tweede semester werk je aan een project bij een bedrijf en leer je hoe je een fabriek doorrekent. Daarnaast specialiseer je je in onder meer reactortechnologie en ontwerp je je eigen duurzame, veilige en economisch haalbare fabriek. 

Vakken jaar 3

Het eerste half jaar van het vierde jaar kies je zelf of je een minor wilt volgen binnen of buiten de HU, extra ervaring wilt opdoen in het bedrijfsleven of je gaat voorbereiden op een vervolgstudie aan een universiteit. Je sluit je studie af met een afstudeerstage van een half jaar. 

Vakken jaar 4
Tijdens de opleiding Chemische Technologie: voorbeeld van een lessituatie
  • 40%Praktijk
  • 60%Theorie

Contact

12
uur per week
  • 30%individueel werk
  • 70%Groepswerk

Zelfstudie

24
uur per week
    Studie in cijfers

    Meer weten over deze opleiding?

    Tijdens de opleiding Chemische Technologie volg je interactieve hoor- en werkcolleges en voer je practica uit. Daarnaast werk je aan groepsopdrachten en loop je stages. Ook voer je verschillende experimenten uit in onze moderne laboratoria, zoals:

    • experiment met een waterontharder
    • destilleren in de destillatiekolom
    • werking warmtewisselaar
    • cascade-opstelling
    • centrifugaalpomp

    Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 45 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

    Er zijn schriftelijke en online tentamens, je maakt verslagen en geeft presentaties.

    Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt. 

    Chemisch technologen zijn gewild in het bedrijfsleven. Daarom is er ook een landelijk honoursprogramma, het Process Technology Talent Program (PTTP). Dit is speciaal voor studenten Chemische Technologie. Met dit programma kun je je verder ontwikkelen en bij veel bedrijven ‘in de keuken’ kijken. Om hieraan deel te nemen, moet je solliciteren en voldoen aan bepaalde eisen. 

    Bij de opleiding Chemische Technologie word je in een leerteam van circa 7 studenten en een studieloopbaanbegeleider ingedeeld. Je volgt samen lessen en practica, en voert groepsopdrachten uit. Hierbij geef je feedback aan elkaar en leer je goed samenwerken en studeren. Je studieloopbaanbegeleider begeleidt het leerteam, maar bespreekt ook met jou je persoonlijke voortgang, eventuele studieproblemen en je plannen en keuzes. Je leert deze begeleider aan het begin van de opleiding kennen en hij of zij begeleidt je tijdens de hele opleiding. 

    Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Meer weten? Kijk op de pagina collegegeld.

    Bij de start van de opleiding dien je rekening te houden met éénmalige kosten (circa € 60) voor de aanschaf van bijvoorbeeld een laboratoriumjas, een veiligheidsbril en een setje met laboratoriumbenodigdheden. Ook dien je te beschikken over een Casio fx-82MS rekenmachine. 'Verder is het voor deze opleiding noodzakelijk om over een Windows gebaseerde laptop/tablet te kunnen beschikken met bij voorkeur een afneembaar scherm (2 in 1 laptop). De laptop heeft een Intel Pentium processor of beter en beschikt over minimaal 4 GB werkgeheugen.

    Houdt daarnaast per studiefase en studieprogramma rekening met aanvullende kosten voor de aanschaf van boeken en andere lesmaterialen. 

    Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegidsexterne link.

    Waarom Chemische Technologie studeren bij de HU?

    • Moderne proceshal en apparatuur

      Je werkt met state-of-the-art-apparatuur in onze geavanceerde proceshal en laboratoria.

    • Veel stage- en afstudeermogelijkheden

      Je hebt wat te kiezen door onze goede contacten met meer van 350 bedrijven in de chemie, voeding, water of biobased grondstoffen. 

    • Betrokken en deskundige docenten

      Je leert het vak van ervaren docenten met actuele kennis en vaardigheden en die je persoonlijk begeleiden.

    Heb je nog vragen?