Tijdens de opleiding

Electrical Engineering (Elektrotechniek) is een afwisselende hbo-opleiding. Je zit niet alleen in de klas, maar duikt ook laboratoria in. Daarnaast voer je individueel, en met studiegenoten opdrachten uit voor bedrijven.

Inhoud van de opleiding Electrical Engineering

In het eerste jaar staat in elke lesperiode een project centraal met een thema uit de beroepspraktijk: Gaming, Maakindustrie, Zorgtechnologie en Energietechnologie. Tijdens de projecten krijg je te maken met theorie over onderwerpen als programmeren, netwerktheorie, elektronica, digitale systemen, industriële automatisering, modelleren/simuleren maar ook onderzoeksvaardigheden, projectmanagement en communiceren. De projecten leiden telkens tot een product, model of advies. Daarbij leer je om naar fouten te zoeken en te meten met de apparatuur in onze labs.
De vakken van jaar 1

Vanaf het tweede studiejaar ontwikkel je jezelf verder als electrical engineer op het gebied van embedded systems, industriële automatisering of energietechniek. Ook hier veelal in de vorm van projecten en echte praktijkopdrachten waarin je vaak zelf kunt kiezen. Je verdiept je in het vakinhoudelijke deel dat je nodig hebt en past die kennis meteen toe in de praktijk. Zo verdiep je je steeds meer in de beroepspraktijk en ga je meer zelfstandig en in projectgroepen aan de slag. Ook loop je een half jaar stage. Dat kan in Nederland, maar ook in het buitenland. Bijvoorbeeld bij de deeltjesversneller CERN in Zwitserland. Gaaf toch!?

In het derde jaar krijg je nog meer gevoel voor de beroepspraktijk, omdat je dan aan projecten (Questprojecten) werkt voor externe opdrachtgevers. Bijvoorbeeld voor een ziekenhuis, universiteit, transportbedrijf, energieproducent, gebouwontwikkelaar of een bedrijf in de voedselindustrie. Je voert deze projecten uit met studenten Technische Bedrijfskunde en Werktuigbouwkunde. Echt teamwerk dus. Je projecten hebben altijd te maken met duurzaamheid, medische technologie, mobiliteit of creatieve industrie.

In de eerste helft van het laatste jaar kies je je eigen studieprogramma. Je kunt je verder verdiepen in de techniek, of jezelf juist verbreden. Bijvoorbeeld door een minor te volgen over engineering, procesautomatisering of domotica. Het laatste halfjaar studeer je af bij een bedrijf in binnen- of buitenland. Je helpt dit bedrijf met het oplossen van een probleem. Je sluit af met een afstudeerzitting waarin je je werk presenteert en verdedigt.

Tijdens de opleiding Electrical Engineering: voorbeeld van een lessituatie
  • 30%Praktijk
  • 70%Theorie
  • 70%individueel werk
  • 30%Groepswerk

Zelfstudie

15
uur per week
    Studie in cijfers

    Meer weten over deze opleiding?

    Tijdens de opleiding Electrical Engineering (Elektrotechniek) volg je hoorcolleges en werkcolleges. Ook werk je met studiegenoten aan projecten en ga je zelf aan de slag in het laboratorium. Vanaf het tweede jaar werk je aan projecten voor bedrijven.

    Tijdens de opdrachten krijg je regelmatig feedback op je vorderingen. Ook zijn er toetsen en tussenopdrachten om te zien waar je staat in je ontwikkeling. Aan het einde van een onderwijseenheid sluit je af met een toets. Veelal is dat een assessment of een verdediging.  Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht met een verdediging.

    Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt. 

    Bij Hogeschool Utrecht krijgt elke student een studieloopbaanbegeleider. Je leert deze begeleider aan het begin van je opleiding kennen. Je bespreekt met hem of haar je voortgang en eventuele studieproblemen. Daarnaast word je actief bijgestaan door 3e-jaars peercoaches, die jou helpen bij jouw studie. Zo organiseren ze bijlessen, studievoortgangssessies, app-studiegroepen.

    Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Meer weten? Kijk op de pagina collegegeld. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 400 tot € 700 kwijt.

    Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een studieadvies. Als de opleiding denkt dat je, gezien je resultaten, de studie hoogstwaarschijnlijk niet zult halen, krijg je het dringend advies om te stoppen. Dit advies mag je naast je neerleggen.

    Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegidsexterne link.

    Waarom Electrical Engineering studeren bij de HU?

    • Samen met andere opleidingen

      Samen met andere opleidingen: Omdat je in je werk veel moet samenwerken met andere disciplines, doen we dat tijdens de opleiding ook zoveel mogelijk. Zo werk je samen met studenten van Werktuigbouwkunde, Technische Bedrijfskunde en Built Environment. Dat maakt dat je goed voorbereid bent voor je baan. 

    • Korte lijntjes

      We vinden goede onderlinge communicatie belangrijk. Dat maakt dat de lijnen tussen docenten en studenten kort zijn en iedereen gemakkelijk te benaderen is.

    • Gemoedelijke en open sfeer

      Tijdens lessen, maar vooral ook tijdens de praktijkonderdelen is er een goede sfeer. De laboratoria zijn altijd toegankelijk voor studenten en docenten. Ook de actieve studievereniging Ingenium Cabo Bianci en de fijne studentenstad Utrecht dragen hieraan bij.

    Bibliotheek

    Interesse in de bachelor Electrical Engineering (Elektrotechniek)?

    Heb je nog vragen?