Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding Fysiotherapie ontwikkel je vaardigheden om cliënten te begeleiden bij beweegproblemen. En je leert hoe je wetenschappelijk onderzoek en innovaties vertaalt naar de dagelijkse praktijk van de fysiotherapeut.

Tijdens de opleiding Fysiotherapie: voorbeeld van een lessituatie
Bron: corne clemens

Inhoud van de opleiding Fysiotherapie

In het propedeusejaar maak je kennis met de gezondheidszorg in het algemeen. Een belangrijk kenmerk van de opleiding is, dat niet een deel van het lichaam centraal staat, of een apart vak zoals anatomie. Je leert juist om naar de mens als geheel te kijken. Je volgt onderwijs dat inhoudelijk is opgebouwd uit patiëntprofielen die worden benaderd vanuit diverse invalshoeken.
Het eerste half jaar leer je veel over fysiologie en anatomie en kinesiologie. Direct worden concrete situaties uit de praktijk het uitgangspunt bij lessen en opdrachten. Hoe begeleid je bijvoorbeeld iemand met knieproblemen die weer wil gaan sporten? Een fysiotherapie opleiding volgen betekent dat je kiest voor een opleiding waarbij je aangeraakt wordt en anderen aanraakt binnen de beroepscontext. In de praktijklessen oefenen studenten op elkaar, vaak is dit in onderkleding. Naast het opdoen van kennis over het menselijk lichaam en het beroep Fysiotherapie zal je ook kennis maken met de zorg in bredere zin door het maken van externe opdrachten binnen de gemeente Utrecht.

De modulen jaar 1

In jaar 2 krijg je te maken met verschillende leereenheden. In de leereenheid ‘extramuraal’ ga je aan de slag met de meest voorkomende categorieën van cliënten die je in eerste lijn zorg (particuliere praktijk) tegenkomt. Binnen deze leereenheid volg je 2 modules: de ene is gericht op klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat, en de tweede is module is gericht op cliënten met problemen vanuit het hart-vaat-long systeem, en zenuwstelsel. In de leereenheid ‘intramuraal’ ga je aan de slag met dezelfde categorie cliënten maar dan vanuit het perspectief van een ziekenhuis of een revalidatiecentrum. In jaar 2 ben je tevens 10 weken bezig met de module “praktijkleren”, waarin je je eerste grote stage loopt, genaamd de juniorstage. De volgorde van de modules hangt af van je persoonlijke leervoorkeur.

De modulen jaar 2

Vanaf jaar 3 is het onderwijs georganiseerd in blokken van 20 weken. Naast lopen van twee stages en het volgen van een onderwijsblok, volg je ook een minor (profilering).

De modulen jaar 3/4

De opleiding hecht veel waarde aan leren in de beroepspraktijk. Daarom loop in ieder fase van de opleiding stage. Deze stages bouwen op in omvang en in zelfstandigheid.

Stage
Tijdens de opleiding Fysiotherapie: voorbeeld van een lessituatie
  • 70%Praktijk
  • 30%Theorie

Contact

16
uur per week
  • 80%individueel werk
  • 20%Groepswerk

Zelfstudie

24
uur per week
    Studie in cijfers

    Meer weten over deze opleiding?

    Binnen de opleiding Fysiotherapie bieden we verschillende werkvormen aan waarbij de koppeling naar de beroepspraktijk van de fysiotherapeut centraal staat. Binnen deze lessen wordt theorie en praktijk geïntegreerd aangeboden.

    Elke onderwijsperiode sluit je af met een of meerdere toetsen. Dit kunnen theorietoetsen, praktijktoetsen, assessments of verslagen zijn.

    Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt. 

    Soms loop je even vast tijdens je studie, spelen er zaken in je privéleven en lukt het niet om tot leren te komen. Soms heb je praktische vragen, of je wil tijdelijk stoppen vanwege medische of andere redenen? Je haalt steeds die ene toets niet? Of je weet even niet meer hoe je je studie het beste kan plannen of inrichten?

    Het is fijn om dan met mensen te spreken die verstand van zaken hebben. Voor deze vragen en meer, kan je terecht bij ons gespecialiseerde team studieloopbaanbegeleiders (slb’ers). Ze zijn elke dag aanwezig, dus je kunt een afspraak maken wanneer het voor jou het beste uitkomt. Onze slb’ers helpen je verder of zoeken samen met jou naar de juiste hulp.

    Ben je benieuwd naar de kosten voor de opleiding Fysiotherape? In de collegegeldmeter bereken je eenvoudig hoeveel collegegeld je betaalt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je in het eerste jaar ongeveer € 600 kwijt. In de andere studiejaren is dit bedrag flink lager.

    Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 45 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

    Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegidsexterne link.

    Het introductiekamp vindt plaats van woensdag 27 augustus t/m vrijdag 29 augustus 2025.

    De binnenschoolse introductie vindt plaats op dinsdag 26 augustus 2025.

    Waarom Fysiotherapie studeren bij de HU?

    • Centrum Fysiotherapie

      Een deel van het onderwijs vindt plaats binnen het centrum Fysiotherapie waar je in aanraking komt met echte cliënten binnen een interprofessionele setting.

    • Verdieping, verbreding en doorstuderen

      Voor studenten die meer willen is het mogelijk een honourstraject te volgen, zich internationaal of richting de masteropleidingen te oriënteren.

    Foto van Zeynep Cam

    "Er zijn altijd mogelijkheden als je iets heel graag wilt."

    Zeynep Cam (24 jaar) Vierdejaars student
    Foto van Viktor van den Assem

    "Vanaf het begin knallen was een tip die ik vaak meekreeg en een die ik zelf ook doorgeef."

    Viktor van den Assem (25 jaar) Vierdejaars student
    Foto van Ilse Molenaar

    "Bij de HU voelde ik me vanaf het eerste moment gelijk al thuis. "

    Ilse Molenaar (27 jaar) Derdejaars student

    Heb je nog vragen?