Tijdens de opleiding
Tijdens de opleiding verdiep je je in de (para)medische en psychologische kant van het beroep. Daarbij leer je om een professionele behandelrelatie met je patiënt op te bouwen door actief te luisteren en informatie te verzamelen.
Inhoud van de opleiding Huidtherapie
In het eerste jaar vorm je een beeld van de Huidtherapeut waarbij diverse kennis en vaardigheden worden aangeleerd. Je draait direct in jaar 1 mee binnen het Gezond en Wel Centrum waar patiëntenzorg geboden wordt. Er worden onderzoeksvaardigheden aangeleerd door middel van journal clubs en je doet kleine praktijkonderzoekjes, naast het uitvoeren van bijvoorbeeld licht- en lasertherapie.
In het tweede jaar komen kennis en vaardigheden bij wonden, veneuze en lymfatische problematiek, diverse vlekjes en plekjes en huidkanker aan bod. En ook in jaar 2 draai je mee binnen het Gezond en Wel Centrum waar je, samen met medestudenten en docenten, patiënten gaat behandelen. In het derde jaar heb je een half jaar vrije keuzeruimte en daarnaast ga je steeds zelfstandiger patiënten behandelen in het Gezond en Wel Centrum. Tevens is er een groepsopdracht gericht op Gezondheidsbevordering in de praktijk. In het vierde jaar loop je stage in een interprofessionele beroepspraktijk die je zelf kunt kiezen en een huidtherapeutische stage waarbinnen het afstuderen plaatsvindt.
In het derde studiejaar vindt het profileringsonderwijs plaats. In dit halfjaar vul je de profileringsruimte zelf in, in de vorm van minor onderwijs (bijv. studeren in het buitenland) of keuzecursussen. Daarnaast doe je praktijkervaring op in de HU-kliniek of in een interprofessionele beroepspraktijk. Je maakt zelf een keuze in welke setting je als eerste praktijkervaring op wil doen.
In de interprofessionele beroepspraktijk werk je naast de praktijkervaring aan een innovatieopdracht gebaseerd op een vraag vanuit de praktijk. In het HU GEZOND&WEL Centrum werk je zowel aan huidtherapeutische praktijkervaring als een gezondheidsbevorderingsopdracht.
In het laatste jaar van de opleiding vindt het afstuderen plaats. Deze afstudeereenheid neemt een halfjaar in beslag en bestaat uit een afsluitende huidtherapeutische stage, afstudeerproject en een portfolio assessment. Tijdens de stage word je klaargestoomd om straks zelf als huidtherapeut aan de slag te gaan. Je loopt stage bij een huidtherapeut waarbij je zelfstandig hoog complexe zorg verleent.
Eerder heb je in jaar 3 een keuze gemaakt om in de interprofessionele praktijk of in de HU-kliniek praktijkervaring op te doen. De praktijksetting dat in jaar 3 niet aan bod is gekomen, zal in het overige halfjaar van jaar 4 plaatsvinden.
Huidtherapie
Studie in Cijfers laat met objectieve cijfers zien hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen.
Studie in cijfers Huidtherapie. Bron: studiekeuze123.nl
Meer weten over deze opleiding?
Tijdens deze opleiding krijg je onderwijs in hoorcolleges, werkgroepen, practicumonderwijs en casus-/projectonderwijs. Je werkt veel samen met studiegenoten, docenten en professionals uit de praktijk.
Na elk vak krijg je een toets of een tentamen. Zo'n tentamen is qua omvang vergelijkbaar met wat je gewend bent op de middelbare school.
Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt.
Je maakt tijdens de eerste dagen van je studie meteen kennis met je persoonlijke leerteambegeleider. Met deze begeleider bespreek je je vorderingen en eventuele studieproblemen.
Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Meer weten? Kijk op de pagina over collegegeld. Leerboeken en materialen voor het eerste studiejaar kosten ongeveer € 950. In het tweede studiejaar ben je ongeveer €200 kwijt aan boeken. Verder ben je verplicht om tijdens de praktijklessen een wit uniformjasje te dragen.
Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een studieadvies. Als de opleiding denkt dat je, gezien je resultaten, de studie hoogstwaarschijnlijk niet zult halen, krijg je het dringend advies om te stoppen. Dit advies mag je naast je neerleggen.
Tijdens de opleiding kun je een hepatitis B-vaccinatie krijgen.
Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegids.
Waarom Huidtherapie studeren bij de HU?
-
Direct aan de slag in het HU GEZOND&WEL Centrum
In ons eigen centrum leer je het vak in de praktijk. Eerst met medestudenten, later met echte patiënten.
-
Aandacht voor interprofessioneel samenwerken en ondernemendheid
Er is veel aandacht voor samenwerking met andere zorgprofessionals. Dit is belangrijk bij het starten van je eigen praktijk.
-
Goede aansluiting op het beroep
De problemen die je behandelt komen altijd uit de praktijk. Zo ben je goed voorbereid voor je toekomstige beroep.
"Mensenwerk is waarvoor ik mijn bed uit kom iedere morgen"
Anne Fröger (22)Derdejaars student
Mensenwerk is waarvoor ik mijn bed uit kom iedere morgen. Huidtherapie biedt mij de kansen om van mijn passie mijn werk te maken. De opleiding geeft een combinatie van kennis over het menselijk lichaam, communicatie en alle handvatten om mij te blijven ontwikkelen als professional. Het curriculum heeft genoeg uitdagingen voor ieder type student, wat mij persoonlijk erg motiveert.
In het eerste jaar heb ik drie kijkstages gelopen. Dit was heel erg prettig omdat ik een kijkje in de keuken kreeg. Zo wist ik goed wat voor werk ik later ging doen en of ik echt de goede studie had gekozen. Naast stages krijg je op de opleiding ook te maken met interprofessioneel samenwerken, heel leerzaam! Zo heb ik contact gezocht met een student Logopedie over mijn manier van praten tijdens het geven van advies. Later in het beroepenveld is het niet ongebruikelijk dat je samen met andere zorgverleners naar een patiënt kijkt. Ik vind het leuk dat ik nu al deze ervaring kan opdoen.
De HU heeft het HU GEZOND&WEL Centrum waar je als student Huidtherapie vanaf het eerste leerjaar al contact hebt met patiënten. Hierdoor ga ik met veel meer zelfvertrouwen op stage. Dit is waarom de HU mijn voorkeur had bij het kiezen van mijn studie.
Het docententeam staat altijd klaar voor de studenten. Het voelt als een hele veilige leeromgeving waar ruimte is om te leren en waar je fouten mag maken. Huidtherapie heeft mij zo gemotiveerd dat ik graag na het behalen van mijn hbo-diploma een master wil gaan doen.
"Deze opleiding past bij mij omdat ik graag met mensen werk en je naast uiteenlopende huidbehandelingen ook te maken krijgt met de psychische kant van het vak"
Marianne Kappinga (24)Vierdejaars student
Ik heb voor de opleiding Huidtherapie gekozen omdat ik na mijn opleiding tot allround schoonheidsspecialist op zoek was naar meer verdieping en uitdaging. Over de sfeer en de opleiding Huidtherapie op de HU hoorde ik veel positieve verhalen en de HU is mij door veel mensen aangeraden. Ik ben blij dat ik deze keuze heb gemaakt omdat de school een veilige leeromgeving creëert waar je goed de kans krijgt om je te ontwikkelen. De opleiding is pittig en je hebt vooral de eerste twee jaar veel contacturen. Het is daarom belangrijk dat je gemotiveerd bent. Deze opleiding past bij mij omdat ik graag met mensen werk en omdat je als huidtherapeut naast het geven van uiteenlopende behandelingen, ook te maken krijgt met de psychische kant van het vak. Ik vind het mooi om mensen hiermee te helpen en hen tevreden en met meer zelfvertrouwen de deur uit te zien gaan. Tijdens mijn stages in het ziekenhuis en de kleinere huidtherapeutische praktijk heb ik mij kunnen ontwikkelen op zowel het cosmetische als het medische gebied van het vak. Wat ik tijdens deze stages heb gedaan, was het geven van oedeembehandelingen, huidverbeteringsbehandelingen zoals peelings en microdermabrasie, laserbehandelingen en acnebehandelingen. De afwisseling in behandelingen vind ik erg leuk. Je kunt voor jezelf de keuze maken of de cosmetische of medische kant jou het meest interesseert of dat je dit juist graag combineert. Wanneer je een doorzetter bent, graag met mensen werkt en jezelf wil uitdagen, kan ik deze opleiding zeker aanraden.
"Een combinatie van een passie voor de huid en het beste voor de patiënt"
Andrea Bandstra (22)Alumnus
Huidtherapie is een opleiding waarin je biologische kennis combineert met sociale vaardigheden, zoals het inleven in de patiënt. Het is een combinatie van passie voor de huid en het beste voor de patiënt. De biologische kennis die je tijdens de eerste twee jaar aangeboden krijgt is erg breed en uitgebreid. Aan jou de taak om deze kennis de laatste twee jaar toe te passen in de praktijk. Het is belangrijk dat je zelf op basis van een mix van wetenschappelijke literatuur, ervaringen uit de praktijk en de biologische grondslag van de aandoening een plan maakt om de patiënt optimaal te kunnen behandelen.
Interesse in de bachelor Huidtherapie?
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur