Tijdens de opleiding

Direct vanaf week één ben je bezig met interviews houden, berichten schrijven, reportages voorbereiden en onderwerpen researchen. Een betere manier om het vak te leren is er niet.

Inhoud van de opleiding Journalistiek

In jaar 1 maak je direct kennis met het journalistieke werk. Samen met je medestudenten vorm je een redactie en werk je aan jullie eigen lokale nieuwswebsite. Je maakt verhalen in zowel tekstvorm als op audiovisueel gebied. Zo maak je audio-items en filmpjes. Maar ook schrijven hoort erbij, van korte nieuwsberichten tot langere verhalen en interviews. Natuurlijk word je hierbij goed begeleid door onze docenten, die vaak zelf ook werkzaam zijn in de media.

Weleens gehoord van fake news? Bij ons leer je om eerst de feiten goed te checken en dan pas te publiceren. Je leert om een oordeel te vormen over ethische kwesties en onderzoekt hoe je het publiek het beste kunt bereiken.

In het vakkenoverzicht zie je een beschrijving van de vakken het eerste jaar. Dit jaar is verdeeld in twee semesters, die gespiegeld aangeboden worden. Dat wil zeggen dat de ene helft van de studenten begint met het semester tekst en de andere helft met het semester AV. Halverwege het studiejaar wissel je van semester.

De vakken van jaar 1

In je tweede studiejaar werk je verder aan je journalistieke vaardigheden en je algemene kennis. Je gaat aan de slag op multimediale redacties en verdiept je in internationale thema’s. Dit doe je vooral door praktische opdrachten te maken in verschillende genres en samen met je studiegenoten in bijvoorbeeld een uitzending.

De vakken van jaar 2

Vanaf je derde studiejaar krijg je in toenemende mate invloed op de invulling van je opleiding. Je bekwaamt je verder in journalistieke vaardigheden zoals schrijven, radio, televisie of datavisualisaties en je leert meer over inhoudelijke onderwerpen die jou aanspreken. Ook heb je legio mogelijkheden om in het buitenland ervaring op te doen. Als je afstudeert ben je een allround crossmediaal journalist die met alle journalistieke vaardigheden wel raad weet, een gedegen, kritische researcher, en heb je een ondernemende houding zodat je je zowel binnen een grote redactie als als freelance journalist goed zal weten te redden. De bovenbouw bestaat uit drie semesters die je in de volgorde doet die jij zelf bepaalt. Alleen voor het allerlaatste semester van de opleiding, het afstudeersemester staat vast dat je het op het eind doet.

De vakken van jaar 3 en 4
Opleiding Journalistiek: praktijksituat
  • 80%Praktijk
  • 20%Theorie
  • 80%individueel werk
  • 20%Groepswerk

Zelfstudie

22
uur per week
    Studie in cijfers

    Meer weten over deze opleiding?

    Tijdens je studie krijg je de volgende lesvormen:

    • hoorcolleges
    • werkcolleges
    • vaardigheidstrainingen
    • practica
    • gastlessen
    • excursies

    Veel projecten rond je af met een tentamen of een toets. Bij het toetsen gaat het niet alleen om de kwaliteit van je producties, maar ook om de manier waarop je te werk bent gegaan.

    Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt. 

    Meteen aan het begin van je studie Journalistiek maak je kennis met je studieloopbaanbegeleider (slb'er). Bij hem of haar kun je terecht met vragen over je studie en eventuele studieproblemen. Ook bespreken jullie samen regelmatig je studievoortgang.

    Ben je benieuwd naar de kosten voor de opleiding Journalistiek? In de collegegeldmeter bereken je eenvoudig hoeveel collegegeld je betaalt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 400 kwijt.

    Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 45 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

    Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegids externe link .

    Waarom Journalistiek studeren bij de HU?

    • Opgeleid tot startklare professional

      Na je opleiding ben je niet alleen startklaar voor de arbeidsmarkt, je hebt ook een aantal extra's zoals ondernemerschap, creativiteit, inlevingsvermogen en 'tech-savviness'. 

    • Utrecht studentenstad

      Utrecht is een gezellige studentenstad, waar je veel nieuwe mensen zult leren kennen.

    • Creatieve industrie is booming

      De creatieve sector is goed vertegenwoordigd in de provincie Utrecht. Goed nieuws voor jou als afgestudeerde journalist aan de HU.

    Heb je nog vragen?