Tijdens de opleiding
Leer alles over gezondheid, gezond gedrag, voeding en de ontwikkeling van allerlei doelgroepen. Ook leer je natuurlijk hoe je moet lesgeven. Vanaf jaar 1 loop je al stage op een school.
Educa verbindt lerarenopleidingen
Educa is een studievereniging voor alle studenten van de lerarenopleidingen van Hogeschool Utrecht. De vereniging is in december 2018 opgericht door een aantal studenten, om interessante activiteiten te organiseren voor alle leraren in opleidingen.

Naast uiteraard een borrel en feestje op zijn tijd, organiseert Educa lezingen, excursies en andere uitjes. “Ieder kwartaal is er een workshop of activiteit”, vertelt Robin de Leeuw, één van de oprichters (en leraar Natuurkunde in opleiding). “Zo is er onder andere een workshop georganiseerd over houding en status voor de klas.”
De studievereniging is daarmee echt een aanvulling op je studententijd: niet alleen is het gezellig om in contact te komen met studenten die een andere lerarenopleiding doen, er worden ook onderwerpen besproken waar je echt iets aan hebt nu én later. Ook studenten van de pabo zijn welkom.
Leren presenteren met VR
Bij de lerarenopleidingen van Hogeschool Utrecht wordt steeds meer geëxperimenteerd met virtual reality om belangrijke vaardigheden te leren. Zo zijn eerstejaars studenten aan de slag gegaan met leren presenteren met VR. Eén student vertelt hoe het werkt: “Je presenteert in een virtuele tv-studio of andere omgeving. Na afloop van de VR-presentatie krijg je feedback op verschillende non-verbale gedragsaspecten, zoals oogcontact, stemgebruik, houding en gebaren. Mijn prestaties worden direct getoond in allerlei grafieken. Ik heb niet eerder zulke gedetailleerde en analytische feedback op mijn presentatievaardigheden gekregen.”
HU-onderzoeker Stan van Ginkel is één van de drijvende krachten achter virtual reality onderwijs bij Hogeschool Utrecht. In 2019 werd hij door het Teachers Task Force van UNESCO gevraagd om te komen presenteren over het goed inzetten van virtual reality in het onderwijs. Door een goede combinatie van face-to-face bijeenkomsten, waarin je presenteert voor medestudenten, en presentatiesessies in Virtual Reality leer je sneller jezelf verbeteren. Je krijgt namelijk zowel feedback door observaties van studenten als harde data waar je iets mee kan.
Inhoud van de opleiding Leraar Gezondheidszorg en Welzijn tweedegraads
In het eerste jaar verken je de sector, de vakinhoud en het beroep van leraar. Vanaf november loop je 1 dag per week stage. Hiermee leg je een stevige basis voor jaar 2.
Hoe is het om leraar te zijn? Tijdens deze module maak je een start met de ontwikkeling van je rol als leraar. Je ontwerpt een les over de vakinhoud en voert deze uit. Je leert hoe je leerlingen en studenten tijdens een les begeleidt en je reflecteert op wat je geleerd hebt.
In deze module leer je meer over de ontwikkeling en belevingswereld van jouw leerlingen. Hoe maak je goed contact en motiveer je ze? Je ontdekt hoe je op jouw stageplek invulling geeft aan verschillende rollen van de leraar zoals gastheer en pedagoog.
Binnen deze module leer je over de ontwikkelingen en organisatie binnen de sector Gezondheidszorg en Welzijn. Je leert ook hoe deze kennis vertaald wordt naar het onderwijs en de verschillende beroepen binnen de diverse werkvelden in de sector. Daarnaast ontdek je welke kennis, vaardigheden en houding nodig zijn om processen gericht op gezond gedrag, gedragsverandering en zelfregulerend vermogen bij jezelf en anderen te stimuleren. Zo leer je ook hoe je meer sturing en richting geeft aan je eigen leerproces en ontwikkeling.
In deze module doe je kennis op over het menselijk lichaam, voeding en de ontwikkeling van de mens. Daarnaast leer je verschillende gesprekstechnieken en belangrijke elementen die onderdeel zijn van de professionele beroepshouding binnen de sector Gezondheidszorg en Welzijn.
In jaar 2 bouw je voort op de basis die je in jaar 1 hebt gelegd. Dat doe je binnen de verschillende vakdidactische, pedagogische en vakinhoudelijke modules. Je hebt meer ervaring als leraar in opleiding. Je gaat de praktijk van je stageplaats en inhoud van de modules meer met elkaar verbinden.
Ook dit jaar loop je 1 dag per week stage. Hierin word je steeds zelfstandiger.
In jaar 3 krijgt je expertise als leraar Gezondheidszorg en Welzijn steeds meer vorm. Je loopt 2 dagen per week stage en verdiept je verder in de vakdidactiek, pedagogiek en vakinhoud.
In je laatste jaar werk je bijna helemaal zelfstandig: 3 dagen in de week sta je als leraar voor de klas. In overleg met de school waar je werkt, werk je aan je afstudeerproject. In je vrije ruimte kun je een minor naar keuze volgen. Je hebt je ontwikkeld tot een professionele en onderzoekende leraar die maatschappelijk betrokken is.
Leraar Gezondheidszorg en Welzijn tweedegraads
Studie in Cijfers laat met objectieve cijfers zien hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen.
Studie in cijfers Leraar Gezondheidszorg en Welzijn. Bron: studiekeuze123.nl
Meer weten over deze opleiding?
- Stages
- Kennislabs
- Vaardigheidslabs
- Leerplein
- Leerteamleren
- Overleggen en gesprekken
We werken volgens de uitgangspunten van Programmatisch toetsen. Zo kun jij meer gepersonaliseerd en ontwikkelingsgericht leren. Je maakt leertaken op verschillende niveaus. Zo toon jij je ontwikkeling op de pedagogische, vakdidactische en vakinhoudelijke leeruitkomsten. Reflectie op je eigen handelen en feedback van anderen is daarbij onmisbaar.
Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt.
Ook voor deze opleiding kun je een dubbele lesbevoegdheid halen. Je mag dan lesgeven in 2 vakken. Overlap in vakken is afgestemd, er is dus geen onnodige herhaling. Zo haal je meer uit je carrière en benut je je brede interesse optimaal.
Samen met andere studenten vorm je een leerteam, onder begeleiding van een leerteambegeleider. Met je leerteam bespreek je alles wat jou bezighoudt: hoe pak je het studeren aan, welke leerstrategieën passen bij jou, hoe ga je om met tegenslag? Ook reflecteer je gezamenlijk op wat je leert en ervaart tijdens je studie.
Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd wat jij aan collegegeld betaalt? Zie binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht. Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.
Aan het einde van studiejaar 1 krijg je een dringend studieadvies. Je kunt het advies gebruiken om door te stromen óf om te stoppen.
Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegids.
Waarom Leraar Gezondheidszorg en Welzijn studeren bij de HU?
-
Persoonlijke begeleiding en enthousiaste docenten
Studenten waarderen de individuele aandacht, motivatie en betrokkenheid van de docenten van Gezondheidszorg en Welzijn.
-
Veel goede stageplekken
De stagescholen waarmee wij samenwerken hebben van ons een keurmerk gekregen. Zo weet jij zeker dat je de beste begeleiding krijgt.
-
Dubbele onderwijsbevoegdheid: lesgeven in 2 vakken
Je kunt 2 lerarenopleidingen volgen. Zo haal je een dubbele onderwijsbevoegdheid.
Interesse in de bachelor Leraar Gezondheidszorg en Welzijn tweedegraads?
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur