Tijdens de opleiding

Bij de opleiding Logopedie aan Hogeschool Utrecht zit je niet alleen met je neus in de boeken. In het HU Gezond & Wel Centrum en tijdens je stages oefen je met de kennis en vaardigheden die je opgedaan hebt en werk je samen met studenten van andere disciplines met verschillende cliënten.

logopedie

Je volgt hoorcolleges, werkcolleges en practica. Dit doe je in de groep, maar je leert ook samenwerken in leerteams. Zo word je goed voorbereid om als logopedist aan de slag te gaan.

Inhoud van de opleiding Logopedie

In het eerste jaar krijg je een brede basis in kennis, vaardigheden en houdingsaspecten die horen bij het beroep van logopedist. Je maakt kennis met de vakgebieden spraak en taal, stem, gehoor, afasie/dysarthrie/dysfagie en vloeiendheidsstoornissen. Je leert hoe je onderzoek doet, een diagnose opstelt en een (deel van) een behandeling uitvoert bij kinderen of volwassenen. Daarnaast ontwikkelt je je eigen vaardigheden op het gebied van communicatie, stem, spraak en spel.

In een oriënterende stage ontdek je de veelzijdigheid van het beroep van logopedist.

Binnen HU Gezond&Wel Centrum leer je samenwerken met andere studenten uit andere vakgebieden.
 
In het eerste jaar is veel aandacht voor jouw professionele ontwikkeling en voor studentbegeleiding.

In het tweede jaar is veel aandacht voor leren in de praktijk. Het jaar is in twee semesters verdeeld. Je kennis en vaardigheden in alle vakgebieden van de logopedie worden uitgebreid. Je leert over behandeling van verschillende taal- en spraakontwikkelingsstoornissen, stotteren en ouderbegeleiding. Deze kennis pas je direct toe in de beroepspraktijk: in de Module KIND leer en werk je met je leerteam in bijvoorbeeld een instelling, speciaal onderwijs of in een logopediepraktijk.
 
In het HU Gezond&Wel Centrum heb je de unieke mogelijkheid om samen met studiegenoten en onder begeleiding van een docent een echte patiënt te behandelen. Je leert zelfstandig en interprofessioneel werken. Hiernaast volg je dan onderwijs over stemstoornissen, taal- en spraakstoornissen bij volwassenen en eet- en slikproblemen bij kinderen en volwassenen.

Het derde jaar staat voor een groot deel in het teken van verdiepen van je kennis en vaardigheden en het toepassen hiervan in complexe casuïstiek. Ook dit doe je weer zowel op de opleiding als in de praktijk. Je verdiept je in de moeilijkere vraagstukken van patiënten en cliënten. Je leert je keuzes in onderzoek en behandeling onderbouwen vanuit recente wetenschappelijke literatuur.

In de tweede helft van het derde jaar pas je deze kennis toe door het opzetten van een klein onderzoek en het geven van groepstherapie op locatie in een instelling of school. Hierbij krijg je begeleiding vanuit de instelling en vanuit de opleiding. Daarnaast verdiep je je in ondernemerschap en innovatie in de logopedische praktijk.

Het vierde jaar ontwikkel je je tot een beginnend logopedist en studeer je af. 

Eén semester is ingericht als profileringsruimte met een minor van jouw keuze. Dit kan verdieping binnen de logopedie zijn, maar ook een heel andere focus hebben. Er is hier ook de mogelijkheid een minor te kiezen die je deels naar het buitenland brengt.

Voor studenten die interesse hebben om na hun opleiding een universitaire master te volgen, is er ook de mogelijkheid om de premaster Klinische Gezondheidswetenschappen te volgen aan de UU.

Het andere semester wordt gevormd door de afstudeereenheid. Deze bestaat uit een stage van 20 weken en een praktijkgericht onderzoek. Je volgt nog maar enkele lessen op de opleiding, maar wordt individueel en met je leerteam begeleid door de stage- en afstudeerdocenten.

Tijdens de opleiding Logopedie: voorbeeld van een lessituatie
  • 50%Praktijk
  • 50%Theorie

Contact

12
uur per week
  • 40%individueel werk
  • 60%Groepswerk

Zelfstudie

30
uur per week
    Studie in cijfers

    Meer weten over deze opleiding?

    De lessen zijn afwisselend: hoor- en werkcolleges, practica en leren in de praktijk. Je volgt je lessen met je eigen groep of leerteam. Er zijn studietaken ter voorbereiding op de lessen. Deze doe je individueel, maar regelmatig ook met je leerteam. In alle jaren leer je ook in de praktijk in stages of in de leeromgevingen van HU Gezond & Wel. 

    Een studievak rond je af met een toets. Dit kan in de vorm van een verslag, een portfolio en gesprek of in een mondelinge of digitale formele toets. Aan het eind van iedere periode is er een toetsweek.

    Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt. 

    Studiebegeleiding vindt plaats binnen de leerteams, samen met een leerteamdocent. Binnen de leerteams is aandacht voor persoonlijk-professionele ontwikkeling en studievaardigheden.
    Ieder leerjaar heeft twee deskundige SLB-docenten. Hier kun je terecht met vragen over je studieplanning, aangepast studieprogramma of als je persoonlijke vragen hebt. Er is een wekelijks spreekuur van de SLB-docenten, maar je kunt ook altijd een afspraak maken.

    Ben je benieuwd naar de kosten voor de hbo-opleiding Logopedie? In de collegegeldmeter bereken je eenvoudig hoeveel collegegeld je betaalt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 450 tot € 700 kwijt.

    Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 45 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

    Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegids.

    Waarom Logopedie studeren bij de HU?

    • Leer in de praktijk in alle leerjaren

      Logopedie aan de HU biedt de unieke mogelijkheid om in alle leerjaren in de beroepspraktijk te leren en te oefenen.

    • Krijg les op basis van laatste inzichten in onderzoek en praktijk

      In het lectoraat logopedie doen docenten en studenten onderzoek, wat zorgt up-to-date onderwijs. Daarnaast zorgen de docenten werkzaam in het werkveld voor kennis en ervaringen uit de dagelijkse praktijk.

    • Aandacht voor jouw persoonlijk-professionele ontwikkeling

      We vinden het belangrijk dat je je thuis voelt op onze opleiding en je alles uit jezelf kunt halen. Onze docenten begeleiden en ondersteunen jou graag, zodat jij de opleiding met goed gevolg kan doorlopen.

    Foto van Anna Lina Spittka

    "Je wordt opgeleid als allround-logopedist, dat vind ik heel goed. Op die manier krijg je van alles wat mee en kan je later alle kanten op."

    Anna Lina Spittka (22 jaar) Derdejaars student

    Heb je nog vragen?