Tijdens de opleiding

Je leert te kijken door de bril van een technisch bedrijfskundige. Zo leer je de verschillende rollen van een technisch bedrijfskundige kennen. We behandelen bedrijfskundige en technische onderwerpen, denk aan statistiek, marketing, finance, logistiek en productietechnologie. Na een stevige basis in het eerste jaar, breng je vanaf het tweede jaar je kennis in de praktijk door middel van stages en projecten. Voor de hbo-opleiding Technische Bedrijfskunde hoef je geen techneut te zijn, belangrijker is dat je graag in oplossingen denkt. En dat in een technische omgeving. 

Inhoud van de opleiding Technische Bedrijfskunde

Tijdens de opleiding staat elk leerjaar in het teken van een functie die jij later als technisch bedrijfskundige kunt vervullen. Zo bedenk je als engineer slimme oplossingen voor onderhoud van machines, ontwikkel je als ontwerper een prototype, leid je als manager een project in goede banen en voer je in de rol van adviseur verbeteringen door bij een echt bedrijf. Tijdens de hele opleiding is er veel aandacht voor jouw ontwikkeling als professional. Je leert alles over presenteren, samenwerken, reflecteren en kritisch denken.

Na een stevige basis in het eerste jaar, breng je snel je kennis in de praktijk. Dit doe je met stages en Quest-projecten externe link . Dat zijn innovatieve en maatschappelijke projecten voor echte opdrachtgevers, die je samen met andere technische studenten oppakt. Ontwikkel bijvoorbeeld een machine waarmee je voorkomt dat goed plastic wordt weggegooid. Lees meer over hoe de hbo Technische Bedrijfskunde eruit ziet. 

In het eerste jaar maak je vanuit vier verschillende invalshoeken kennis met het vakgebied van een technische bedrijfskundige en de rollen die je als engineer kunt vervullen.

Blok 1: business engineer

Je begint met de rol van business engineer, waarbij je een bedrijf gaat onderzoeken. Je leert hoe je een bedrijf vanuit verschillende invalshoeken bekijkt. Hoe je het bedrijf beschrijft, hoe je in kaart brengt wie de concurrenten zijn en hoe nieuwe wetten (zoals het Klimaatakkoord) van invloed kunnen zijn. Vervolgens doe je onderzoek binnen het bedrijf zelf. Je zoekt uit hoe de financiën eruitzien, hoe het bedrijf georganiseerd is, hoe producten gemaakt worden en hoe processen verlopen. Het totaalplaatje breng je in kaart met modellen en technieken.

Blok 2: logistics engineer

In het tweede blok kruip je in de rol van logistics engineer en leer je alles over de logistiek van een bedrijf. Voordat een bedrijf een product heeft, moet je namelijk verschillende stappen doorlopen: beslissen welke materialen je gebruikt, de grootte van de voorraad bepalen, grondstoffen zoals hout en metaal inkopen en bepalen hoe het productieproces eruit komt te zien. Al deze stappen breng jij in kaart. Hoeveel tijd nemen die in beslag? En wat kan er beter, slimmer of sneller? Ondertussen houd je altijd de kostprijs in de gaten, want je plan moet natuurlijk ook financieel haalbaar zijn.

Blok 3: sales engineer

Het derde blok staat in het teken van verkoop en leren hoe je als sales engineer te werk gaat. Als sales engineer ben je de verbinder tussen de techniek en de verkoop van het product. Je moet namelijk weten hoe de techniek van het product werkt, wat productverbeteringen betekenen voor de prijs én hoe je onderhandelt. Daarnaast leer je tijdens dit blok over marketing. Zo zorg jij ervoor dat mensen je product kennen en ook willen kopen.

Blok 4: maintenance engineer

In blok vier leer je alles over de rol van maintenance engineer. Een technisch bedrijf gebruikt vaak machines en die moeten natuurlijk zo goed mogelijk werken. Jij kijkt hoe de machines optimaal kunnen draaien, welke sensoren je nodig hebt om slijtage te meten en hoe je machines efficiënter onderhoudt.

Blok 1: stage

Het tweede jaar trap je af met een stage van een halfjaar bij een bedrijf naar keuze in het binnen- of buitenland. Je brengt in de praktijk wat je geleerd hebt door middel van een onderzoek. Optimaliseer bijvoorbeeld het transport van bloedonderzoek van Saltro of onderzoek voor PostNL de mogelijkheden van pakketkluizen.

Blok 2: design engineer

In het tweede halfjaar verdiep je je in de rol van design engineer. Hierin ontwerp je voor een probleem dat speelt in de maatschappij een product met bijbehorende app. Hierbij hou je rekening met wat de gebruiker wilt, welke inzichten de eigenaar van de app graag wilt en ga je het product en de app ook testen bij je doelgroep.

Blok 1: minor

Het eerste half jaar van je derde jaar kies je een minor. Wil je je graag verbreden? Kies dan voor bijvoorbeeld een minor Spaans, communicatie of blockchain.  Of wil je je liever verdiepen? Bijt je dan vast in bijvoorbeeld logistiek. Je kan alle kanten op: zo bepaal je zelf hoe jouw ontwikkeling eruitziet. De minor kun je volgen binnen de HU, maar aan een andere hogeschool of universiteit, of in het buitenland.

Blok 2: projectmanager en Quest-opdrachten

In dit blok leer je de rol van projectmanager kennen. In deze rol is het nog belangrijker om techniek en het bedrijf te verbinden. Ga bijvoorbeeld als een projectmanager aan de slag met een duurzaamheidsplan voor een echt bedrijf. Denk aan bedrijven als Ahold, ProRail of VolkerWessels.

Dit blok werk je ook in Quest-projecten samen met studenten Werktuigbouwkunde en Electrical Engineering. Jullie pakken gave projecten op in opdracht van uiteenlopende bedrijven en organisaties: van gemeentes tot de gezondheidszorg. Onderzoek bijvoorbeeld hoe je met een 3D-printer een brace voor patiënten maakt en ontwerp een prototype. Of ontwikkel een apparaat waarmee mensen met een lichamelijke of geestelijke handicap toch muziek kunnen maken. Kortom: projecten waarmee je een verschil maakt.

Blok 1: adviseur

In het eerste blok van je vierde jaar vinden Quest-projecten plaats en ga je aan de slag als adviseur. Je ontwikkelt een oplossing voor een probleem en probeert dit uit bij een echt bedrijf. Zo zie je wat er goed gaat én wat er beter kan.

Blok 2: afstudeerstage

In het tweede blok loop je je afstudeerstage bij een bedrijf naar keuze. Dit is de start van je carrière: je laat in de praktijk zien dat je klaar bent om als zelfstandig bedrijfskundige aan de slag te gaan. Ook schrijf je hier je afstudeerscriptie waarbij je je focust op een verbetertraject of een ontwerptraject.

Tijdens de opleiding Technische Bedrijfskunde: voorbeeld van een lessituatie
  • 30%Praktijk
  • 70%Theorie

Contact

20
uur per week
  • 50%individueel werk
  • 50%Groepswerk

Zelfstudie

20
uur per week
    Studie in cijfers

    Meer weten over deze opleiding?

    Tijdens je studie werk je bij verschillende bedrijven. Bijvoorbeeld tijdens je stage en afstuderen (beide een half jaar) en werk je samen met andere studenten in multidisciplinaire Quest-projectgroepen bij twee verschillende bedrijven (beide een half jaar). Benieuwd? Lees meer over de Quest-projecten.

    Tijdens de opleiding Technische Bedrijfskunde volg je werkcolleges, ga je op bedrijfsbezoek en krijg je gastcolleges. Daarnaast werk je veel samen in leerteams van ongeveer vijf studenten.

    Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt. 

    Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel dat precies is? Je berekent het makkelijk met de collegegeldmeter. Meer weten? Lees verder over collegegeld. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar tussen de €500 en €650 kwijt.

    Een studieloopbaanbegeleider is een soort mentor. Met deze persoonlijke begeleider bespreek je je voortgang en eventuele studieproblemen. Ook kun je bij hem of haar terecht met alle vragen over je studie. Je maakt al kennis met je studieloopbaanbegeleider tijdens de startdagen, helemaal aan het begin van je opleiding. Je houdt deze slb'er voor je hele studieperiode.

    Naast een studieloopbaanbegeleider krijg je in je eerste jaar een ‘peer coach’. Deze coach is een derdejaars student die je met alles kan helpen. Zo geven peer coaches bijles, kijken ze je verslagen na, geven ze tips en zijn ze beschikbaar voor al je vragen.

    Aan het einde van je eerste studiejaar ontvang je een studieadvies. Dat advies kan inhouden dat je geschikt wordt geacht voor de opleiding, een verwijzingsadvies ontvangt als een andere opleiding beter bij je lijkt te passen, of het advies krijgt om met de studieloopbaanbegeleider een studieplanning op te stellen. 

    Je krijgt een dringend studieadvies als je minder dan 45 punten van de 60 punten uit jaar 1 gehaald hebt. Het betreft hier geen bindend advies: je hoeft het advies niet op te volgen.

    Bij de opleiding Technische Bedrijfskunde toetsen we op een andere manier dan je waarschijnlijk gewend bent. We gaan niet uit van een paar momentopnames waar alles vanaf hangt, maar we beoordelen het hele traject.

    Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegids externe link .

    Nienke Vergeer, opleiding Technische Bedrijfskunde, Hogeschool Utrecht

    "Tijdens mijn stage heb ik gewerkt met het grootste offshore schip ter wereld. Nu ben ik aan het afstuderen bij een fabriek die componenten maakt voor raketten"

    Nienke Vergeer
    Vincent Engeln, opleiding Technische Bedrijfskunde, Hogeschool Utrecht

    "Tijdens mijn derdejaars Quest-project heb ik meegeholpen met het ontwikkelen van een sensor voor de TU-Delft. Binnenkort ga ik een half jaar in Sjanghai studeren"

    Vincent Engeln

    Waarom Technische Bedrijfskunde studeren bij de HU?

    • Keurmerk Duurzaam Hoger Onderwijs

      Duurzaamheid is een erg belangrijk thema binnen de opleiding Technische Bedrijfskunde. Bij ons leer je alles over de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied. Daarom zijn wij de eerste opleiding die hiervoor een keurmerk heeft gekregen.

    • Dicht bij de beroepspraktijk

      Tijdens de opleiding doe je gelijk praktijkervaring op. Je loopt namelijk snel stage en werkt aan toffe projecten die er echt toe doen. Daarnaast komen veel van de docenten uit het bedrijfsleven, dus zij weten als geen ander hoe het er in de praktijk aan toegaat.

    • Actieve studievereniging

      De actieve studievereniging Ingenium Cabo Bianci organiseert verschillende studiegerelateerde en buitenschoolse activiteiten. Denk aan excursies en netwerkdagen, maar ook borrels en feesten in het proeflokaal, onze eigen kroeg.

    Foodcourt

    Interesse in de bachelor Technische Bedrijfskunde?

    Heb je nog vragen?