Tijdens de opleiding
Alles wat je in de klas leert, kun jij meteen gebruiken tijdens je werk. Want je gaat vaIn vier jaar ontwikkel jij je tot gezondheidszorgprofessional. Tijdens je studie kun je ervoor kiezen om je te specialiseren in een bepaalde patiëntencategorie of je juist breed te oriënteren door je keuzevakken en stages daarop af te stemmen.naf het eerste jaar meteen stage lopen en wordt een ster in omgaan met patiënten en hun familie.
Inhoud van de opleiding Verpleegkunde
Hogeschool Utrecht ligt in de grootste zorgregio van Nederland. Reguliere zorg zoals wijkverpleegkunde, ouderenzorg en psychiatrie wordt aangevuld met specialistische ziekenhuiszorg, forensische psychiatrie, revalidatie, militaire hulpverlening en kinderverpleegkunde. Dat zie je terug in de werkervaring van onze docenten, de verschillende keuzecursussen en bijzondere stageplekken.
Je gaat je eerste verpleegkundige handelingen uitvoeren. Denk aan wonden verzorgen, bloeddruk meten, met patiënten omgaan en werken in een zorginstelling. Je krijgt hoor- en werkcolleges en je gaat stagelopen. Zo leer je meteen hoe je in de praktijk voor mensen kunt zorgen. Je maakt deel uit van een groep van 16 studenten en je hebt de beschikking tot een studieloopbaanbegeleider. Zo word je goed voorbereid op de rest van je studie.
Vakken
Wonden of stoma's verzorgen, bloeddruk meten. In je eerste jaar is het tijd om je eerste vaardigheden als verpleegkundige te leren.
Wat is er eigenlijk met een patiënt aan de hand? Jij leert hoe je de situatie kunt inschatten en wat er moet gebeuren. Hier durf je dan ook verantwoordelijkheid voor te nemen.
Uitleggen hoe een patiënt zijn medicatie goed in kan nemen, iemand troosten, zoeken naar motivatie om een gezonde levensstijl te kiezen: het lukt allemaal met goede communicatieve vaardigheden. Daarom ga je hier elke week mee aan de slag.
Waar vind je het antwoord op je vraag over verpleegkundige zorg? En hoe stel je een goede onderzoeksvraag? Belangrijk om te weten als je de beste zorg wilt leveren.
De juiste dosering medicatie is van levensbelang voor patiënten. Dus hoeveel druppels moeten er elke minuut door het infuus lopen?
Hogeschool Utrecht heeft ontzettend veel contacten met verschillende zorginstellingen, zoals ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Dit betekent dat er veel stagemogelijkheden zijn.
Je leert steeds meer over het menselijk lichaam en hoe jij dit kunt verzorgen en verplegen. Daarnaast leer je veel meer over omgaan met patiënten en hun familie, maar ook met de medische wereld en collega's in de zorg. Je loopt een half jaar stage en komt te weten hoe instellingen omgaan met verpleging.
Je loopt een halfjaar stage en geeft zelf al sturing aan je leerproces. Het andere halfjaar mag je vrij invullen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit één van de vier minors of je vrije ruimte indelen met verschillende losse cursussen.
Wil je een minor kiezen? Dan sluiten deze minors goed bij de opleiding Verpleegkunde aan:
- Kind in Zorg
- Palliatieve Zorg
- Managementvaardigheden
- International Health Studies
Leren en werken
Als je werk vindt bij een van de instellingen waarmee de HU samenwerkt, dan kun je in het derde en vierde jaar van je studie een duaal traject volgen. Je gaat dan (betaald) werken en leren tegelijk. Je werkt voor je werkgever en volgt onderwijs aan Hogeschool Utrecht.
In het laatste jaar van je opleiding loop je stage en ga je aan de slag met je afstudeeropdracht. Deze opdracht heeft te maken met een vraag uit de praktijk, die jij met al jouw opgedane kennis kunt helpen oplossen.
Verpleegkunde
Studie in Cijfers laat met objectieve cijfers zien hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen.
Studie in cijfers Verpleegkunde. Bron: studiekeuze123.nl
Meer weten over deze opleiding?
Je krijgt niet alleen les in de klas; je werkt samen in projectgroepen, leert in een digitale werkomgeving en volgt praktijklessen. Om je voor te bereiden op de praktijktoetsen, oefen je veel in ons vaardigheidscentrum. Tijdens je stages leer je alles toepassen in de praktijk. Een ervaren docent begeleidt je tijdens je stages en afstudeeronderzoek.
Tijdens je opleiding krijg je na elk blok een tentamen, opdracht of praktijktoets. Soms zijn toetsen en tentamens in meerdere onderdelen verveeld.
Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt.
Tijdens je hele opleiding heb je een persoonlijke begeleider. Met je begeleider bespreek je je voortgang en eventuele problemen tijdens je studie.
Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Meer weten? Bekijk alles over collegegeld. De rest van je opleiding ben je in totaal nog zo'n € 1300 kwijt aan boeken en andere lesmaterialen.
Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 50 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.
Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegids.
Waarom Verpleegkunde studeren bij de HU?
-
Veel stageplekken
We hebben goede contacten met heel veel zorginstellingen. Je hebt dus keuze uit meer dan genoeg leuke stageplekken.
-
Betrokkenheid
Wij vinden het belangrijk dat studenten zich welkom en gezien voelen in de opleiding.
-
Leuke projecten
Je werkt aan bijzondere projecten. Zo breng je in je eerste jaar de gezondheid van een hele wijk in kaart.
"In mijn functie van student ambassadeur internationalisering, wil ik zoveel mogelijk studenten motiveren en stimuleren om ook een buitenland ervaring op te doen. "
Michelle Bosch (22 jaar)Derdejaars student
In de zomer van 2015 ben ik in mijn eentje vertrokken naar Paramaribo om daar stage te lopen in het Sint Vincentius Ziekenhuis. Dit is een van de beste keuzes die ik in mijn leven heb gemaakt. Ik heb van dichtbij mee mogen maken hoe het gaat in een ziekenhuis daar; de omstandigheden zijn daar erg anders dan dat ik gewend was in Nederland. Mede daardoor ben ik vooral op persoonlijk vlak enorm gegroeid en heb ik mijn intercultural awareness kunnen vergroten.
Ik kon me aanvankelijk nooit zo goed voorstellen hoe het is om zo’n ervaring op te doen, dat maakt het soms lastig om de knoop door te hakken en het gewoon te doen. Maar nu ik het zelf heb ervaren kan ik iedereen aanraden om het ook te doen! Na Suriname heb ik binnen mijn studie hbo-verpleegkunde nog een minor gevolgd aan de Western Michigan University (VS).
In mijn functie van student ambassadeur internationalisering, wil ik zoveel mogelijk studenten motiveren en stimuleren om ook een buitenland ervaring op te doen. Het is een ervaring die je je hele leven meeneemt en van onschatbare waarde is voor jezelf, maar ook voor je (Nederlandse) patiënten.
"Als wijkverpleegkundige vind ik de afwisseling heel prettig: in de ochtend kom je bij de mensen langs en in de middag zit je op kantoor om te werken aan taken als het opstellen van zorgplannen."
Linda de Valk (24)alumnus
Momenteel ben ik een jaar afgestudeerd en werk ik als wijkverpleegkundige bij Zorgwacht in Overvecht. Het werk is leuk en uitdagend omdat je bij verschillende mensen op bezoek gaat om de zorg daar te gaan verlenen. Geen enkele zorgvrager is hetzelfde en dat maakt dat de zorg iedere keer anders is. Als wijkverpleegkundige vind ik de afwisseling heel prettig: in de ochtend kom je bij de mensen langs en in de middag zit je op kantoor om te werken aan taken als het opstellen van zorgplannen. Je werkt veel zelfstandig, maar er is ook veel mogelijkheid om met elkaar te overleggen - en dat is zeker ook nodig - om uiteindelijk zoveel mogelijk kwaliteit van zorg te leveren. Het leukste van het werken in de wijk vind ik dat er ruimte is voor creativiteit en het bedenken van nieuwe oplossingen.
"De minor ruimte geeft je een kans om een half jaar te studeren aan een buitenlandse universiteit of het lopen van een buitenlandse stage voor de minor International Health Studies (IHS)."
Anouk Brands (21 jaar)Vierdejaars student
Hogeschool Utrecht biedt veel mogelijkheden tot internationalisering en het lopen van buitenlandse stages. Zo is er bijvoorbeeld in het tweede leerjaar ruimte om je officiële stage in Duitsland te lopen. De minor ruimte geeft je een kans om een half jaar te studeren aan een buitenlandse universiteit of het lopen van een buitenlandse stage voor de minor International Health Studies (IHS). Zelf heb ik deze minor gevolgd en heb ik 10 weken vrijwilligerswerk mogen verrichten in een klein ziekenhuis in de Filipijnen. Ik werkte hier op de spoedeisende hulp en de verloskamers. Ik heb hier veel geleerd zoals hechten, assisteren bij bevallingen, wondverzorging en over mijn persoonlijke ontwikkeling.
Interesse in de bachelor Verpleegkunde?
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur