Tijdens de opleiding

Tijdens je opleiding leer je als technicus wat er allemaal komt kijken bij werktuigbouwkunde. Je gaat aan de slag met duurzame energie en verschillende materialen, leert construeren, produceren en modelleren en ontdekt wat extreme (mechanical) engineering is.

Inhoud van de opleiding werktuigbouwkunde

Techniek is dagelijks in beweging. Tijdens de opleiding loop je voorop bij alle nieuwe ontwikkelingen. Je leert de theorie en past deze direct toe in de praktijk. In de hypermoderne werkplaatsen en labs komt alles samen om iets bijzonders te ontwerpen en te bouwen om uiteindelijk te demonsteren en presenteren.

In de propedeuse komt alle basisstof voorbij! De focus ligt bijvoorbeeld op statica, sterkteleer en natuurkunde waar je wiskunde gaat toepassen. Ook ga je aan de slag met praktijkgerichte onderwerpen als materiaalkunde, construeren, produceren en ontwerpmethodieken.

Met projecten pas je geleerde theorieën direct toe, je gaat ontwerpen en maken in onze werkplaats! Zo gaan we aan de slag met het ontwerpen van een hijskraan, een ballonprik-machine en een mens-aangedreven afkoeler.

De vakken van jaar 1

De cursussen gaan dieper in op de basiskennis en -vaardigheden. Je leert constructies van producten, machines en systemen te analyseren, vooral rondom sterkteleer en materiaaleigenschappen. Je ontwikkelt een kritische manier van werken om de sterkte en stijfheid te bepalen en te verbeteren.

In de tweede helft van het jaar loop je stage lopen bij een bedrijf binnen of buiten Nederland. Je mag je stageplek helemaal zelf uitzoeken binnen een vakgebied van de werktuigbouwkunde.

De vakken van jaar 2

In het derde jaar specialiseer jij je verder en gaan we verder met verschillende actuele thema's. We gaan verder aan de slag met het ontwerpen, onderzoeken en onderhouden. Hierbij mag je kiezen of je aan de slag gaat (duurzame) energie of met constructieve machines.

In het tweede deel van het jaar werk je samen met studenten van de opleidingen Elektrotechniek, Technische Bedrijfskunde en Built Environment aan echte bedrijfsopdrachten.

De vakken van jaar 3

De laatste fase van je studie is aangebroken. Het is tijd om te laten zien wat jij kan. Voor het zover is krijg je de kans om een half jaar zelf te bepalen wat voor onderwijs je gaat volgen. Wil je je verder technisch verdiepen, of wil je jezelf verbreden?

Tot slot, je afstudeeropdracht. Net zoals bij je stage doe je dit bij een bedrijf in Nederland of daarbuiten.

De vakken van jaar 4
Tijdens de opleiding Werktuigbouwkunde: voorbeeld van een lessituatie
  • 35%Praktijk
  • 65%Theorie

Zelfstudie

18
uur per week
  • 60%individueel werk
  • 40%Groepswerk
    Studie in cijfers

    Meer weten over deze opleiding?

    Tijdens je opleiding Werktuigbouwkunde volg je hoorcolleges en werkcolleges. Maar je werkt ook met studiegenoten aan projecten in kleinere groepjes en je gaat zelf aan de slag in de werkplaats.

    Tijdens je studie werk je samen met en bij verschillende bedrijven tijdens verschillende projecten waar de theorie in de praktijk wordt gebracht. Daarnaast ben je tijdens je stage en afstuderen (beide een half jaar) aan de slag bij een bedrijf met je eigen opdracht.

    In het derde jaar werk je samen met andere studenten in multidisciplinaire Quest-projectgroepen bij twee verschillende bedrijven. Benieuwd? Lees meer over deze Quest-projecten.

    Er zijn verschillende soorten toetsen: schriftelijke tentamens, opdrachten en assessments. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht, scriptie en presentatie.

    Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt. 

    Aan het begin van je opleiding leer je je studieloopbaanbegeleider (een soort mentor) kennen. Met deze begeleider (slb'er) bespreek je je voortgang en eventuele studieproblemen. Je houdt je hele studieperiode dezelfde slb'er.

    Peercoach

    Naast een studieloopbaanbegeleider krijg je in je eerste jaar een ‘peercoach’. Dit is een ouderejaars student die je met alles kan helpen. Zo geven peercoaches bijles, kijken ze mee tijdens je projecten, geven ze tips en zijn ze beschikbaar voor al je vragen die je hebt.

    Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Meer weten? Kijk op de pagina over collegegeld. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 400 tot € 700 kwijt.

    Aan het einde van je eerste studiejaar ontvang je een zogenaamd dringend studieadvies. Dat advies kan inhouden dat je geschikt wordt geacht voor de opleiding, een verwijzingsadvies ontvangt als een andere opleiding beter bij je lijkt te passen, of het advies krijgt om met de studieloopbaanbegeleider een studieplanning op te stellen.

    Het betreft hier geen bindend advies: je hoeft het advies niet op te volgen. Uiteraard gaan we ervan uit dat je het advies zorgvuldig weegt.

    Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegidsexterne link.

    Vera Erends

    "Ik ben blij met mijn keuze voor deze creatieve, interessante en zo nu dan pittige studie."

    Vera Erends (24) derdejaars student
    Jasper Helberg

    "In mijn tweede jaar startte ik bij de opleidingscommissie van Werktuigbouwkunde. Dit jaar ben ik studentambassadeur."

    Jasper Helberg (25) Vierdejaars student

    Waarom Werktuigbouwkunde studeren bij de HU?

    • Vergelijk de theorie met de echte wereld

      In het Energielab kan je theorie vergelijken met de werkelijkheid. Is je rendement van je zonnepaneel altijd wat de fabrikant zegt? Gedragen materialen zich precies zoals de materiaalkundigen hebben voorspelt?

    • Nieuw, nieuwer, nieuwst

      Je krijgt les en werkt aan je groepsopdrachten in de nieuwste werkplaatsen met de meest moderne apparatuur.

    • Samen met andere opleidingen en bedrijven

      Je werkt tijdens je studie aan 'Quest projecten' samen met andere studenten van andere technische opleidingen. Daarnaast kom je veel in contact met bedrijven om te zien het het er na je studie aan toe gaat.

    Heb je nog vragen?