Toelating
Ben jij enthousiast over de voltijd duale masteropleiding physician assistant? Bekijk hieronder de toelatingseisen om te zien of je met de opleiding kunt beginnen.
Instroomeisen master Physician Assistant
De instroomeisen van de master PA zijn:
- een diploma van een bachelor opleiding in de gezondheidszorg, gericht op het onderzoeken, behandelen of verplegen van patiënten, of een daarmee vergelijkbare opleiding;
- minimaal twee jaar (2200 uur) werkervaring in de directe patiëntenzorg op het niveau van een hbo-bachelor. Stages en duale trajecten tellen niet mee.
Wanneer je niet weet of een opleiding binnen de sector gezondheidszorg valt raadpleeg dan het RIO register van DUO (voorheen croho). Wanneer je vragen hebt over de toelaatbaarheid neem dan contact op met acquisitieMPA@hu.nl.
Je bent toelaatbaar met diploma van een bachelor opleiding in de gezondheidszorg, gericht op het onderzoeken, behandelen of verplegen van patiënten.
Met een afgeronde bacheloropleiding in de gezondheidszorg waarbij de aandacht niet op de directe patiëntenzorg ligt (zoals farmakunde, management of wetenschap) word je niet toegelaten bij de MPA.
Heb je geen geschikt bachelor diploma maar een diploma van een verwante of vergelijkbare opleiding (op bachelor niveau), neem dan contact met ons op. Samen bekijken we of je toch toelaatbaar bent voor de master Physician Assistant, eventueel onder bepaalde voorwaarden. Met een mbo diploma ben je niet toelaatbaar.
Ook met een afgeronde post-hbo opleiding (cursus) is een mbo diploma niet voldoende. Opleidingen op NLQF6 niveau die in omvang (uren) en inhoud niet vergelijkbaar zijn met een bachelor opleiding zijn evenmin voldoende om te kunnen instromen.
Neem als je twijfelt contact op met acquisitieMPA@hu.nl.
Heb je ook al eerder een (bekostigde) masteropleiding in de gezondheidszorg afgerond in Nederland? Dan kan het zijn dat je het instellingscollegegeld moet betalen. Je wordt dan door OCW gezien als stapelaar en je betaalt het instellingscollegegeld. Een werkgever die een stapelaar opleidt krijgt geen tegemoetkoming in de salariskosten en ook geen begeleidersvergoeding. Je opleiding wordt dan erg duur. Stapelaar zijn ook voor de MPA opleiding kostbaar. Werkgevers mogen overigens wel stapelaars opleiden; neem hiervoor contact op met acquisitieMPA@hu.nl. Zie ook de informatie over de subsidie.
Heb je een erkend (CZO) diploma als verpleegkundige A (<1994), operatieassistent of anesthesiemedewerker, of een vergelijkbare opleiding in de gezondheidszorg, neem dan contact met ons op. Het kan zijn dat je toegelaten kunt worden na een aanvullend assessment. Hierin kun je aantonen dat je beschikt over een hbo-werk- en denkniveau. Het assessment wordt uitgevoerd door Bureau Lancae in Arnhem. Een assessment vervangt niet een noodzakelijk bachelor diploma.
Wanneer je in het buitenland een gezondheidszorg diploma hebt behaald zullen we vragen of dat diploma door het Nuffic of op andere wijze is gevalideerd. Alle studenten moeten je de Nederlandse taal (ten minste) op niveau taalniveau B2 beheersen (NT2-II-diploma).
Om de opleiding te kunnen volgen heb je een arbeidsovereenkomst nodig (minimaal 32 uur per week) bij een instelling voor gezondheidszorg. Je vindt een opleidingsplek door te solliciteren naar een PA opleidingsplaats bij een ziekenhuis, een ZBC, een huisartspraktijk of gezondheidscentrum, een GZ instelling, een revalidatiecentrum of een instelling voor ouderengeneeskunde.
Op de werkplek moet een medisch specialist, huisarts of kaderarts zijn die jou opleidt tot PA. De opleider kan worden bijgestaan door mede-opleiders (dat kan een collega van de opleider zijn, of een ervaren PA). Meestal is er op de werkplek een opleidersgroep, dat wil zeggen meerdere artsen en andere professionals die een aandeel hebben in je opleiding. Wanneer je je nieuwe taken aan leert sta je onder supervisie van een arts, PA of VS.
Je werkplek moet geschikt zijn om je als PA te kunnen ontwikkelen (inclusief voldoende patiëntcontacten en supervisie).
Om de opleiding te kunnen volgen moet je werkplek een opleidingsplaats hebben bij Hogeschool Utrecht.
Een opleidingsplaats moet door (een vertegenwoordiger van) de werkgever worden aangemeld bij Hogeschool Utrecht. Dat kan via het Landelijk Aanmeldportaal MPA.
De werkgever (of de beoogde opleider) geeft je naam door aan de acquisitie commissie waarna de aanmeldingsprocedure verder wordt afgerond.
Belangstelling voor deze master? Stuur dan een email met je CV naar acquisitieMPA@hu.nl. Zet daar in ook of je al een opleidingsplek hebt gevonden of niet.
De HU kan jaarlijks 62 studenten opleiden met gesubsidieerde plaatsen. Voor een start van de opleiding in 2025 en 2026 zijn al veel opleidingsplaatsen aangemeld.
Een intakegesprek maakt onderdeel uit van de procedure. Dit gesprek is onderdeel van de aanmeldprocedure maar wordt alleen georganiseerd wanneer je toelaatbaar bent. Voor de opleiding van start gaat wordt een onderwijsarbeidsovereenkomst opgesteld en door jou, je werkgever en Hogeschool Utrecht ondertekend. In dit tripartiete contract staan de afspraken die van belang zijn voor het leerproces van je eigen opleidingsplek.
Interesse in de Master Physician Assistant (DU)?
Vragen over de opleiding?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 06 34101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur