De regio als campus: HU opent studiejaar 2024-2025

Jaaropening
Honderden medewerkers, regionale partners en betrokken studenten van Hogeschool Utrecht kwamen op 29 augustus bijeen in de Stadsschouwburg Utrecht, voor de feestelijke opening van het studiejaar 2024-2025. De dag stond in het teken van: de regio als campus. “Het is fantastisch om samen met partners letterlijk te bouwen aan een duurzame toekomst”, aldus collegevoorzitter Wilma Scholte op Reimer.

Dagvoorzitter Eva Reuling, lid van het College van Bestuur, opende de feestelijkheden onder begeleiding van de Utrechtse Studenten Bigband. Wilma Scholte op Reimer nam de aanwezigen vervolgens virtueel mee naar verschillende plekken in de regio waar we, samen met onze partners, werken aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Zoals het Utrechtse Cartesius. Daar werken kennisinstellingen, bouwbedrijven en de overheid samen aan een bijzondere, groene, gezonde wijk. “Het is fantastisch om samen met partners letterlijk te bouwen aan een duurzame toekomst”, aldus Wilma.

De gebouwde omgeving als medicijn

Student Sterre van der Voort kan erover meepraten. Zij deed een opdracht voor de ontwikkeling van Cartesius en bedacht met haar medestudenten schaduwdoeken waarop planten en bloemen zorgen voor meer schaduw op straat. “Je weet bij zo’n praktijkproject precies waarvoor je het ontwikkelt en voor wie je het doet. Dat is een unieke ervaring. Zoiets laat zich niet nabootsen in het klaslokaal.”

“Zonder Sterre en ander studenten hadden we nooit aan deze oplossing gedacht”, vertelt keynote-spreker Onno Dwars even later. En hij kan het weten, als CEO van Ballast Nedam Development. “De invoer van het rioolstelsel heeft er ooit voor gezorgd dat we gemiddeld tien jaar langer leven. Dus waarom zou de gebouwde omgeving niet hét medicijn van de toekomst kunnen zijn? Met slimme oplossingen kunnen we mensen langer in goede gezondheid laten leven. Dát is waar we samen voor gaan.”

De HU heeft een digitale kopie van Cartesius gemaakt, een Digital Twin, waarmee uitgebreid kan worden getest hoe deze wijk optimaal kan worden vormgegeven. HU-onderzoekers Koen Smit en Rob Peters, die tevens werkzaam is voor de provincie Utrecht, gingen er samen met student Mats Braster dieper op in.

HUgenoot 2024: Annette Wind

Traditioneel reikt Hogeschool Utrecht tijdens de jaaropening de HUgenotenprijs uit, een prijs voor docenten, medewerkers en studenten die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de hogeschool en maatschappij. Dit jaar viel deze bijzondere eer ten beurt aan docent Annette Wind, die zes jaar lang voorzitter is geweest van de Hogeschoolraad (HSR), het centrale medezeggenschapsorgaan van de HU. “Annette is enorm betrokken bij de HU en een echte ambassadeur van onze HU-waarden. Ze weet een brug te slaan tussen HU-brede ambities en de realiteit van de werkvloer. Juist in complexe situaties weet Annette op een luchtige en begrijpelijke manier mensen te verbinden”, aldus het laudatio. Annette ontvangt de prijs niet alleen voor haar rol bij de HSR, maar ook voor haar werk als lerarenopleider geschiedenis en inzet voor het extra-curriculaire honoursonderwijs. “Ze weet in haar onderwijs keer op keer het beste in studenten naar boven te brengen en neemt hen ook mee in haar enthousiasme voor onze hogeschool.” Annette ontving de prijs uit handen van CvB-lid Gerard van Assem.

jaaropening
Bron: Annette Wind ontvangt de HUgenotenprijs uit handen van CvB-lid Gerard van Assem

Officieel geopend

De dag werd feestelijk afgesloten: met digitaal vuurwerk en muziek van de Utrechtse Studenten Bigband gaf het voltallige College van Bestuur samen met de zaal het officiële startschot voor het studiejaar 2024-2025.

Deel dit artikel