kenniswerkplaats Samen Omgaan met Onbegrip
Elk jaar groeit het aantal meldingen van schrijnende situaties rondom onbegrepen gedrag. Het blijkt moeilijk om in die situaties de juiste hulp te bieden. In de regionale kenniswerkplaats Samen Omgaan met Onbegrip (SOMO) gaan de Hogeschool Utrecht, de GGD regio Utrecht (GGDrU) en het Trimbos-instituut samen met ervaringsdeskundigen op zoek naar antwoorden op vragen rondom onbegrepen gedrag.
Doel
De missie van SOMO is om de herstelkracht van mensen met onbegrepen gedrag te versterken en de steunkracht vanuit de omgeving te vergroten. Zo willen we iets betekenen voor mensen in de samenleving die minder goed begrepen worden en streven we ernaar om onbegrepen gedrag begrepen te maken.
Bij het Meld- en Adviespunt ‘Bezorgd’ komen elk jaar meer meldingen binnen van vaak schrijnende situaties. Veel mensen verschijnen telkens opnieuw in de meldingen. Waarom lukt het steeds maar niet om hen passende ondersteuning te bieden? De kenniswerkplaats SOMO zoomt in op deze meldingen. Hierbij bekijken we de situatie vanuit de persoon over wie de melding gaat, maar ook vanuit de melder, de naaste(n), omwonenden en betrokken professionals (zoals politie, wijkverpleegkundige, woonconsulent en huisarts). Leren vanuit ervaringskennis staat hierbij centraal.
Resultaten
- Netwerk ter versterking en verbreding van samenwerking tussen de formele en informele zorg/ondersteuning voor mensen met onbegrepen gedrag en hun naasten.
- Bewustwording van de complexiteit van de problematiek, en zicht op nieuwe handelingsalternatieven en oplossingen voor problemen in een concrete situatie.
- Zichtbaar maken en doorbreken van obstakels voor samenwerking en systeemfouten die professionals signaleren in de dagelijkse praktijk, evenals andere succes- en faalfactoren.
Looptijd
01 september 2023 - 01 september 2027
Projectnieuws en evenementen
Aanpak
De kenniswerkplaats brengt kennis en succesvolle initiatieven bij elkaar.
Met elkaar leren middels
- Co-reflectiebijeenkomsten brengen we vraagstukken in kaart, waar lopen mensen in de praktijk tegen aan en hoe zorgen we dat opgedane kennis een systemische doorwerking heeft (dus verandering in zowel persoonlijke als organisatorische aanpak).
- Ophalen van goede praktijken en zicht krijgen op in hoeverre bestaande best-practices en bestaande kennis al geïmplementeerd worden in de regio (denk aan kennis uit projecten van het actieprogramma 'Grip op Onbegrip' (2021-2026) en actieprogramma 'Lokale initiatieven voor mensen met Verward Gedrag' (2016-2021), landelijk leernetwerk ‘GGZ in de wijk’ etc). Welke knelpunten en belemmeringen voor implementatie en doorwerking van bestaande kennis en best-practices worden in de praktijk ervaren?
Elkaar ontmoeten en herstellen
Vanuit SOMO is het buddyproject opgezet, dat mensen met onbegrepen gedrag koppelt aan een ervaringsdeskundig maatje. Deze buddies krijgen professionele training en begeleiding, waarbij ontmoeting op basis van herkenning en gelijkwaardigheid centraal staat (‘Intentional Peer Support’). De lokale herstelacademie Enik Recovery College biedt de koppels van het buddyproject een thuisbasis en ontmoetingsplek.
"Samen bruggen slaan tussen kennis en impact"
Betrokken HU-onderzoekers
Samenwerking met kennispartners
In SOMO werken ervaringsdeskundigen, de GGdrU (projectleider Ellen Tromp, e.tromp@ggdru.nl) het Trimbos-instituut en de Hogeschool Utrecht samen met 20 organisaties uit de regio, waaronder herstelacademie Enik, de Tussenvoorziening, MEE, Altrecht, Leger des Heils, Steunpunt Ggz, de politie en een aantal gemeenten en woningcorporaties. De verwachting is dat meer partijen zullen aanhaken.
Cofinanciering
De kenniswerkplaats SOMO is er voor de gehele regio Utrecht (26 gemeenten). Landelijk zijn er veertien regionale kenniswerkplaatsen onbegrepen gedrag gestart, gesteund vanuit ZonMW als onderdeel van het programma Grip op Onbegrip.