Na de opleiding

Met jouw diploma op zak kun jij daarna aan de slag bij uiteenlopende bedrijven en ga je je bezighouden met onderzoek dat grote effecten kan hebben op de gezondheid en welzijn van mensen en dier. Je kunt natuurlijk ook verder studeren. Bijvoorbeeld door een master aan de universiteit volgen.

Na de opleiding Biologie en Medisch Laboratorium onderzoek (Life Sciences): werken in een laboratorium

Wat kan ik worden met Life Sciences?

Je gaat aan de slag bij een ziekenhuis, onderzoeksinstituut, farmaceutisch bedrijf of universiteit. Als biomedisch/research analist werk je in het laboratorium mee aan wetenschappelijk onderzoek dat bijdraagt aan de gezondheid van mens en dier of het vroeg herkennen, voorkomen en bestrijden van ziekten. Het onderzoek richt zich ook vaak op het verbeteren of ontwikkelen van een geneesmiddel of een innovatieve diagnostische test. 

Met je diploma als Bachelor of Science kun je na de start van je eerste baan doorgroeien naar leidinggevende functies zoals projectleider of afdelingshoofd, naar functies als kwaliteitsfunctionaris, beheerder van apparatuur, instructeur/begeleider, informatietechnoloog, salesmanager voor laboratoriumapparatuur. Je functioneert vaak onder inhoudelijke eindverantwoordelijkheid van een academicus, terwijl je in het midden en kleinbedrijf (MKB) vaak zelf de eindverantwoordelijkheid hebt.

Daarnaast kun je, met additionele scholing, terechtkomen in dienstverlenende functies zoals bijvoorbeeld in het onderwijs als docent/begeleider of in het bedrijfsleven in commerciële functies. Ook is de hbo-opleiding Life Sciences een goede basis voor een (academische) masteropleiding op het gebied van bijvoorbeeld biologie of biomedische wetenschappen.

Voorbeelden van werkgevers:

  • Universitair Medische centra  (UMC’s)
  • Universiteiten
  • Nederlands kankerinstituut
  • Nederlands herseninstituut
  • Hubrecht laboratorium voor ontwikkelingsbiologie
  • RIVM
  • Danone en andere voeding-gerelateerde bedrijven
  • GenMab en andere biotechnologie bedrijven

Je kunt aan de slag bij

  • UMC
  • Nederlands Kankerinstituut
  • Nederlands herseninstituut
  • Hubrecht laboratorium
  • RIVM
  • Danone
Na de opleiding Biologie en Medisch Laboratorium onderzoek (Life Sciences): werken in een laboratorium

Baankans

76%
vindt een baan binnen 1,5 jaar
  • 40%Praktijk
  • 60%Theorie

    Doorstuderen na je diploma?

    Wil je na je bacheloropleiding nog verder studeren? Kies dan voor een vervolgopleiding bij Hogeschool Utrecht of een interessante master bij een universiteit. Hieronder vind je enkele masters die veel gekozen worden door je medestudenten. Goed om te weten: voor sommige masters aan de universiteit heb je een premaster nodig.

    Ga jij na je studie aan de slag in het Life Sciences onderzoekswerkveld en wil je bijdragen aan de transitie proefdiervrij? Dan is de mastertrack Veranderkunde in Dierproef(vrije) innovaties wat voor jou!
    Deze opleiding is een specialisatie binnen de Master Innovatie in Zorg en Welzijn.

    Master Data Driven Business

    De rol van Big Data en Artificial Intelligence (AI) neemt toe in het Life Sciences & Chemistry werkveld. Denk hierbij aan het voorspellen van 3D eiwitstructuren, het diagnosticeren van ziekten, het ontwikkelen van nieuwe medicijnen, en het optimaliseren van chemisch productie- en analyse processen. De Master Data Driven Business sluit goed aan op de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences). Je leert strategische business vraagstukken overbrengen op dataprofessionals en zorgt ervoor dat dataoplossingen bijdragen aan evidence-based besluitvorming.

    Tamara Borsboom, oud-student Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences), voltijd

    "Na mijn studie ben ik als technician bij het VUMC aan de slag gegaan"

    Tamara Borsboom (24) Oud-student Life Sciences
    Studenten

    Interesse in de bachelor Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences)?

    Heb je nog vragen?