Tijdens de opleiding

Door onderzoek te doen ga jij op zoek naar de oplossing voor vragen op het gebied van gezondheid en ziekte. Je leert praktische vaardigheden om in het laboratorium testen en experimenten uit te kunnen voeren. Deze kennis gebruik je later tijdens je stage en je baan in het werkveld. 

Inhoud van de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

In het eerste jaar volg je een programma waarin een brede basis wordt gelegd voor je verdere opleiding. In lesperiodes van negen tot twaalf weken volg je theorie- en praktijklessen. Daarnaast werk je binnen een projectgroep van zes studenten aan een onderzoeksvraag. Je leert hier wat het betekent om onderzoek te doen in het laboratorium. Iedere lesperiode staat een biomedische casus centraal in het onderwijs; metabole ziekte, infectieziekte, tumorbiologie en hart- en vaatziekte. Daarnaast wordt er in het eerste jaar veel aandacht besteed aan je ontwikkeling als student.

Cursussen jaar 1

De eerste helft van studiejaar twee is georganiseerd rondom drie biologische niveaus: moleculair, cellulair en multicellulair (weefsels en organismen). Tijdens de theorielessen en het praktische vaardigheidsonderwijs leer je hoe je op elk van deze niveaus onderzoek kunt doen en welke technieken je daarbij gebruikt. Het projectonderwijs, waarin je in groepjes van vier studenten aan een echte en unieke onderzoeksopdracht werkt, speelt een grotere rol dit jaar.

In het derde studiejaar staat een groot project centraal. In tweetallen werk je onder begeleiding van een docent aan een praktijkgerichte onderzoeksopdracht. Deze opdrachten zijn afkomstig van bedrijven en instituten waar de opleiding mee samenwerkt en waar jij als student ook nauw bij betrokken zult worden. Je kunt kiezen uit projecten die binnen bepaalde thema’s vallen: Human Health Research, Laboratory Animal-Free Innovation, Food & Health Innovations, Circular Chemistry en Healthy Circular Water. Je ondersteunt jouw project en je eigen ontwikkeling door verdiepende keuzecursussen te volgen.

In de tweede helft van het jaar kun je je studie naar eigen interesse en ambitie invullen. Je krijgt dan de mogelijkheid om jezelf te profileren. Je volgt een half jaar onderwijs naar keuze binnen de opleiding Life Sciences of bij een andere opleiding van de HU, een andere Hogeschool of Universiteit. Of je kiest uit een landelijk aanbod van vaststaande onderwijspakketten (minoren). Zo verbreed of verdiep je je kennis en vaardigheden naar eigen inzicht. Je kunt ook een minor of cursuspakket kiezen die je voorbereidt op een masteropleiding aan een hogeschool of universiteit (premaster).

Tijdens het vierde jaar loop je 10 maanden stage op een laboratorium van bijvoorbeeld een ziekenhuis als het UMC Utrecht, een onderzoeksinstelling zoals het RIVM of het Nederlands Kankerinstituut, een universiteit of een farmaceutisch bedrijf. Je werkt in de praktijk aan een eigen onderzoeksproject en leert om je opgedane kennis en vaardigheden in de praktijk toe te passen en je krijgt daarbij een nog beter beeld van de functies die jij later zou kunnen gaan vervullen. Je wordt hierbij begeleid door een docent van je opleiding school en door een begeleider vanuit het laboratorium waar je je afstudeeronderzoek uitvoert. Afstuderen met een stage in het buitenland is ook heel goed mogelijk.
Tijdens de opleiding Biologie en Medisch Laboratorium onderzoek (Life Sciences): voorbeeld van een lessituatie
  • 40%Praktijk
  • 60%Theorie

Contact

12
uur per week
  • 60%individueel werk
  • 40%Groepswerk

Zelfstudie

26
uur per week
    Studie in cijfers

    Meer weten over deze opleiding?

    Reken op een gemiddelde studie-investering van 40 uur per week. Circa 40% hiervan betreft geroosterde activiteiten die fysiek op school plaatsvinden. Je gaat zowel in de klas, als ook in de praktijk (in het laboratorium) aan het werk. De overige tijd richt je zelfstandig in en besteed je aan de voorbereidingen op de lessen, de practica en toetsen, overleggen met je projectgroep, het uitwerken van je onderzoeksresultaten, het schrijven van verslagen en het voorbereiden van presentaties.

    Tijdens de opleiding zijn alle lessen in het Nederlands maar werk je veel met Engelstalige leerboeken, aangevuld met Nederlandstalige cursus-en praktijkhandleidingen, veelal in een digitale leeromgeving (Canvas).

    Deze lesvormen kom je tijdens de hbo-opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences) tegen:

    • Theorielessen (vaak als instructie-werkcollege, waarbij je de theorie uitgelegd krijgt en gelijk toepast in de opdrachten tijdens de les)
    • Laboratoriumvaardigheden (praktijklessen van ca 3,5 uur in het laboratorium)
    • Projectonderwijs (samen met enkele medestudenten werk je elke lesperiode aan een onderzoeksproject)
    • Meet-the-expert vraagmomenten

    Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 45 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

    Jouw kennis en vaardigheden worden op verschillende manieren getoetst. Je maakt schriftelijke of digitale tentamens. Sommige laboratoriumvaardigheden (praktijklessen) worden door middel van een assessment getoetst. Projecten kunnen worden getoetst aan de hand van een verslag en presentaties.

    Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt. 

    Tijdens je hele opleiding heb je een persoonlijke begeleider. Met je leerteambegeleider of studieloopbaanbegeleider bespreek je je studievoortgang en eventuele problemen die je ondervindt. Hij/zij kan je ook helpen met de keuzes die tijdens je studie gaat maken.

    Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Meer weten? Kijk op de pagina over collegegeld. Voor boeken en andere lesmaterialen en laboratoriumbenodigdheden ben je elk jaar ongeveer € 250 kwijt. Verder is het tijdens je opleiding Life Sciences noodzakelijk om over een laptop/tablet te beschikken.

    Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegidsexterne link.

    Henny van Kooij, student Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences)

    "Ik zocht een opleiding die zorg en werken in een lab combineerde"

    Henny van Kooij (25) Derdejaars student
    Jordi Zwiggelaar - Student BML

    "Ik heb levende cellen kunnen muteren om een ziekte model te maken dat voor toekomstige projecten gebruikt kan worden"

    Jordi Zwiggelaar (21) Derdejaars student
    Studenten

    Interesse in de bachelor Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences)?

    Heb je nog vragen?