Tijdens de opleiding
Door onderzoek te doen ga jij op zoek naar de oplossing voor vragen op het gebied van gezondheid en ziekte. Je leert praktische vaardigheden om in het laboratorium testen en experimenten uit te kunnen voeren. Deze kennis gebruik je later tijdens je stage en je baan in het werkveld.
Inhoud van de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek
In het eerste jaar volg je een programma waarin een brede basis wordt gelegd voor je verdere opleiding. In lesperiodes van negen tot twaalf weken volg je theorie- en praktijklessen. Daarnaast werk je binnen een projectgroep van zes studenten aan een onderzoeksvraag. Je leert hier wat het betekent om onderzoek te doen in het laboratorium. Iedere lesperiode staat een biomedische casus centraal in het onderwijs; metabole ziekte, infectieziekte, tumorbiologie en hart- en vaatziekte. Daarnaast wordt er in het eerste jaar veel aandacht besteed aan je ontwikkeling als student.
Cursussen
De werking van enzymen in je lichaam en de gevolgen van enzymdefecten.
Leer veilig en duurzaam werken in een biomedisch laboratorium.
Data uit biologische experimenten verwerken en interpreteren.
De structuur van micro-organismen in relatie tot ziekten en de werking van het afweersysteem.
Leer veilig werken met micro-organismen in het laboratorium.
Toepassen van kennis en labvaardigheden over infectieziekten in een groepsopdracht.
Leer hoe je de (samen)werking van biomoleculen in een cel onderzoekt in een laboratorium.
De vertaling van DNA naar eiwit en het ontstaan van tumoren door mutaties.
Gebruik maken van databases om biologische vragen op te lossen.
De werking van het bloedvatenstelsel en het ontstaan van hart- en vaatziekten.
In groepsverband werken aan het oplossen van een biomedische casus in het laboratorium.
De eerste helft van studiejaar twee is georganiseerd rondom drie biologische niveaus: moleculair, cellulair en multicellulair (weefsels en organismen). Tijdens de theorielessen en het praktische vaardigheidsonderwijs leer je hoe je op elk van deze niveaus onderzoek kunt doen en welke technieken je daarbij gebruikt. Het projectonderwijs, waarin je in groepjes van vier studenten aan een echte en unieke onderzoeksopdracht werkt, speelt een grotere rol dit jaar.
In het derde studiejaar staat een groot project centraal. In tweetallen werk je onder begeleiding van een docent aan een praktijkgerichte onderzoeksopdracht. Deze opdrachten zijn afkomstig van bedrijven en instituten waar de opleiding mee samenwerkt en waar jij als student ook nauw bij betrokken zult worden. Je kunt kiezen uit projecten die binnen bepaalde thema’s vallen: Human Health Research, Laboratory Animal-Free Innovation, Food & Health Innovations, Circular Chemistry en Healthy Circular Water. Je ondersteunt jouw project en je eigen ontwikkeling door verdiepende keuzecursussen te volgen.
In de tweede helft van het jaar kun je je studie naar eigen interesse en ambitie invullen. Je krijgt dan de mogelijkheid om jezelf te profileren. Je volgt een half jaar onderwijs naar keuze binnen de opleiding Life Sciences of bij een andere opleiding van de HU, een andere Hogeschool of Universiteit. Of je kiest uit een landelijk aanbod van vaststaande onderwijspakketten (minoren). Zo verbreed of verdiep je je kennis en vaardigheden naar eigen inzicht. Je kunt ook een minor of cursuspakket kiezen die je voorbereidt op een masteropleiding aan een hogeschool of universiteit (premaster).
Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences)
Studie in Cijfers laat met objectieve cijfers zien hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen.
Studie in cijfers Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek. Bron: studiekeuze123.nl
Meer weten over deze opleiding?
Reken op een gemiddelde studie-investering van 40 uur per week. Circa 40% hiervan betreft geroosterde activiteiten die fysiek op school plaatsvinden. Je gaat zowel in de klas, als ook in de praktijk (in het laboratorium) aan het werk. De overige tijd richt je zelfstandig in en besteed je aan de voorbereidingen op de lessen, de practica en toetsen, overleggen met je projectgroep, het uitwerken van je onderzoeksresultaten, het schrijven van verslagen en het voorbereiden van presentaties.
Tijdens de opleiding zijn alle lessen in het Nederlands maar werk je veel met Engelstalige leerboeken, aangevuld met Nederlandstalige cursus-en praktijkhandleidingen, veelal in een digitale leeromgeving (Canvas).
Deze lesvormen kom je tijdens de hbo-opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences) tegen:
- Theorielessen (vaak als instructie-werkcollege, waarbij je de theorie uitgelegd krijgt en gelijk toepast in de opdrachten tijdens de les)
- Laboratoriumvaardigheden (praktijklessen van ca 3,5 uur in het laboratorium)
- Projectonderwijs (samen met enkele medestudenten werk je elke lesperiode aan een onderzoeksproject)
- Meet-the-expert vraagmomenten
Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 45 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.
Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt.
Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Meer weten? Kijk op de pagina over collegegeld. Voor boeken en andere lesmaterialen en laboratoriumbenodigdheden ben je elk jaar ongeveer € 250 kwijt. Verder is het tijdens je opleiding Life Sciences noodzakelijk om over een laptop/tablet te beschikken.
Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegids.
"Ik zocht een opleiding die zorg en werken in een lab combineerde"
Henny van Kooij (25)Derdejaars student
Voor mij was het belangrijk om een opleiding te vinden die mijn interesse in de zorg en laboratoria combineerde. Toen ik de opleiding Life Sciences tegenkwam, wist ik meteen dat dit de juiste combinatie was, vooral met de specialisatie Microbiologie. De betrokkenheid van de patiënten die je met de minor klinische microbiologie krijgt, maken voor mij dat dit werk zo interessant en waardevol is. Je kan indirect wat betekenen voor iemand, al is het maar een goede diagnose zodat de juiste behandeling ingezet kan worden. Ik hoop dan ook na de opleiding de Medische Microbiologie in te gaan.
Tijdens de opleiding is het fijn om met anderen samen te werken, dit doe je veel ook met projecten, maar hierbuiten is het ook fijn om er gebruik van te maken bij opdrachten. Je leert dan ook goed samen te werken in teamverband, wat weer aansluit op de werkvloer.
De lesstof tijdens de opleiding is heel erg uitdagend en interessant. De docenten geven vakken waar ze in gespecialiseerd zijn wat erg fijn is. Wel zijn de vakken erg groot, maar je gaat ook steeds dieper in op wat je eerder gehad hebt. De onderwerpen van de lessen sluiten heel goed aan op de praktijk. Je voert het ook tijdens de practicumlessen direct uit. Hierdoor leer de je stof ook sneller.
De studie zou ik zeker aanbevelen bij anderen. Ik vind het zelf een erg leuke opleiding, die veel combineert van wat ik interessant vind. Natuurlijk kom je ook minder leuke dingen en vakken tegen, maar dat hoort er nou eenmaal bij. Het is ook goed te combineren met je privéleven. Meestal is er wel een vrije dag ingeroosterd of heb je minder lange dagen.
"Ik heb levende cellen kunnen muteren om een ziekte model te maken dat voor toekomstige projecten gebruikt kan worden"
Jordi Zwiggelaar (21)Derdejaars student
In mijn derde jaar (specialisatie BMR) heb ik bijvoorbeeld een project ontwikkeld rondom het onderwerp CRISPR-Cas9. CRISPR-Cas9 is een revolutionair stukje biotechnologie die nog maar een paar jaar op de markt aanwezig is. Dankzij de geavanceerde laboratoriums en vele onderzoeksinstituten binnen de HU heb ik levende cellen kunnen muteren om een ziekte model te maken dat voor toekomstige projecten gebruikt kan worden. De HU probeerde mijn ambities te stimuleren waardoor ik me verder kon specialiseren in CRISPR technologie. Ik hoop uiteindelijk ook te werken binnen de CRISPR research.
Naast alle tentamens, projecten en overige school activiteiten hou ik nog genoeg tijd voor mezelf over. Met een bijbaantje van 20 uur per week en een vriendin kan ik nog steeds de tijd vinden om te gamen en een drankje te doen met vrienden.
Naar mijn mening is deze opleiding zeker een aanrader!
Interesse in de bachelor Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences)?
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur