Tijdens de opleiding

Je begint met het ontdekken wat je leuk vindt. Je kiest een richting waarin je je verder ontwikkelt tot professional. Vanaf het derde jaar bedenk je ICT-oplossingen voor échte bedrijven.

Inhoud van de opleiding HBO-ICT

In het eerste semester maak je kennis met de ICT-richtingen Artificial Intelligence, Business IT & Management, Cyber Security & Cloud, Software Development en Technische Informatica. Je leert agile werken met de SCRUM-methode, die bedrijven gebruiken bij de ontwikkeling van ICT-oplossingen.

Vakken jaar 1

Je gaat verder in de richting die je het eerste jaar hebt gekozen. Je werkt in kleine teams met aan projecten voor een opdrachtgever uit de praktijk. Deze projecten passen bij de door jou gekozen richting en worden steeds uitdagender. Je volgt alleen kleinschalige werkcolleges en leert vooral door te doen. Daarbij word je intensief begeleid door een docent/coach. Je ontwikkelt je steeds verder tot ICT professional. 

Vanaf het derde jaar vul je je studie deels zelf in met innovatieve projecten. Werk mee aan een knuffelrobot voor kinderen, een slimme afvalbak tegen voedselverspilling of een Virtual Reality project. Je werkt in multidisciplinaire teams, oftewel samen met ICT studenten vanuit een andere richting dan jij. Je gaat stage lopen bij een opdrachtgever om een indruk te krijgen hoe jouw specialisatie er in de praktijk aan toe gaat.

In het eerste semester is het tijd voor een minor. Tijdens de minor krijg je de kans om je kennis te verdiepen of te verbreden. Volg extra vakken in jouw ICT-keuzerichting of vakken van een andere studierichting. Dat kan aan de HU of aan een andere hogeschool en zelfs in het buitenland. Met een minor vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt. Het laatste semester werk je aan een innovatieve afstudeeropdracht.

Tijdens de opleiding HBO-ICT: voorbeeld van een lessituatie
  • 50%Praktijk
  • 50%Theorie

Contact

14
uur per week
  • 65%individueel werk
  • 35%Groepswerk

Zelfstudie

26
uur per week
    Studie in cijfers

    Meer weten over deze opleiding?

    Bij HBO-ICT krijg leer je in projecten dat aansluit op de snel veranderende wereld. Je werkt in teams aan projecten van échte opdrachtgevers. Je gaat aan de slag in labs en praktijklokalen en volgt alleen kleinschalige werkcolleges. ICT leer je het beste door te doen.

    Starten met je studie in februari

    De studieroute Open-ICT heeft ook een startmoment in februari. Wil je meer informatie over deze studieroute? Kijk op de opleidingspagina van Open-ICT.

    Let op: de overige studieroutes van HBO-ICT hebben alleen een startmoment in september.

    Bij Open-ICT krijg je geen les, maar ga je zelf actief opzoek naar ICT-oplossingen en uitleg. Op internet, in boeken en bij experts. Onder begeleiding van een mentor werk je aan uitdagende projecten voor échte opdrachtgevers. 

    De studieroute Open-ICT heeft een startmoment in februari.

    Let op: de overige studieroutes van HBO-ICT hebben alleen een startmoment in september.

     

    Hogeschool Utrecht werkt hard om vrouwen in de ICT-opleidingen een warm welkom te geven. Dit doen we o.a. door: 20-25% vrouwen per klas, buddy programma’s, netwerkevents met rolmodellen en lunches met eerstejaars. Ontdek de groeiende diversiteit in onze ICT-opleiding! 

    Bij HBO-ICT krijg je geen grote afsluitende tentamens. Tijdens een semester deel je het resultaat van je geleverde werk aan projecten. Je krijgt feedback van docenten, medestudenten of externen. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht, scriptie en presentatie. 

     

    Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt. 

    Tijdens je hele opleiding heb je een begeleider waarmee je de voortgang van je studie bespreekt. 

    Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Meer weten? Kijk op de pagina collegegeld. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 450 tot € 700 kwijt.

    Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een studieadvies. Als de opleiding denkt dat je, gezien je resultaten, de studie hoogstwaarschijnlijk niet zult halen, krijg je het dringend advies om te stoppen. Dit advies mag je naast je neerleggen.

    Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegidsexterne link.

    Waarom ICT studeren bij de HU?

    • Structuur én vrijheid

      Je weet precies wat je gaat leren tijdens de studie. Docenten verzorgen relevante lessen en workshops. Je bepaalt zelf welke richting je op wilt.

    • Onderwijs waar je je thuis voelt

      Iedere leergroep heeft zijn eigen vaste ontmoetingsplek en wekelijks zijn er activiteiten met je medestudenten zoals een bezoek aan een topbedrijf.

    • Relevante echte projecten

      Bij HBO-ICT krijg je projectgebaseerd onderwijs dat aansluit op de snel veranderende ICT-praktijk.

    Heb je nog vragen?