Tijdens de opleiding
De Master Projectmanagement biedt je kennis, ervaring en inzicht in het managen van projecten. Je leert hoe je succesvol projecten analyseert, regisseert, adviseert en implementeert om technologische, organisatorische en maatschappelijke veranderingen te realiseren.
Tijdens de master behandel je de projectwaarden tijd, geld, scope en kwaliteit en je leert hoe je alle stakeholders overtuigt van jouw plan. Je ontwikkelt een effectieve, efficiënte en evidence-informed projectaanpak. Ook sta je stil bij communicatie en persoonlijk leiderschap.
Inhoud van de Master Projectmanagement
Tijdens de opleiding volg je 7 modules van elk 5 studiepunten. Deze zijn verdeeld over de periodes A, B en C. In de periodes B en C volg je 1 module van 10 studiepunten. In periode D sluit je de opleiding af met een masterthesis Projectmanagement die 15 studiepunten is.
In de eerste periode van je studie volg je 3 modules van elk 5 studiepunten. De modules zijn:
- Projecten en Innovatie in Organisaties
- Projectmanagement Methoden en Standaarden
- Stakeholders Engagement
De modules van periode A
Je leert over innovaties in organisaties en projecten als instrument voor organisatieveranderingen. Aan bod komen literatuuronderzoek, verschillende typen organisaties, projectoriëntatie en dataverzameling voor een praktijkgerichte opdracht.
Je maakt kennis met de belangrijkste methoden en technieken binnen het ontwikkelen, plannen en beheersen van projecten. De meest gebruikte standaarden komen aan bod, zoals ISO, PRINCE2, IPMA, PMC en PMI PMBoK. Je wordt voorbereid op het behalen van de certificeringen hiervan.
Je krijgt inzicht in stakeholderengagement vanuit verschillende (theoretische) perspectieven. Je leert effectief om te gaan met stakeholders en in te spelen op de (veranderende) omgeving waarin projecten uitgevoerd worden.
Aan bod komen thema’s als:
- legitimacy
- power
- urgency
- stakeholder mapping-technieken
In periode B volg je 2 modules van 5 studiepunten, namelijk:
- Leiden en Leren in Projecten
- Onderzoekvaardigheden
Ook begin je in deze periode aan de modules Missiegedreven Projectmanagement, die doorloopt in periode C voor 10 studiepunten.
De modules van periode B
Door literatuuronderzoek en persoonlijke reflectie ontwikkel je nieuwe perspectieven en handvatten. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer complexiteit transformationeel leiderschap en psychologische veiligheid. Daarnaast oefen je met vaardigheden als motiveren, beïnvloeden en voorzitten.
Je leert de meest gebruikte onderzoeksmethoden ter voorbereiding op je afstuderen. Je leert complexe vraagstukken te analyseren, de relevantie ervan te onderbouwen en een passende aanpak voor praktijkgerichte kennisontwikkeling te kiezen. Je sluit de module af met de verdediging van je afstudeerplan.
De module van periode B en C
Je leert complexe projecten die verbonden zijn met grote maatschappelijke ontwikkelingen zoals duurzaamheid en digitalisering in de context te zien. Je ontwikkelt een portfolio voor de praktijk en je presenteert dit op een expo die je zelf hebt georganiseerd. De genodigden zijn stakeholders uit de projecten van studenten, maar ook organisaties en bekende namen uit de projectmanagement-communities.
In periode C rond je de module Missiegedreven Projectmanagement af, waaraan je in periode B bent begonnen. Daarnaast volg je nog 2 andere modules van elk 5 studiepunten:
- Interactie in Projecten
- Agile en Hybride Projectmanagement
De modules van periode C
Je gaat in op de achtergronden, principes, raamwerken en methoden van de Agile-benadering. Je leert de geschiktheid en de mate van succes te beoordelen van een projectbenadering, een projectorganisatie en het projectmanagement. Je wordt voorbereid op het behalen van de certificeringen Scrum Master en Product Owner.
Tijdens deze module ga je dieper in op de gedragscomponenten uit de modules Leiden en Leren in Projecten en Stakeholder Engagement. Je oefent met effectief acteren in een dynamische omgeving. Je leert een veranderende omgeving te herkennen en daarin te interveniëren. En je leert stakeholders te betrekken.
In de afstudeermodule (15 studiepunten) laat je zien dat je in staat bent om zelfstandig praktijkgericht onderzoek te doen naar een vraagstuk binnen één van de vijf onderzoeksateliers; Complexiteit en Projecten, Digitalisering en Transitie, De Verandering, Hybride Projectmanagement of Sustainable Projectmanagement. Je wordt begeleid door senior onderzoekers uit de verbonden lectoraten Building Future Cities en Organisaties in Digitale Transitie.
Nadat je alle studiepunten en je masterthesis Projectmanagement hebt gehaald, ontvang je je Master of Science-diploma.
De docenten van Projectmanagement
De docenten van de opleiding Projectmanagement zijn professionals uit het werkveld en de wetenschap. Ze zetten hun kennis en werkervaring graag om naar inspirerende lessen. We stellen de docenten aan je voor.
Meer weten over deze opleiding?
De Master Projectmanagement is een voltijd masterprogramma van 60 studiepunten. Zonder vertraging rond je de master in 1 jaar af. Hierbij moet je rekening houden met een 40-urige werkweek. Per week heb je 20 uur contacttijd en besteed je de resterende 20 uur aan zelfstudie.
De beroepspraktijk en vraagstukken daaruit vormen de basis voor het onderwijs en onderzoek binnen de master. Het werkveld is actief betrokken. Organisaties verbinden zich aan het programma en leveren bijvoorbeeld presentaties, casuïstiek, opdrachten, advies of een omgeving om opdrachten in uit te voeren. De meeste toetsen zijn beroepsproducten of onderdelen daarvan.
De Master Projectmanagement is een Nederlandstalig programma. Dit houdt in dat de spreektaal Nederlands is. Houd er wel rekening mee dat een deel van het studiemateriaal Engelstalig is.
Tijdens de Master Projectmanagement leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten, docenten en professionals uit de beroepspraktijk.
Ga je de Master Projectmanagement direct na je voltijd bacheloropleiding volgen? Dan geldt voor jou waarschijnlijk het wettelijke collegegeld. Om in aanmerking te komen voor het wettelijk collegegeld gelden vanuit de overheid enkele voorwaarden. Zo mag je aan het begin van het collegejaar nog niet eerder een masterdiploma hebben behaald. Bereken welk tarief voor jou geldt.
Voor boeken en andere lesmaterialen ben je ongeveer € 500 kwijt.