Na de opleiding
De kans is groot dat je na de opleiding Mondzorgkunde snel een baan vindt. Bijvoorbeeld bij een tandartspraktijk, groepspraktijk of ziekenhuis. Of je begint een eigen praktijk. Maar doorstuderen kan natuurlijk ook. Volg bijvoorbeeld een master Onderzoek, Management of Gezondheidswetenschappen.
Wat kan ik worden met Mondzorgkunde?
Als mondhygiënist kun je gaan werken in loondienst bij een tandarts of specialist, in een groepspraktijk of in een ziekenhuis. Je werkt dan bijvoorbeeld in een mondzorgteam met een tandarts, een tandartsassistent en een preventie-assistent.
Je kunt aan de slag bij een
- algemene tandartspraktijk
- ziekenhuis
- orthodontiepraktijk
- praktijk voor parodontologie
- zorginstelling
Doorstuderen na je diploma?
Als je je bachelor hebt afgerond, kun je gaan werken. Je kunt echter ook een master gaan volgen, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidswetenschappen of management. Soms moet je eerst een premaster volgen.
"Met verschillende expertises van de docenten is er ongelofelijk veel kennis in huis die vol enthousiasme wordt overgedragen."
Marit Kuijer (30 jaar)Alumnus
Tijdens mijn opleiding Mondzorgkunde aan de HU heb ik me ontwikkeld als vakidioot. Gezonde monden zijn niet alleen mijn werk maar inmiddels ook mijn hobby geworden. Ik kan geen drogist voorbij lopen zonder even bij de mondverzorgingsproducten te kijken. Op de HU werd ik door de docenten gestimuleerd om het beste uit mezelf en het meeste uit de opleiding te halen. Met verschillende expertises van de docenten is er ongelofelijk veel kennis in huis die vol enthousiasme wordt overgedragen. Ik koos voor Utrecht omdat ik daar, ondanks meer reistijd, het beste gevoel bij had. Ik heb nooit spijt van die keuze gehad.
Mijn werk in verschillende settingen is gevarieerd en uitdagend. Ik werk in een algemene praktijk waar ik patiënten van alle leeftijden behandel. Daarnaast werk ik in verpleeghuizen en geef ik cursussen bij het Ivoren Kruis. Een mondhygiënist werkt zelfstandig maar ik maak ook deel uit van het behandelteam; de tandarts gaat uit van mijn expertise op het gebied van preventie en parodontale aandoeningen. De samenwerking met mijn patiënten is ook van groot belang; alleen als de patiënt gemotiveerd is kan het optimale resultaat behaald worden. Je hebt dus een flinke dosis empathie, mensenkennis en motiverende gespreksvoering nodig bij het werk: vaardigheden die ik heb geleerd bij de opleiding Mondzorgkunde in Utrecht.
Mijn werkdag is geslaagd als ik minstens één patiënt ontzettend blij heb gemaakt en een verschil gemaakt heb voor zijn mondgezondheid. Doordat ik mijn patiënten regelmatig zie heb ik echt een band met ze opgebouwd.
"Op de opleiding Mondzorgkunde aan de HU heb ik geleerd om patiënten te motiveren, samen te werken met verschillende disciplines, te reflecteren op mijn eigen handelen, nauwkeurig te werken en professioneel te communiceren."
Rosalie Dool (25 jaar)Alumnus
Sinds een jaar werk ik als mondhygiënist in een algemene tandartspraktijk. Hier werk ik samen met de patiënt toe naar een gezonde mond zonder cariës (gaatjes) of tandvleesproblemen. Dit doe ik door het stellen van diagnoses, het opstellen van behandelplannen, het geven van voorlichting en instructies en het reinigen van het gebit. Ik vind het een uitdaging om angstige patiënten te coachen en te begeleiden zodat ze blij en met een stralende lach mijn behandelkamer verlaten. Op de opleiding Mondzorgkunde aan de HU heb ik geleerd om patiënten te motiveren, samen te werken met verschillende disciplines, te reflecteren op mijn eigen handelen, nauwkeurig te werken en professioneel te communiceren. Dit ervaar ik elke werkdag weer opnieuw als waardevol. Ik had van tevoren nooit gedacht dat ik mijzelf in 4 jaar zo professioneel heb kunnen ontwikkelen!
Daarnaast werk ik als mondhygiënist bij een stichting die mondzorg biedt aan mensen voor wie het niet mogelijk is om naar de tandarts te gaan. Denk aan mensen in verpleeghuizen of psychiatrische instellingen. Ik ga samen met een collega de afdeling op met een preventieve mondzorgkar en voer daar gebitsreinigingen uit. Dit is vaak hard nodig, omdat de bewoners hun eigen gebit niet of nauwelijks meer kunnen verzorgen. Het is enorm dankbaar werk om zorgafhankelijke mensen te helpen hun mondgezondheid op peil te houden. Binnen het onderwijsprogramma van de opleiding Mondzorgkunde aan de HU wordt aandacht besteed aan specifieke doelgroepen zoals kinderen, ouderen en mensen met een beperking. Daar ben ik erg blij mee, anders was ik er nooit achter gekomen dat mijn hart bij deze kwetsbare doelgroep ligt!
Interesse in de bachelor Mondzorgkunde?
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur