Tijdens de opleiding

Tijdens de gehele opleiding gaan theorie en praktijk hand-in-hand. Bij de theorievakken leer waarom je iets doet en in de praktijklessen hoe je iets moet doen.

Tijdens de opleiding Mondzorgkunde: voorbeeld van een lessituatie

Inhoud van de opleiding Mondzorgkunde

Het eerste jaar is gericht op het oriënteren op de opleiding en het beroep. Een aantal cursussen loopt  het gehele studiejaar door. Andere cursussen sluit je per blok of semester af. Hoe zit het gebit in elkaar en welke problemen kunnen er met de mond zijn? Hoe moet je de verschillende instrumenten op een veilige manier in de mond gebruiken? Jij weet het na je eerste jaar.

De vakken van jaar 1

Je kennis over het gebit en de mond wordt verder uitgebreid. Je behandelt patiënten tijdens je stage en in het HU GEZOND&WEL Centrum. Je helpt ze bijvoorbeeld bij het voorkomen van ontstoken tandvlees of je behandelt kleine gaatjes.

De vakken van jaar 2

In jaar 3 zijn er 2 grote cursussen:

  • Klinische vaardigheden en theorie;
  • Doelgroepen in de maatschappij.

Andere activiteiten in jaar 3

  • Je loopt stage in een algemene praktijk en in een werkveld naar keuze;
  • Je behandelt patiënten op de interne kliniek;
  • Je doet leuke projecten zoals uitleg geven aan bijzondere doelgroepen zoals ouderen en mensen met een beperking over de verzorging van hun gebit;
  • Je bezoekt basisscholen om kinderen te vertellen waarom ze hun mond gezond moeten houden en hoe ze dat moeten doen. 
De vakken van jaar 3

Jaar 4 is opgedeeld in 2 onderdelen:

  • een semester staat in het teken van afstuderen met een onderzoek en stage; 
  • een semester volg je een minor waarin je kennis opdoet in een bredere context of je juist verder specialiseert.
 
De vakken van jaar 4
Tijdens de opleiding Mondzorgkunde: voorbeeld van een lessituatie
  • 50%Praktijk
  • 50%Theorie

Contact

18
uur per week
  • 70%individueel werk
  • 30%Groepswerk

Zelfstudie

25
uur per week
    Studie in cijfers

    Meer weten over deze opleiding?

    Je werkt volgens de 'Richtlijn Infectiepreventie in mondzorgpraktijken', dit houdt o.a. in met korte nagels, geen zichtbare sieraden aan handen/onderarmen, schoon en opgestoken haren en lichte werkkleding met korte mouwen.

    Je krijgt tijdens de hbo-opleiding Mondzorgkunde les in de klas, maar gaat ook aan de slag met projectgroepen waarin je samen met je studiegenoten werkt. Tijdens het onderwijs in het interne HU GEZOND&WEL Centrum en je stages leer je werken met patiënten.

    Krijg inzicht krijgt in je persoonlijke ontwikkeling via feedback. Jij en je docent voeren gesprekken over deze ontwikkeling. Zo kun je bepalen wat je nog nodig hebt om te laten zien dat je de stof of vaardigheid beheerst. In verschillende datapunten ben je in staat aan te tonen wat je al wel of niet beheerst en hoe je hier verder mee aan de slag gaat. Na een bepaalde periode wordt beoordeeld of je de kennis en vaardigheden beheerst die je nodig hebt voor het betreffende onderdeel.

    Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt. 

    Tijdens je hele opleiding heb je een persoonlijke begeleider. Met je begeleider bespreek je je voortgang en eventuele problemen tijdens je studie.

    In het eerste jaar koop je werkkleding, schoenen, een beschermbril en een kunstkaak en tanden om op te oefenen. Deze kosten samen € 500. Voor boeken en andere lesmaterialen betaal je tijdens je hele opleiding ongeveer € 1300. Als student aan de HU zijn ook enkele gratis e-books voor deze opleiding beschikbaar. Ben je benieuwd je kwijt bent aan collegegeld? Bereken het eenvoudig in de collegegeldmeter.

    Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om toegelaten te worden tot het tweede jaar heb je minimaal 45 van de 60 studiepunten nodig van je propedeuse. Haal je dit niet? Dan moet je stoppen met deze studie.

    Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegids externe link .

    Waarom Mondzorgkunde studeren bij de HU?

    • Tevreden studenten

      Studenten Mondzorgkunde aan de HU zijn over het algemeen meer tevreden over hun opleiding, dan studenten Mondzorgkunde aan andere onderwijsinstellingen.

    • HU GEZOND&WEL Centrum

      De HU heeft een eigen mondzorgcentrum waar je vanaf je tweede jaar werkt en in contact komt met patiënten.

    • Samenwerken met andere zorgprofessionals

      Tijdens je hbo-opleiding Mondzorgkunde heb je goed contact met studenten van andere zorgopleidingen, je kunt zo veel van elkaar leren.

    Foto van Theron Vellema

    "Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk binnen de mondzorg, zolang je maar bereid bent om creatief te zijn en buiten je witte kamertje te denken. "

    Thèron Vellema (24 jaar) Tweedejaars student
    Foto van Myriem Gout

    "Juist door stage leer je jezelf echt ontwikkelen, niet alleen qua behandelingen, maar ook als (mond)zorgprofessional!"

    Myriem Gout (23 jaar) Derdejaars student
    Foto van Julia Maijer

    "Deze opleiding is zo bijzonder omdat er meer mogelijk is naast het reguliere vakkenpakket."

    Julia Maijer (26 jaar) Vierdejaars student

    Heb je nog vragen?