Toelating

Voor de opleiding Mondzorgkunde heb je een bepaald niveau nodig om te starten en moet je de volledige selectieprocedure succesvol hebben doorlopen. We hebben de eisen voor je op een rijtje gezet zodat je ziet wat voor jou geldt.

Instroomeisen Mondzorgkunde

E&M Direct toelaatbaar
N&T Direct toelaatbaar
N&G Direct toelaatbaar
C&M Direct toelaatbaar

E&M Direct toelaatbaar
N&T Direct toelaatbaar
N&G Direct toelaatbaar
C&M Direct toelaatbaar

Je kunt starten met de hbo-opleiding Mondzorgkunde aan Hogeschool Utrecht als je klaar bent met het mbo (niveau 4).

Wil je meer weten? Kijk dan op de pagina over doorstuderen na mbo.

Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de opleidingseisen? Dan mag je deze opleiding ook volgen als je de volledige selectieprocedure succesvol doorlopen hebt en na het behalen van het 21+ toelatingsonderzoek.

De opleiding Mondzorgkunde is een numerus fixus opleiding waarvoor een selectieprocedure geldt. Voor de opleiding Mondzorgkunde voltijd zijn 102 plaatsen beschikbaar. Meer algemene informatie over de selectieprocedure vind je tevens op de pagina Numerus fixus.

Wil je meedoen aan de selectie? Meld je dan uiterlijk 15 januari via Studielink aan en doorloop de volledige selectieprocedure.

Decentrale Selectie

De opleiding Mondzorgkunde aan Hogeschool Utrecht heeft 102 plaatsen beschikbaar, dat heet een numerus fixus.  Iedereen moet de decentrale selectieprocedure doorlopen om te kunnen starten met de opleiding. Je kunt je aanmelden als je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen en de volgende algemene voorwaarden:

  • Je mag je voor maximaal 1 opleiding Mondzorgkunde decentraal aanmelden.
  • Je mag je maximaal 3 x aanmelden voor decentrale selectie bij opleidingen Mondzorgkunde.

De opleiding selecteert studenten op basis van de volgend vooraf bepaalde criteria. Meer over het programma en de selectiecriteria vind je op deze pagina en algemene regels met betrekking tot de fixus vind je op Numerus Fixus.

Het kiezen van een vervolgopleiding is een belangrijke stap in je toekomst. Om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt, is het essentieel dat je je goed oriënteert op zowel de opleiding als het beroep, en nagaat of deze bij jou passen 
De selectieprocedure bestaat uit een aantal stappen, om toegelaten te worden moet je alle stappen succesvol hebben doorlopen. Je wordt beoordeeld op basis van de volgend vooraf bepaalde criteria: beeldvorming opleiding en beroep, reflectieve vaardigheden, analytisch vermogen, schriftelijke vaardigheden in de Nederlandse taal, begrijpend lezen en toepassen van de Engelse taal, motivatie en ambitie. 

Het aantal punten wat je maximaal per selectiecriterium kunt behalen vind je in onderstaand schema.

Instrument Selectiecriteria Maximaal te behalen score

Stap 2:
Voorbereidingsvragen in Osiris aanmelding

Beeldvorming opleiding en beroep, motivatie en ambitie, reflectieve vaardigheden, schriftelijke vaardigheden in de Nederlandse taal (niveau 3F).
VD/NVD 
Bij gelijke ranking 10* 
Stap 3: 
Digitaal assessment 
(35 à 40 meerkeuze vragen) 
Analytisch vermogen, schriftelijke vaardigheden in de Nederlandse taal, begrijpend lezen en toepassen van de Engelse taal.  60
Stap 3:
Digitaal assessment 
(4 à 5 open vragen) 
Beeldvorming opleiding en beroep, reflectieve vaardigheden, schriftelijke vaardigheden in de Nederlandse taal, motivatie en ambitie.  40

 

* Wanneer na de beoordeling van het digitaal assessment blijkt dat meerdere kandidaten op dezelfde score uitkomen en er geen ranking van 102 kandidaten gemaakt kan worden, nemen we je antwoorden op de voorbereidingsvragen uit Osiris Aanmelding mee in de eindscore.

Voldoe je aan de toelatingseisen, weet je zeker dat deze opleiding bij je past en ben je bereid om de decentrale selectieprocedure te doorlopen? Meld je dan uiterlijk 15 januari 23:59 aan in Studielink. Zorg dat je een DigiD hebt; deze heb je namelijk nodig om je in te schrijven.

Let op! Een aanmelding in Studielink is géén volledige inschrijving voor de opleiding.

Na aanmelding in Studielink ontvang je per mail een uitnodiging voor Osiris Aanmelding. Houd je mailbox (en spambox) dus goed in de gaten! 

Vragen? Stuur een mail naar selectiemondzorgkunde@hu.nl.

Op je opgegeven mailadres in Studielink krijg je een uitnodiging om een aantal vragen te beantwoorden in Osiris Aanmelding. Je wordt alleen uitgenodigd voor het digitaal assessment (stap 3) als je deze vragen van stap 2 hebt beantwoord en bevestigd in Osiris Aanmelding. Beantwoord de vragen in Osiris Aanmelding zo snel mogelijk, maar uiterlijk 16 januari 23:59.

De voorbereidingsvragen zijn ontworpen om je te helpen grondig na te denken over je eigen persoonlijkheid, je geschiktheid voor het beroep, en je kennis van de opleiding. Het is bedoeld om ervoor te zorgen dat jouw keuze voor Mondzorgkunde aan Hogeschool Utrecht weloverwogen gemaakt is.

Wanneer na de beoordeling van het digitaal assessment blijkt dat meerdere kandidaten op dezelfde score uitkomen en er geen ranking van 102 kandidaten gemaakt kan worden, nemen we je antwoorden op de voorbereidingsvragen uit Osiris Aanmelding mee in de eindscore.

Hulp bij technische problemen? Stuur een mail naar selectiemondzorgkunde@hu.nl.

In het digitaal assessment wordt door middel van een mix van meerkeuze- en open vragen je kennis en inzicht over jezelf, de opleiding en het beroep getoetst. De inhoud en vorm van het assessment en de voorbereiding hierop is in lijn met het onderwijsprogramma van het eerste studiejaar van de opleiding.

Het digitaal assessment van 90 minuten bestaat uit 35 à 40 meerkeuzevragen en 4 à 5 open vragen over:

  • het lezen en analyseren van een Engelstalig (mond)gezondheidsartikel;
  • kennis- en toepassingsvragen over het te bestuderen artikel uit de voorbereidingsopdracht, dit betreft een mondzorggerelateerd onderwerp;
  • fysiologie, deze stof bouwt voort op de leerstof voor biologie op havo niveau;
  • je motivatie en ambitie voor de opleiding Mondzorgkunde aan Hogeschool Utrecht.

Je kunt je voorbereiden op het digitaal assessment door:

  • het bestuderen van de voorbereidingsopdrachten, deze wordt op 13 januari 2025 gepubliceerd op deze website;
  • te weten wat de opleiding en het beroep inhoudt;
  • het bestuderen van de website van de opleiding Mondzorgkunde aan Hogeschool Utrecht;
  • het bezoeken van onze open- en/of meeloopdagen.

Je ontvangt per mail een uitnodiging voor het digitaal assessment in de week van 17 januari 2025. Houd je mailbox (en spambox) dus goed in de gaten! Het assessment vindt plaats op 1 februari 2025 op Hogeschool Utrecht. Het is van groot belang dat je aanwezig bent bij het digitaal assessment, aanwezigheid is een voorwaarde om een rangnummer te ontvangen.

Woon of verblijf je tijdelijk in het buitenland? Dan kan het digitaal assessment online plaatsvinden op maandag 3 februari 2025.  Stuur uiterlijk 17 januari 2025 een mail naar selectiemondzorgkunde@hu.nl voor verdere instructies van deze afname.

Heb je studiebeperkende omstandigheden (denk aan dyslexie o.i.d.) of ben je korter dan 6 jaar in Nederland? Stuur uiterlijk 17 januari 2025 een mail naar selectiemondzorgkunde@hu.nl met een officiële verklaring van de studiebeperkende omstandigheden. Je krijgt dan extra tijd voor het maken van het digitaal assessment.

De ranking wordt op 15 april 2025 via Studielink bekend gemaakt. De opleiding zal in de dagen erna een toelichting op de gehaalde punten versturen per mail.

De uitslag van de decentrale selectie is bindend. Decentraal geselecteerd zijn, houdt niet automatisch in dat je geplaatst wordt. Dit is afhankelijk van het aantal beschikbare plaatsen. Bij plaatsing krijg je een bewijs van toelating tot de opleiding Mondzorgkunde HU van Studielink. In juni krijg je verdere informatie over de opleidingsintroductie, boekenlijst en verdere benodigdheden. Ook kan je vanaf dat moment je betaalwijze doorgeven.

Heb je nog vragen?