Na de opleiding
Tijdens opleiding HBO-ICT, leerroute Open-ICT heb je zoveel praktijkervaring opgedaan dat de IT-wereld aan je voeten ligt. Of je nu graag als business analist, front-end developer, back-end developer, AI-engineer, of cyber security/cloud engineer aan de slag wilt, de keuze is aan jou. Het enige wat jij hoeft te doen is ontdekken wat je het leukste vindt.
Wat kan ik worden met Open-ICT?
Als ICT-consultant sla jij de brug tussen de ICT-wensen van een organisatie en het vertalen van deze wensen in innovatieve ICT-oplossingen. Zo overleg je bijvoorbeeld met de klantenservice in een organisatie om een chatbot in te zetten die automatisch vragen van klanten kan beantwoorden. Jij brengt deze wensen in kaart en werkt samen met de ontwikkelteams (vaak agile) die deze oplossing bouwen, naar het uiteindelijke ontwerp.
Dagelijks komen er nieuwe apps op de markt. Door Artificial Intelligence worden de apps steeds slimmer en weten ze data van andere bronnen handig in te zetten. Als mobiele app-developer ben je helemaal thuis op dit terrein en bouw je mee aan de nieuwste apps.
Als Artificial Intelligence (AI)-engineer bouw je mee aan ICT-oplossingen die, op basis van slimme algoritmen, bedrijven helpt hun omzet te vergroten en/of kosten te besparen. Denk maar aan de aanbevelingsengine van Netflix, of de ‘anderen kochten ook’-pop-ups in webshops. Veel van dit soort ontwikkelingen zijn nog experimenteel en je werkt aan de allernieuwste oplossingen.
Als cloud engineer bouw je mee aan veilige cloudomgevingen en weet deze ook veilig te beheren. Zo help je organisaties om bijvoorbeeld eigen (in huis) werkende servers te transformeren naar gesloten en/of open cloudoplossingen. Natuurlijk heb je kennis van diverse platformen zoals Azure van Microsoft of AWS van Amazon. Jij bent de expert!
Als security engineer ben je verantwoordelijk voor advies vanuit technisch oogpunt, dus: 'Hoe kunnen organisatie hun techniek beter inrichten om security proof te zijn?' en 'Welke diensten en technieken kunnen het beste ingezet worden?' Bij jou weten ze de juiste antwoorden te vinden.
Je kunt aan de slag bij
- Grote ICT-bedrijven (zoals Capgemini, Ordina, Sogeti)
- Kleinere ICT-bedrijven en vaak startups
- Banken en verzekeraars (Rabobank, A.S.R.)
- Industriële bedrijven
- Lokale en centrale overheidsorganisaties
- Gespecialiseerde ICT-bedrijven (zoals Quintor)
- Of je eigen bedrijf beginnen
Doorstuderen na je diploma?
Heb je je ICT-diploma op zak, dan hoef je natuurlijk niet meteen aan het werk. Je kunt ook kiezen voor een vervolgopleiding bij Hogeschool Utrecht of een interessante master bij een universiteit. Hieronder vind je enkele masters die goed aansluiten op deze studie. Goed om te weten: voor sommige masters aan de universiteit heb je een premaster nodig.
Eén digitale portemonnee voor al je persoonlijke informatie.
Wat doet Animo precies?
‘Het internet is ongeorganiseerd en ondoorzichtig. Dat wil zeggen: ieders informatie ligt verspreid opgeslagen over het gehele web, zoals adressen, geboortedata en bankgegevens. Met Animo willen we dit structureren en de controle hiervan teruggeven aan de eigenaar.
Deze versnipperde informatie kom je bijvoorbeeld tegen wanneer je wilt verhuizen. Hiervoor heb je een verklaring van je gemeente nodig dat je daadwerkelijk in hun gemeente woont. Dit wordt tegen een vergoeding van 17,50 euro binnen vijf werkdagen per post naar je opgestuurd. Vervolgens moet je je bankgegevens uitdraaien bij je bank, een kopietje van je rijbewijs maken en ook je BSN-nummer opsturen. Kortom: een omslachtig en intensief proces. In feite ben je in zo’n situatie allerlei gegevens over jezelf bij andere partijen aan het opvragen.
Dit proces kan makkelijker, transparanter en overzichtelijker. Wij willen ervoor zorgen dat iedereen in de toekomst één digitale portemonnee heeft, waarin al deze persoonlijke informatie is opgeslagen. Op deze manier hoef je niet elke keer je gegevens bij elkaar te sprokkelen. Het hebben van zo’n portemonnee, wordt een vorm van self-sovereign identity (SSI) genoemd. Wanneer je verhuist laat je deze portemonnee dus zien aan je gemeente.
Een cruciaal onderdeel van SSI is het waarborgen van controle over informatie. Niemand zou méér informatie over zichzelf hoeven te geven dan nodig is. Om een biertje te kopen bij de supermarkt hoeft de kassière immers alleen te weten of je ouder bent dan achttien. Andere informatie die zichtbaar is op een ID-kaart, zoals een BSN-nummer, specifieke leeftijd of geboorteplaats, kunnen onzichtbaar blijven door middel van SSI. De kassière ziet van de digitale portemonnee alleen een 18+/18-.’
Hoe zijn jullie op dit idee gekomen?
‘We hebben elkaar tijdens onze studie HBO-ICT ontmoet toen we samen gingen werken aan een project. We zaten in ons tweede jaar en werkten aan een manier om ‘Het gele boekje’ – een boekje waarin alle vaccinaties van een persoon zijn opgenomen – te digitaliseren.
We kwamen er al snel achter dat we als team heel goed samen konden werken en dat we in de toekomst een bedrijf wilden starten. We deden mee aan onze eerste hackathon (een wedstrijd waarin je binnen korte tijd een oplossing moet bedenken voor een probleem) en werden tweede. Het was snel duidelijk wat de bestemming voor negenhonderd euro aan prijzengeld zou zijn: startkapitaal voor ons bedrijf. Wat ons bedrijf zou worden was toen nog minder evident.
Karim en Timo kwamen in aanraking met het concept SSI tijdens een minor over blockchain. Toen we erover gingen praten wisten we het direct: dit gaan we doen. Een jaar geleden hebben we ons ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.’
Bron: Trajectum
Interesse in de bachelor Open-ICT?
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur