ICT Omscholing
Heb je geen ICT-achtergrond maar wel hbo+-werk- en denkniveau? Je bent van harte welkom om deel te kunnen nemen aan het ICT Omscholingsprogramma indien je een werkgever hebt gevonden die je een omscholingswerkplek biedt.
Online open avonden
Bezoek onze online open avonden tussen 29 januari en 7 februari. Wij staan klaar voor jou en je vragen.
Aanmelden
Zin om te beginnen met deze opleiding?
Handig om te weten
Aanmelddeadline | 2 weken voor startdata |
---|---|
Startmoment | September, november, februari en april |
Lesdata | Afwisselend op vrijdagmiddag/avond en zaterdag |
Studie-investering | 24 uur per week (inclusief colleges) |
Kosten |
€ 9950 (vrij van btw) Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten. |
Deelnemers | Geen maximum |
Locatie | Utrecht Science Park |
Diploma | Certificaat met de studie-investering |
Opleidingsinhoud
De leergang ICT Omscholing is gericht op het verwerven en toepassen de theorie en persoonlijke vaardigheden die van belang zijn bij het verbeteren van processen, informatie en informatiestromen in een organisatie. Het geleerde breng je direct in de praktijk met opdrachten die je afstemt met en bij jouw omscholingswerkplek.
Het traject kenmerkt zich als werkend leren: u werkt twee tot vier dagen per week in een werkomgeving waar u de opdrachten vanuit de omscholing in praktijk uitvoert. De lessen vinden plaats op vrijdag en zaterdag bij de Hogeschool Utrecht.
ICT Omscholing bestaat uit vier modules vanuit de HBO (Bachelor) ICT opleiding en heeft een duur van 1 jaar. De keuze bestaat uit drie leergangen, die ieder bestaan uit vier met elkaar samenhangende modules. De opdrachten kunnen variëren en worden afgestemd tussen kandidaat en bedrijf.
Leergang
De bachelorleergang Business analist is een deeltijd opleiding voor de professional die zich bezighoudt met de afstemming van de interne organisatie op de IT en vice versa. De business analist kent de behoeftes van de business en weet deze te vertalen naar bruikbare oplossingen. De business analist ondersteunt op het gebied van het inrichten en verbeteren van de bedrijfsprocessen in alle ondersteunende bedrijfsonderdelen. Een goede inrichting leidt tot flexibiliteit en effectiviteit en verhoogt de klanttevredenheid.
De bachelor leergang Datamanagement is een deeltijdopleiding voor de professional die zich bezighoudt met de inrichting van data binnen zijn of haar bedrijf. Je houdt je bezig met de datastructuur, met de kwaliteit van de data en hoe je een meerwaarde kan creëren met bestaande data.
In de bachelorleergang Digital Transformation doe je benodigde kennis en vaardigheden op die je voor deze rol nodig hebt. Je verdiept je in nieuwe innovaties. Welke gaan het maken en welke niet? Hoe schat ik de waarde in van nieuwe technologieën voor mijn organisatie? Hoe transformeer ik mijn interne processen en digitaliseer ik deze? Wat is de impact op het business model van de organisatie? Allemaal vragen die je kan beantwoorden na deze leergang.
De bachelor leergang ICT-consultant is een deeltijd opleiding voor de professional die een (extern) bedrijf met voldoende inhoudelijke kennis kan adviseren over ICT toepassingen, passend bij het bedrijf. Voor een goed advies is het van belang dat je, naast communicatieve vaardigheden, kennis van zaken hebt. Je leert de strategische koers voor jouw organisatie of IT afdeling te doorgronden en een rol te spelen in de veranderingen die hiervoor noodzakelijk zijn.
De bachelorleergang Servicemanager is een deeltijd opleiding voor de professional die zich bezighoudt met kwaliteitseisen en afspraken over kritische prestatie indicatoren die een ICT organisatie levert aan zowel interne als externe klanten op zowel strategisch als operationeel niveau. Welke dienst of welk product wordt tegen welke voorwaarden geleverd?
Eens in de twee weken heb je op vrijdagmiddag en - avond en op zaterdag les aan de HU. Je krijgt te maken met de volgende lesvormen:
- colleges
- trainingen in persoonlijke vaardigheden
- individuele coachingsgesprekken
- casuïstiek
- individuele en groepsopdrachten
- peer review (presentaties van opdrachtuitwerkingen)
- intervisiebijeenkomsten
Daarnaast werk je twee tot vier dagen in de week aan de opdrachten bij jouw omscholingswerkplek.
Tijdens de opleiding leer je:
- hoe je bedrijven kunt helpen bij het afstemmen tussen organisatie en ICT.
- hoe je organisaties kunt voorzien van inzichten om de operatie te verbeteren door scherpe analyses, actuele kennis van en mogelijkheden met ICT, specificaties voor ontwikkelaars en rapporten.
- alle benodigde skills om te kunnen rapporteren (verleden), operationele informatie op te halen (huidige situatie) en zogenaamde predictive analytics te maken (toekomst).
Toelating
Voor de bachelorleergang ICT Omscholing is een hbo- of wo-diploma vereist. Daarnaast beschik je over goed analytisch inzicht en ben je gemotiveerd om tijd en energie in dit programma te investeren. Voor aanvang van dit traject heb je een geschikte omscholingswerkplek gevonden waar je toegang hebt tot de IT-afdeling en de ruimte krijgt om de opdrachten uit te voeren.
Een toelatingsgesprek is onderdeel van de toelatingsprocedure.
Docenten
De colleges worden voor een groot deel verzorgd door (gast)docenten uit het bedrijfsleven. Hierdoor sluit de inhoud steeds naadloos aan op de (complexe) vraagstukken uit de hedendaagse markt. Inhoudelijk is de opleiding nauw verbonden met de lectoren van Hogeschool Utrecht in het betreffende onderzoeksgebied en mede daardoor van hoog niveau.
Na deze opleiding
Door nieuwe technologische ontwikkelingen is de wereldwijde industrie de afgelopen jaren sterk veranderd. Digitalisering en robotisering zorgen er niet alleen voor dat banen verdwijnen. Bestaande banen veranderen en er komen nieuwe bij. De opleiding ICT Omscholing speelt in op deze nieuwe ontwikkelingen.
Neem voor meer informatie contact op met de opleiding.
Na dit jaar kun je doorstromen in de Master of Informatics aan Hogeschool Utrecht.
Overige informatie
De bachelorleergang ICT Omscholing kost € 9950,- vrij van btw. dit is exclusief de kosten voor boeken en studiemateriaal.
Het is belangrijk dat je een geschikte werkplek hebt met toegang tot de IT-afdeling en voldoende ruimte om opdrachten uit te voeren. Zonder deze omscholingswerkplek kun je niet aan de opleiding beginnen.
Met je werkgever maak je afspraken over de verdeling van de opleidingskosten en je salaris gedurende de opleiding. Het is de bedoeling dat je arbeidsovereenkomst na afloop van de opleiding wordt voortgezet.
Wij informeren graag hoe je een omscholingswerkplek kunt zoeken en wat de ervaringen zijn.
Waarom ICT omscholing bij de HU?
-
Zonder specifieke ICT achtergrond Business Analist worden
ICT omscholing maakt het mogelijk voor mensen met een HBO- of academische opleiding zónder specifieke ICT achtergrond te worden omgeschoold naar Business Analist.
-
Studeer met baangarantie
Je gaat aan de slag bij een omscholingswerkplek. Het is de bedoeling dat deze arbeidsovereenkomst na je studie wordt voortgezet.
-
Volg praktijkgericht onderwijs
Je ervaringen zijn input voor de lessen die je volgt. En wat je leert, past je meteen toe in je werk.
Deze opleiding is ook onderdeel van:
"In 1 jaar omgeschoold naar IT"
Veruschka Kavelaars (33)
Veruschka Kavelaars (33 jaar) studeerde Sociale Wetenschappen aan de Erasmus Universiteit. Zij is daarna gaan werken bij een kleine stichting waar zij een afdeling Marketing & Communicatie opzette.
Omscholing
Na 5 jaar besloot Veruschka dat zij iets anders wilde. IT leek haar interessant omdat ze graag situaties in kaart brengt en oplossingen zoekt. Zij vroeg zich af wat er nodig zou zijn om zich te ontwikkelen in de richting van IT. Veruschka koos voor omscholen middels de Leergang Business Analist van Hogeschool Utrecht. Een leergang, met de doorlooptijd van een jaar, bestaat uit 4 modules uit de vierjarige HBO ICT in deeltijd. Theorie en praktijk worden afgewisseld en zijn direct toepasbaar. “Tijdens mijn opleiding heb ik kennis uit de opleiding met mijn werkgever kunnen delen en verschillende wijzigingen op het gebied van IT kunnen doorvoeren”.
Nieuwe baan en eigen bedrijf
Inmiddels heeft Veruschka een andere baan aangenomen (bij Hillstar) en is ze haar eigen bedrijf gestart. Zij heeft onder andere opdrachten met betrekking tot IT oplossingen bij uiteenlopende bedrijven, ook bij het bedrijf waar zij haar carrière startte.
“Voorheen had ik geen enkele connectie met IT. Door deze opleiding heb stap voor stap kennis en ervaring opgedaan die ik nu dagelijks toepas. Alle vakken uit de opleiding, als Proces Management en Modelleren, komen terug in mijn huidige werk”.
Verschillende banen aangeboden
Na mijn deeltijdopleiding heb ik bij verschillende bedrijven gesolliciteerd, als bijvoorbeeld Software Engineer, Consultant en in Business Intelligence. Bij alle bedrijven was ik welkom. Zij boden mij allen een baan en een vervolgopleiding.
Het bleek voor werkgevers zeer interessant om mij, met mijn basis in IT, in dienst te nemen en tegelijkertijd verder te ontwikkelen in een specifiekere richting binnen hun IT organisatie.
Samenwerken met medestudenten en docenten
In een leergang volg je verschillende modules uit het programma van de deeltijdopleiding HBO ICT. Velen die deze opleiding volgen hebben een MBO-achtergrond en werken in de IT. “Medestudenten zijn allemaal enthousiast en ambitieus. Zij hadden veel werkervaring in de IT. Ik had geen enkele kennis van IT maar wel een academische achtergrond. Er zijn steeds verschillende benaderingen, een verrijking. We hebben op verschillende gebieden van elkaar kunnen leren. Daardoor kon ik in een compleet nieuw vakgebied mee. Ook de docenten met hun ruime ervaring zijn zeer bereid te helpen en mee te denken. Ik ben naadloos opgenomen in de groep.
Eerste afgestudeerde ICT Omscholing Business Analist
Na zijn HBO opleiding Management, Economie en Recht heeft Dennis verschillende functies vervuld in de sales en binnendienst. “Het heeft mijn interesse om chaos in datastructuur aan te brengen. Ik ambieerde een baan in ICT, waarbij ik business en IT aan elkaar kan linken. Ik wilde Business Analist worden naar de eisen van de huidige tijd.“
Voor deelname aan dit omscholingsprogramma is gedurende het omscholingsjaar een omgeving nodig waar de opdrachten vanuit de opleiding kunnen worden uitgevoerd: de omscholingswerkplek. Insteek voor zowel kandidaat als werkgever is om na het omscholingstraject de vacature van Business Analist in te vullen, bij wederzijdse geschiktheid.
Consultancy bedrijf MM Guide uit Utrecht bood Dennis de omscholingswerkplek die hij zocht. MM Guide levert maatwerk oplossingen voor data intensieve organisaties. De slogan “van data naar inzicht” sprak Dennis zeer aan.
Erik Verhoeven, HR Development Officer bij MM Guide, vindt ICT Omscholing een mooie aanvulling op zijn werving- en groeistrategie. MM Guide kijkt bij het aannemen van nieuwe mensen in eerste instantie naar het type: mensen met kwaliteit en capaciteit om te leren. “We hebben Dennis afgelopen jaar samen met Hogeschool Utrecht kunnen opleiden en nu een vacature van Business Analist ingevuld. Dat hij de eerste afgestudeerde omscholer is, verbaast ons niks. Dankzij zijn achtergrond in de sport heeft hij de juiste mentaliteit om te slagen. ICT Omscholing biedt gemotiveerde hoogopgeleide mensen die kennis meebrengen.”
Dennis heeft gedurende het omscholingsjaar bij MM Guide veel ervaring opgedaan. Voor alle modules heeft hij binnen de organisatie variërende opdrachten uitgevoerd om de theorie in de praktijk te brengen. “Dennis is klaargestoomd om als Business Analist aan de slag te gaan bij de klanten van MM Guide”.
Terugkijkend op het omscholingsjaar heeft Dennis de samenwerking met gelijkgestemden als zeer waardevol ervaren. “Met zeer gemotiveerde medestudenten ervaringen delen, bij elkaar in de keuken kijken, dat gaf zoveel verdieping in de opleiding”. Met een van zijn mede omscholingsstudenten heeft Dennis de afspraak gemaakt om in de toekomst zakelijk op te trekken. “En wie weet, ga ik me verder ontwikkelen middels de Master of Informatics!”.
Door snelgroeiende technologische ontwikkelingen ontstaan nieuwe banen, veranderen bestaande banen en verdwijnen banen. Deze veranderingen zijn in alle sectoren merkbaar: functies kennen meer ICT-componenten. De vraag naar ICT’ers, met name op hbo- en wo-niveau, is groot. Hogeschool Utrecht (HU) biedt ICT-onderwijs in deeltijdopleidingen voor mensen met een relevante baan, op bachelor (BSc) en masterniveau (Msc). Sinds 2017 is het ook mogelijk voor hoogopgeleiden zónder ICT achtergrond, om omgeschoold te worden naar deze sector: ICT Omscholing Business Analist.
Berenschot: een relevante werkomgeving voor ICT Omscholing
Hoogopgeleid maar geen baan? Of geen baan op het juiste niveau? De opleiding ICT Omscholing Business Analist van Hogeschool Utrecht biedt kans op een mooie baan in een groeiende sector. Daar is wel een omscholingswerkplek voor nodig. Jelle Wolters liet zien dat die ook op hogere leeftijd nog te vinden is – bijvoorbeeld bij Berenschot.
Door snelgroeiende, technologische ontwikkelingen verandert de wereldwijde industrie razendsnel. Banen verdwijnen, banen veranderen en nieuwe banen ontstaan. De behoefte aan talent, kennis en kunde verandert. Deze veranderingen zijn in de ICT-sector sterk voelbaar – én in andere sectoren, want banen kennen meer en meer ICT-componenten. De vraag naar ICT’ers is groot, met name op hbo- en wo-niveau. En dat, terwijl er veel hbo’ers en academici zijn die nu geen werk kunnen vinden op hun opleidingsniveau. Hogeschool Utrecht helpt deze mismatch tussen vraag en aanbod te verkleinen met de opleiding ICT Omscholing Business Analist. Met dit eenjarige, praktijkgerichte traject kunnen hoogopgeleiden (hbo+) zonder specifieke ICT-achtergrond zich laten omscholen naar de ICT-functie van Business Analist op hbo-niveau. Om te kunnen starten met dit omscholingstraject is een omscholingswerkplek met relevante werkomgeving nodig, om de theorie direct in de praktijk te kunnen brengen. Het bieden van zo’n omscholingswerkplek is voor bedrijven een kans om maatschappelijk verantwoord te ondernemen en tegelijk een sterk gemotiveerd, hoogopgeleid talent in huis te halen.
Jelle Wolters
Jelle Wolters volgde na zijn middelbare school Hoger Laboratorium Onderwijs (destijds HBO Klinische Chemie). Na zo’n twintig jaar te hebben gewerkt in sales- en marketingfuncties in zowel de medische als de dentale markt, raakte Jelle begin 2016 werkloos. Hij is op zoek gegaan naar kansen. “Ik ontdekte het tekort aan personeel in de ICT-markt en het bestaan van het omscholingsprogramma van Hogeschool Utrecht. Om dit te kunnen gaan doen, had ik een omscholingswerkgever nodig. Die ben ik gaan zoeken.” Jelle zette op een rij wat zijn toegevoegde waarde voor omscholingswerkgevers kon zijn, met de bijbehorende opbrengsten en kosten.
De Normaalste Zaak
Jelle bezocht verschillende beurzen om werkgevers te ontmoeten. Op een van die beurzen kwam hij in contact met De Normaalste Zaak: een groeiend netwerk van bijna 500 bedrijven. Zij bouwen aan een arbeidsmarkt waarin iedereen die kan en wil werken welkom is, met inzet naar vermogen. Een van de partners van De Normaalste Zaak is organisatieadviesbureau Berenschot. Een werkgever met een actief beleid in inclusief werkgeverschap, om te komen tot een divers personeelsbestand waarin iedereen ongeacht zijn achtergrond welkom is. Het is in 2014 het traject ‘Berenschot Inclusief’ gestart: bewust streven naar medewerkers met verschillende achtergronden. In februari 2018 is Jelle ICT Omscholing gestart bij Berenschot. “Met eigen initiatief kun je zeker werkgevers vinden die graag meewerken aan dergelijke mooie initiatieven, zelfs als je al wat ouder bent”, aldus Jelle Wolters.